Zavarognának ezek ott a baloldalon, csak reménytelenül gyávák 10

Zavarognának ezek ott a baloldalon, csak reménytelenül gyávák

Érdekes adaléka volt az utóbbi napoknak, hogy a tököm tudja, milyen nemzetközi folyamatokat figyelő szervezet, az Európai Külkapcsolatok Tanácsa hírül adta a 2022-es évre elgondolt külpolitikai eseményeit. Magyarán szólva az intézet azt sejti, ez és ez következik be, ilyen, illetve ilyen-olyan módokon, a legkülönfélébb következményekkel. Zseniális köldöknézés ez a javából, hiszen ha belegondolnak, nincs szórakoztatóbb tevékenység az ilyen fantáziálgatásoknál. Nyilván bizonyos események bekövetkeztére számítani lehet, de a bizonytalan mindig erősebb sorsalakító erő a vártnál. Ki gondolta volna néhány hete, hogy az történik Kazahsztánban, ami ebben a pillanatban is zajlik? Hát az arab tavasz történései mennyire voltak várhatók a nyilvánosság előtt a bekövetkeztük előtt? És a kulcsszó itt a nyilvánosság: zárt ajtók mögött, az erre hivatott szolgálatok bizonnyal sokkal többet tudnak ennél nálunk, és ők valódi, a jövőt befolyásoló információkkal dolgozhatnak.

Az intézet – amellett, hogy szerintük Macron megnyeri a francia elnökválasztást – bizonyos abban, hogy Orbán Viktor elveszíti a tavaszi választást Magyarországon, azonban mégis hatalmon marad. Értik, ugye? Újra feltalálták a túlélték, mégis meghaltak néven elhíresült örökbecsűt. Mindezt úgy gondolják el, hogy az egyesült ellenzék győzelmet arat a voksoláson, azonban Orbán Viktor nem adja át a hatalmat. Mellesleg ezt a baloldali eszmék és megrendelések által egyáltalán nem motivált, úgynevezett kutatóintézetek mindig eljátsszák. Ők ugyanis mindig az szuggerálják az emberekbe, hogy ezek a jobboldaliak által vezetett országok – nem is kormányok, rezsimek, sőt autokráciák, tán diktatúrák is – csak azért lehetnek ebben a sanyarú helyzetben, mert a választópolgárok ostoba, megvezetett szerencsétlenek. Mondhatjuk őket gombáknak is.

A jobboldali vezetés pedig éppen képes volt arra, hogy megtanuljanak késsel és villával enni, de semmilyen intelligens tevékenységhez sincs eszük. Ilyen megvetett lúzerek, akik ostoba emberek megvett szavazataival tudnak hatalomban maradni. Ebből egyértelműen adódik a megfejtés, hogy a primitívség ezen szintjén nyilvánvalóan a hatalmat sem adnák át békésen. És ezt a mesét újra és újra és újra megpróbálják átadni az erre kapható nézőközönségnek. Igaz ugyan, hogy Orbán Viktor 2002-ben pont úgy köszönt le, mint azt bármilyen demokráciában bárki is tette volna, de kit érdekel? Az is igaz, hogy Trump ugyanígy tett, de még egyszer: kit érdekel? Ez a párhuzamos valóságok világa, a véleménybuborékok és visszhangkamrák alakította mindennapok. Teljesen mindegy, hogy valójában mi történt vagy mi történik. Ezeknek a köröknek egy feladata van: feltenni a VR-szemüveget a szimpatizánsokra, aztán hajrá!

Van itt azonban egy súlyosabb velejáró is, ez ugyanis nemcsak hazudozás, hanem trenírozás is. Trenírozzák a nyugati közvéleményt és a nyugati döntéshozókat, mi a teendő akkor, ha Orbán és a Fidesz–KDNP nyer. Ez az elemzés ugyanis valójában azt állítja, hogy 2022-ben is a jobboldal győz. Éppen azért maradnak hatalmon. A sugalmazás viszont az, hogy ezt nem szabad elfogadni és úgy kell tenni, mintha az ellenkezője történt volna. Mert lássunk tisztán: áprilisban sem a nyugatiak, sem a magyarországi ellenzék nem fog egy pillanatra sem úgy tenni, mintha azért veszítettek volna, ami a valóság – lásd Márki-Zay ámokfutása, alkalmatlan emberek semmire sem jó szövetsége.

Már most is adott a fő téma: azért veszítettek, mert a jobboldal csalt. Lehet, hogy puha eszközökkel, a médiával, meg a fene tudja még mivel – állítják majd ők –, de az sem kizárt, hogy rögtön valódi választási csalásokról delirálnak majd, mert azonnali hatállyal deklarálják: ezt a választási eredményt nem lehet elfogadni. Nemhogy elfogadni nem lehet – és erről az elemzés is szót ejt –, hanem utcai zavargásokba kell kezdeni. Aztán majd elnevezhetik valamilyen színű forradalomnak. Ezt a részét jó, ha nagyon komolynak, egyben felettébb valószínűnek tekintjük. Nem kérdés, hogy a magyarországi támaszpontra kijelölt ellenzék önmagában és egyedül csupán gyenge szar. Ezektől nekünk a maguk valójában a világon semmi félnivalónk sem lenne. A probléma ott kezdődik, hogy a világ leghatalmasabb hálózata áll mögöttük, kimeríthetetlen anyagi és emberi forrásokkal.

Néhány dologgal azonban nem számolnak a nyugati tartótisztek. Egyrészt a magyar társadalom igen jelentős része – mondom ezt egyébként szomorúan – a végletekig tespedt. Annyiszor és olyan módon törte meg a XX. század, hogy talán még jogosan sem tudna felkelni. És ez véletlenül sem lesajnálás, hanem rideg, általam tényként elfogadott megállapítás. Sokat sikerült ezen javítani az utóbbi időszakban, de a valóság mégiscsak az, hogy a magyar társadalom megtört. Szisztematikusan törte meg az első világháborús vereség, Trianon, a második világháború, a holokauszt, a kitelepítések, az államosítások, a téeszesítés, a parasztság szétverése, az ’56-os forradalom leverése, végül Kádár ocsmány, gyilkos, százezreket, tán milliókat lélekben cinkossá tévő rendszere. És megtörte a fel nem oldozottság is, hogy 1990-ben, egyedüli országként a keleti blokkban nem volt valódi kárpótlás, nem volt semmilyen elszámoltatás, nem született meg a legenyhébb lusztrációs törvény sem, és úgyszólván a társadalom szövete maradt a régi. Komoly, el nem évülő bűnei ezek az első, demokratikusan megválasztott kormánynak.

Persze, lehet, hogy tévedek, de nemigen találnának itt arra tömegeket, bármennyi pénzzel is rendelkeznek, hogy egy ráadásul kamu ügy mentén forradalmat robbanthassanak ki. Ettől még próbálkozhatnak és az is komoly veszély. Másrészt, és ez komoly szerencse, hogy roppant módon, szánalmasan gyáva a magyarországi ellenzék. Akasztanának ezek, persze, csak tegye meg helyettük valaki más, ők majd triumfálnak. IFA-platóznának, nyilván, de dobálja fel valami szolga a hulláinkat. Kandelábereket használnának, nyilván, de valami idegen ország szuronyos katonái vállalkozzanak inkább a feladatra. A mi demokratikus ellenzékünk nemigen szokta meg az olyan lázadást, ami nem megszálló hatalmak nélkül történik, akik kollaboránsaikként nyugodtan el lehet nyomni a magyar népet.

Nagyon félnek, rettegnek saját maguk bármibe is belekezdeni, nyomorultul érzik magukat a munka gondolatától is, végül pedig valahol az is munka, ha minket el akarnak tüntetni. Így állunk 2022 januárjában. A mindent elsöprő jó hírem viszont az, hogy bármi törvénytelenséget, lázítást és egyebet is terveznek, mi ott leszünk a másik oldalon. Az pedig már nem lesz számukra valami jó buli.

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Forrás

ElőzőKövetkező

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok! 11

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok!

Orbán Viktor a közösségi oldalán vett búcsút a hétfőn ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilvesztertől, a 2000-es sydney-i olimpia bajnokától.

A miniszterelnök egy képet mellékelt bejegyzéséhez az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászról.

Csollány Szilveszter 1998-ban Szentpéterváron Európa-bajnok, 2000-ben Sydneyben olimpiai aranyérmes, 2002-ben Debrecenben pedig világbajnok lett gyűrűn.

Forrás, fotó: Facebook

Forrás

Csollányi Szilveszterre emlékeztek Felvidéken is 6

Elhunyt Csollány Szilveszter, a „gyűrűk ura”

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be.

Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját, és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról, és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.

A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig – a korosztályos versenyek érmei után – első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Szókimondó magatartása következtében, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra. Megváltozott, és fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.

A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség. Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztőrészlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.

Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.

Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő tornatanárokat arra, hogyan oktassák majd a testnevelést, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon