Tömegével hagyják el a fejlesztők a Ubisoftot 32

Tömegével hagyják el a fejlesztők a Ubisoftot
Ugyan egy bizonyos időszakban a Ubisoft akár évenkénti Assassin's Creed folytatások kiadására is képes volt, az utóbbi időszakban jelentősen lelassult az igazán nagy játékaik megjelenésének tempója.

Míg tavaly három nyílt világú játékuk, az AC Valhalla, a Watch Dogs Legion és az Immortals Fenyx Rising is a boltok polcaira került, idén a Far Cry 6 mellett csak az évenkénti Just Dance és a haloványabb Riders Republic jelent meg. Egy nemrég megjelent üzleti beszámoló szerint ehhez a konzolos generációváltás és a Covid19 járvány mellett egy felmondási hullám is hozzájárulhat.

Az Axios beszámolója szerint a jelenség közel sem újkeletű, hanem már másfél éve tart, és egybevág más iparágak trendjeivel is, ahol felmérések szerint a dolgozók 25-40 százaléka fontolgatja a felmondást. A professzionális közösségi médiaoldal, a LinkedIn szerint a Ubisoft 12%-os távozási rátát produkált a cég átlagos dolgozói létszámához képest az utóbbi időszakban, ami azt jelenti, hogy a húszezernél is nagyobb alkalmazotti állományból kétezernyégyszáznál is többen mondtak fel.

A kiadó elmondása szerint pótolták a létszámot, ugyanis kétezerhatszáznál is többen csatlakoztak a Ubisoft kötelékéhez (igaz, a két előző évben négyezerötszáz új munkatárssal bővültek a csapataik), de valószínűleg többeket nehéz pótolni. A kiadó idei nagy dobása, a Far Cry 6 huszönöt legfontosabb alkotója közül öten nincsenek már a cégnél, és az Assassin’s Creed Valhalla ötven legbefolyásosabb fejlesztője közül pedig tizenhárman nyújtották be a felmondásukat, igaz, egyikük visszatért nem sokkal később.

Az Axios több jelenleg és korábban a Ubisoftnál dolgozó fejlesztővel is készített interjút, kettejük elmondása szerint a tömeges távozások lelassították több játék fejlesztését, míg másokét teljesen megakasztották. Meséltek olyan szélsőséges esetről is, amikor egy, már máshol dolgozó kollégától kellett segítséget kérnie a Ubisoft munkatársainak, mert egy, a stúdiónál használt rendszer működését már egyik olyan kolléga sem ismerte, aki még ott dolgozott. A minden korábbinál több távozásnak több potenciális oka lehet, amik együttesen tépázták meg a morált a Ubisoft fejlesztőinek soraiban.

Egyfelől Kanada nagyvárosaiban, főleg Montréalban öldöklő verseny folyik a videojáték-iparban hasznosítható tehetséggel bíró szakemberekért, ezért sok más munkalehetőség várja a fejlesztőket, rengeteg esetben magasabb fizetésért. Egy névtelenül nyilatkozó dolgozó elmondta, hogy a cégtől kilépve megháromszorozta a bérét, így nem meglepő, hogy a Ubisoft minden kanadai munkatársának fizetésemelést adott nemrég (ezzel visszafogva az egy időben megduplázódó kilépési számokat), igaz, ezzel a többi, a bérrendezésből kimaradó stúdió ellenszenvét vívták ki. Kanadában ráadásul így is hiányzik a munkaerő a Ubisoftnál, montréali és tornontói irodájukban is hatvan-hatvan betöltetlen pozíciót hirdetnek.

Másfelől a vezetőség döntéseivel és utasításaival sem igazán értenek egyet sokan, ez pedig nem csak az NFT-kkel való kísérletezgetésre vonatkozik.

“Van valami a menedzsmenttel és a kreatív vezetőkkel, akik a lehető legkisebb erőfeszítéssel próbálják megúszni a játékfejlesztést, ez nagyon taszítóvá vált számomra”

– nyilatkozta az Axiosnak az egyik ex-ubisoftos fejlesztő.

A problémák harmadik fő pillérét a nyilatkozó jelenlegi és korábbi alkalmazottak a Ubisoft saját botrányainak kezelésében látják. A 2020-ban napvilágot látott szexuális és más jellegű munkahelyi visszaélések nem múltak el nyomtalanul néhány kulcsfigura távozásával, nemrég ezernél is több dolgozó írta alá a petíciót, ami szerint a vezetőség nem tett eleget a munkahelyi kultúra megváltoztatásáért. Ezt megerősítette a mostani beszámoló kapcsán nyilatkozó egyik dolgozó is, aki részt szeretett volna venni a Ubisoft megreformálásában, de elmondása szerint főnökei minden lehetséges szinten ellenálltak a javaslatainak.

“Folyamatosan azt hangsúlyozták, hogy »Lépjünk tovább«, és hogy »Tekintsünk előre«, miközben figyelmen kívül hagyták az alkalmazottak panaszait, aggályait, és segélykiáltásait”

– nyilatkozta, majd hozzátette, egy idő után egyenesen szégyellte a cég rossz hírneve miatt, hogy a Ubisoftnál dolgozik, és részben ezért távozott.

“Azt gondolom, hogy a toxikus kultúra és a visszaélések hozzájárulnak a felmondásokhoz, de nem ezek a döntő kérdések a legtöbb esetben. (…) A nők és a színesbőrű munkatársak viszont ezt döntő súlyosságban élik át”

– vélekedett egy kollégája.

A kiadó szerint viszont nem tapasztalnak semmi olyat, ami kirívó lenne a játékiparban.

“A kilépési hányadunk néhány százalékkal afelett van, ahol normál esetben lenni szokott, de még mindig az iparágban megszokott tartományon belül van.”

– nyilatkozta a kiadó képviseletében Anika Grant az Axios megkeresésére.

Nem akarsz lemaradni semmiről? Rengeteg hír és cikk vár rád, lehet, hogy éppen nem jön szembe GSO-n vagy a social médiában. Segítünk, hogy naprakész maradj, kiválogatjuk neked a legjobbakat, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kijelentem, hogy az adatkezelési nyilatkozat tartalmát megismertem és azt elfogadom.
Feliratkozom Ez nagyjából meg is felel a valóságnak, a Ubisoft 12 százaléknyi kilépőjéhez képest a szintén botrányokkal küzdő Activision Blizzardnál a dolgozók 16 százaléka mondott fel, míg az Electronic Artsnál ez az adat 9, a Take-Two-nál 8, az Epic Gamesnél pedig 7 százalékot mutat. Emellett a francia alapítású kiadó egyik szóvivője azt is elárulta, hogy egy belsős felmérés szerint a munkatársaik 74 százaléka “ajánlaná a Ubisoftot, mint egy nagyszerű munkahelyet”, ami szerintük szintén megfelel az iparág trendjeinek.

Sokak szerint a Splinter Cell remake bejelentése is részben arra szolgál, hogy újabb munkatársakat vonzzanak be a játékot fejlesztő stúdióba. A projektért felelős torontói csapat weboldalán most is több tucat programozót, és számos vezető szakembert is keresnek, de lehet, hogy nem lesz könnyű dolga a HR-eseknek a megfelelő tehetségek bevonzásában a több szempontból is problémás céghez.

Forrás

ElőzőKövetkező

Minek ide 585 lóerő? Teszten a Kia EV6 villanyautó 11

Minek ide 585 lóerő? Teszten a Kia EV6 villanyautó

Enyhén megosztó, de legalább nem ásítóan unalmas formaterv, tágas utastér, korrekt menetdinamika és teljesen vállalható fogyasztás. Röviden és tömören ezt tudja a Kia 15 millió forinttól induló új elektromos autója – meghajtottuk az Év Autója 2022 finalista EV6-ot.

Tavaly februárban a Hyundai egy méretes sziklát dobott a villanyautók tavába, ez volt az általunk is alaposan letesztelt Ioniq 5, mely konkrétan így mutat:

Egy hónappal később aztán megérkezett a Kia gondozásában készült testvérmodell, mely ebben a teljesen eltérő gúnyában kínál meglepő módon szinte teljesen azonos technikát:

A kétpetéjű ikrek közül most a Kia EV6-ot mutatjuk be részletesen, melynek ráadásul az egyik leginkább ésszerű kivitele a nálunk járt tesztautó.

Más világ Míg az Ioniq 5 a maga Minecraft-szerű pixeles életérzésével és semmi máshoz nem hasonlítható szögletes vonalvezetésével toborzott maga köré igen komoly rajongótábort, addig a Kia EV6 sokkal inkább a lágyabbra hangolt megjelenésével próbál hódítani.

A szépséget meglehetősen nehéz objektíven megítélni, így inkább nem is próbálkozunk meg vele, azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy jelen tesztalanyunk külseje abszolút egyedire sikeredett. Bár egyesek számára már soknak tűnhet a rengeteg dizájntrükk, az összhatás mégsem olyan sokkoló, mint az újabb Sportage vagy Niro esetében.

Csíkot húzós index, szupervékony fedett hűtőrács, vagány visszapillantó-tükrök, rejtett kilincsek, gigantikus könnyűfém-felnik, egyedi felső légterelő és teljes szélességben végigfutó hátsó lámpa. No és persze az új Kia embléma, mely először ezen a modellen vehető szemügyre.

Egy biztos: az EV6-nak igen sokan utánafordulnak.

Hogy milyen okból, az már más kérdés, mindenesetre a tervezők végülis korrekt munkát végeztek, elérték a kívánt hatást.

A képek becsapósak lehetnek, az EV6 az életben egy hatalmas ötajtós modell. A 4,68 méteres hossz messze nem az aktuális Volkswagen Golf méretkategóriája, olyannyira nem, hogy a Passat mindössze 8,7 centiméterrel hosszabb nála. És ugyebár ez utóbbi német versenyző egy hagyományos vonalvezetésű szedán.

Az EV6 pár centiméterrel hosszabb az Ioniq 5-nél, azonban érdekesség, hogy a tengelytávolsága 10 centiméterrel szerényebb. Nem kell megijedni, az utastér jelen esetben is hatalmas, és a már kezdettől fogva kizárólag villanyautónak fejlesztett modell teljesen síkpadlós kivitelű. Azért viszont kár, hogy az első ülések alá nem fér be a hátul utazók lábfeje.

A csomagtartó padlója magasan húzódik és a gyakorlatban 490 literesnél kisebbnek érződik a puttony, panaszra azonban mégsem lehet okunk. Egyrészt mert a raktér alatt és az első tengely felett is található egy-egy kisebb rekesz, melyekben kiválóan elrejthetők a töltőkábelek. A „frunk”, vagyis az első csomagtér kiviteltől függően 20-52 literes, vagyis akár két hátizsákot is képes elnyelni.

A 60/40 arányban osztott hátsó üléstámlák lehajtásával 1270 literesre bővíthető a csomagtér, ami nem éri el az Ioniq 5 szintjét, de vélhetően amúgy sem pont ezekkel az elektromos autókkal vágunk majd bele komolyabb költöztetési projektekbe.

Belső értékek A kormány kétküllős formája és a két darab remek minőségű kijelző ismerős lehet az Ioniq 5-ből, azonban az összhatás mégis nagyon más, csakúgy, mint a két testvérmodell külseje esetében.

Míg a Hyundai a puritán egyszerűséget kedvelők körében arathat sikert, a Kia inkább a német iskola rajongóinak igyekszik kedveskedni.

Kövér piros pont jár azért, hogy a kijelzők körüli vaskos káva ezúttal nem fehér, hanem fekete, az egész életképes felhasználói felület viszont nagyon hasonlít az Ioniq 5-ben lévőre. Apró figyelmesség, hogy indexeléskor az adott oldali kamerának a képe egy kis körbe ágyazva szépen megjelenik a kormány mögötti digitális műszeregységen.

Az utastérben vegán bőrrel és újrahasznosított műanyagokkal gazdagon találkozhatunk, a minőségérzet átlag feletti. Az anyósülés belső oldalán is találunk egy USB-portot, a hátsó ülések alatt pedig normál hálózati dugaljra lehetünk figyelmesek. Sőt, a külső töltőporton 3,6 kW-os teljesítményt képes leadni az autó, így akár komolyabb elektromos fogyasztók is meghajthatók róla.

Ma már egyre népszerűbbek a hagyományos indítógomb nélküli, szuper egyszerűen kezelhető villanyautók, azonban az EV6-ban még ott a konzervatív start/stop gomb, ami a lebegő középkonzolon kapott helyet. Csakúgy, mint a menetirányváltó méretes tekerőgombja, illetve az ülésfűtés/szellőzés és a kormányfűtés érintőgombjai.

Bár első blikkre úgy tűnhet, hogy a központi érintőkijelző alatt hagyományos klímavezérlő panelt helyeztek el a fejlesztők, a valóságban ez egy változtatható üzemmódú érintőfelület, mellyel nemcsak a légkondi, hanem többek közt a rádió is vezérelhető. Remek dolog a két tekerőgomb, ezzel együtt az egyedi kialakítású felület kezelése némi megszokást igényel.

A kiterjesztett valóság támogatású HUD a szélvédőre vetít, de lehetne picit jobb minőségű, mint ahogy a hifi hangminőségétől is egy picit többet vártunk. A teljesen LED-es fényszórók kiválóan világítanak és a magasabb felszereltségi szintek esetén adaptív kivitelűek. Negatívum, hogy nemcsak az Ioniq 5-ről, hanem erről a koreai e-autóról is lespórolták a hátsó ablaktörlőt.

Közel 600 lóerő Szinte hihetetlen, de a GT csúcsmodell duplamotoros szettje 585 lóerős teljesítményt és 740 Nm-es nyomatékot produkál, ami 3,5 másodperces 0-100-as szintidőt és 260 km/h-s végsebességet tesz lehetővé. Ez az erőfitogtató kivitel azonban egyelőre még nem került gyártásba, másrészt nem igazán indokolható a létezése.

Többek közt azért sem, mert a tesztautó hátuljában elhelyezett egyetlen villanymotor 228 lóerős, illetve 350 Nm-es produkciója is több mint elegendő a szürke hétköznapokban. A 7,3 másodperces 0-100-as sprint teljesen korrekt, csakúgy, mint a 185 km/h-s legnagyobb tempó, az előzések gyorsan és biztonságosan megoldhatók.

A 18-19 kWh magasságában alakuló fogyasztás pedig már-már parádés, főleg annak ismeretében, hogy az autó téli körülmények mellett, 21 fokra állított fűtés és tempós haladás mellett virította ezt. A tesztautóban a kettő közül a nagyobb kapacitású, 77,4 kWh-s akkumulátor rejtőzik, ami ily módon körülbelül 420 kilométeres hatótávot biztosít – hangsúlyozuk, téli körülmények mellett.

Tavasszal és ősszel vélhetően az 500 kilométer is benne lehet a pakliban, csakúgy, mint az Ioniq 5 esetében, és megjegyzendő, hogy az ikrek közül az EV6 rendelkezik szerényebb légellenállással. Az akkumulátor minden esetben hűtött/fűtött, a hőszivattyú azonban csak a legdrágább GT esetében alapáras. Tetőbe szerelt napelem csak a Hyundai testvérmodellbe rendelhető.

A kormányzás a kategóriaátlagnak megfelelően szintetikus, a futómű nem adaptív, de remekül hangolt, így nemcsak a tempós kanyarokban remek társ, hanem a kisebb úthibákat is egész jól elnyeli, a 20 colos kerekek ellenére is. A regeneratív fékezés ereje a kormány mögötti fülekkel manuálisan is állítható, de érdemes mindent az automatikára hagyni, az egypedálos üzemmód gyorsan megszerethető.

A rövidebb távokra autót választók számára jó vétel lehet az 58-as teleppel és 170 lóerős motorral szerelt alapmodell, melynek összkerekes kivitele 235 lovas. A nagyobb akkumulátoros verzióból is létezik egyébként élhető teljesítményű, 325 lóerős duplamotoros változat.

Az 1,8-2,2 tonnás EV6 kisebb aksis modelljei maximum 180 kW-tal tölthetők DC-n, a többi kivitel pedig akár 240 kW-ot is képes felvenni, ami már-már a méregdrága Porsche Taycan szintje. Lényeg a lényeg, egy 10-80 százalékos töltés ideális esetben akár 18 perc alatt megoldható, azért viszont kár, hogy AC-n 22 helyett csak 11 kW vehető fel.

Konklúzió, árak +: egyedi formaterv, tágas utas- és csomagtér, korrekt menetdinamika és hatótáv, gyorstöltési lehetőség, jó ár-érték arány.

–: egyeseknek túl nagy és nehéz lehet, a hőszivattyú feláras, nincs 22 kW-os AC-töltés és hátsó ablaktörlő.

A méretes Kia EV6-tal nem feltétlenül egyszerű a városban történő közlekedés, cserébe azonban hatalmas utasteret és egész jól használható csomagtartókat kapunk. A teljesítményre még a szimplamotoros változat esetében sem lehet panaszunk, ezenkívül pedig a hatótáv és a gyorstöltés is nagyon rendben van.

Ki merjük jelenteni, hogy a Kia EV6 napjaink egyik legjobb elektromos autója, csakúgy, mint a Hyundai Ioniq 5. A kettejük közötti választás egyéni preferencia kérdése, és messze nem véletlen, hogy mindkét koreai villanyos bekerült az Év Autója 2022 választás hét finalistája közé

A kis akkumulátoros leggyengébb EV6 kedvezményesen 15 millió forinttól indul, a tesztre kapott nagyobb telepes hátsókerekes kivitel 17,5 millió forinton nyit, a később érkező 585 lóerős csúcsmodellt pedig 27 millió forintos listaáron jegyzik.

Az Ioniq 5 árcéduláján kiviteltől függően 15-17,3 millió forintos összegek olvashatók, ez esetben viszont “csak” 306 lóerős a csúcsverzió.

Az e228 RWD GT Line kivitel 19,3 millió forintos alapárral bír © László Ferenc Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás

Mélyponton a Bitcoin árfolyama, jöhetnek az olcsóbb videokártyák? 8

Mélyponton a Bitcoin árfolyama, jöhetnek az olcsóbb videokártyák?

Ahogy azt minden videokártyás hírnél megjegyezzük, az elmúlt években komoly hiány tapasztalható ezekből a hardverekből. Ez főként két okra vezethető vissza: a koronavírus nyomán kialakult magas kereslet és a chiphiány miatt eleve szűkösek a készletek, a kriptovaluták szárnyalásával vérszemet kapott bányászok pedig még azelőtt felvásárolják a kártyák nagy részét, hogy azok eljutnának a boltokig.

Ehhez jönnek még a nyerészkedők, akik botokkal vadásszák le a beérkező példányokat, hogy aztán többszörös áron dobják fel őket az apróhirdetési oldalakra. A végeredmény az, hogy ha van is megvásárolható GPU, azért iszonyú sokat kell fizetni, még használtan is. Jó példa erre, hogy a lassan 4 éves GeForce RTX 1060 6GB 100 ezer forint felett mozog az egyik legnépszerűbb hazai hardveres piactéren.

Az AMD, az Nvidia és a GPU-bizniszbe idén belépő Intel leghamarabb csak jövőre jósolják a kereslet és a kínálat kiegyenlítődését, most azonban felcsillant a remény, hogy korábban is bekövetkezhet az enyhülés, méghozzá a kriptovaluták árfolyamának látványos zuhanása miatt. Cikkünk írásakor a legnépszerűbb valutáért, a Bitcoinért már csak 36 ezer dollárt adnak, ami közel 47%-os esés a tavaly novemberi 67 ezer dolláros csúcshoz képest. De hasonlóan gyengélkedik a második legnépszerűbb Ethereum, a Solana és a Cardano is.

A TechPowerUp ebből arra következtet, hogy az árfolyam tartós bezuhanásával a bányászok elkezdhetnek megszabadulni a videokártyáiktól, ami lenyomhatja a használtpiaci árakat. Ez pedig a vadonatúj GPU-kon ülő nyerészkedőket is arra kényszerítheti, hogy kisebb haszonnal kínálják a portékájukat. Ehhez jön még, hogy az idén a bányászgépekben utazó Bitmain és az Intel is új célhardvereket (ASIC-eket) mutat be, ami negatívan befolyásolhatja a meglévő GPU-k teljesítmény/dollár arányát, váltásra kényszerítve a kriptofarmereket.

Habár kétségkívül jól hangzik a dolog, nem árt megjegyezni, hogy kissé sok a “ha” a képletben: ha tartós lesz a kriptók gyengélkedése, ha a bányászok erre eladással reagálnak, ha ez tényleg lenyomja az új kártyák árát is, ha mindez a magyar piacon is lecsapódik stb. Másrészt a remény ingyen van, a jelenlegi helyzetben pedig nem is akad más, mint bizakodni, hogy egyszer ismét lehet majd értelmes GPU-t kapni 200 ezer forint alatt.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon