Pluszban mennek szünetre az amerikai indexek 19

Pluszban mennek szünetre az amerikai indexek

Pluszban zárt az S&P 500 és a Nasdaq

A nap végére a hangulat is megjavult valamelyest, a három vezető index közül kettő is pluszban zárt:

 • a Nasdaq 15 845 ponton, 0,4%-ot emelkedve zárt,
 • az S&P500 a napot 4 701 ponton fejezte be, ez 0,2%-os emelkedés,
 • egyedül a Dow stagnált, 35 804 napon zárt, ami 9 pontos elmozdulást jelent mindössze.

A nap folyamán a Dow mínuszban is járt, de kis időre az S&P 500 és a Nasdaq is lefordult, de végül jó hangulatban érte a piacot a zárás. Holnap az Egyesült Államokban hálaadást ünnepelnek, így nem lesz nyitva a tőzsde sem.

Mínuszban a Dow, a többi index stagnál

A Dow Jones ipari átlag 0,2%-os visszaesést mutat ma, ez kevesebb mint 80 pontos elmozdulást jelent. A többi indexnél sincs nagy mozgás, az S&p 500 és a Nasdaq gyakorlatilag a tegnapi szint környékén stagnál.

Alig van mozgás Amerikában

Ünnepi hangulat van az amerikai piacokon, a befektetők már a holnapi hálaadásra készülnek. Mindhárom nagy index a tegnapi szint környékén áll:

 • a Dow 0,1%-os mínuszban,
 • az S&P500 0,1%-os pluszban,
 • a Nasdaq 0,2%-os pluszban van.

Közel 5 százalékos pluszban zárt az OTP

Magasan felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde, miközben az európai és az amerikai indexek mínuszban tartózkodtak a délután folyamán, a BUX több mint 2 százalékos emelkedéssel zárt, főként az OTP-nek köszönhetően.


Tovább a cikkhez

Megint ütik az amerikai techrészvényeket

Eséssel nyitottak az irányadó amerikai indexek, különösen a technológia szektort büntetik megint a befektetők, a Nasdaq 1 százalékos mínuszban jár, a Dow 0,4, az S&P 500 pedig 0,6 százalékot esett. A lejtmenetben szerepet játszik az amerikai államkötvényhozamok emelkedése, ami miatt a befektetők adják a növekedési részvényeket, főként a technológiai papírokat, viszont a bankrészvényeket és az energiaszektort felfelé segíti.

Több fontos makroadat is érkezett a délután folyamán a tengerentúlról:

 • Felfelé korrigálta kissé az első becsléséhez képest második olvasatában a harmadik negyedévi amerikai GDP-növekedési adatot a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA). A harmadik negyedévben a BEA második becslése szerint évesítve 2,1 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék az Egyesült Államokban, szemben az első becslésben szereplő 2,0 százalékkal. A BEA számítása azonban így is elmarad a harmadik negyedévre 2,2 százalékos növekedést jelző elemzői becslésektől – írja az MTI.
 • A várt növekedés helyett októberben már a második egymást követő hónapban csökkentek a tartós javak megrendelései az Egyesült Államok feldolgozóiparában a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau szerdán ismertetett jelentése szerint. Októberben a feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések 0,5 százalékkal (1,2 milliárd dollárral) 260,1 milliárd dollárra estek az előző havihoz képest, amikor 0,4 százalékos csökkenést regisztráltak augusztussal összevetve. Elemzők októberre 0,2 százalékos növekedést vártak.  
 • Az Egyesült Államokban 52 éves mélypontra esett az először munkanélküli segélyt kérők száma, jelezve, hogy a gazdasági növekedés erősödik a közegészségügyi helyzet javulásával párhuzamosan. A munkaügyi minisztérium honlapjára szerdán felkerült szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma 71 ezerrel, 199 ezerre csökkent a november 20-án záródott héten az egy héttel korábbi 270 ezerről. Ez 1969. november 15. óta a legalacsonyabb szám, akkor 197 ezret mértek. Elemzők enyhén javuló adatra, 260 ezres értékre számítottak a múlt hétre.

Esik a DAX, az OTP tovább megy felfelé

Kezd beindulni ismét az esés az európai tőzsdéken, a DAX már 1,2 százalékos mínuszban áll, a CAC-40 0,8 százalékot esett, és az FTSE-100 is mínuszban fordult, a brit index 0,3 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsde továbbra is állja a sarat, sőt, a BUX 2 százalékos pluszban jár. Az OTP tovább emelkedik, már 4 százalékos pluszban a bankpapír, de a Richter is erősödik, 1,4 százalékkal araszolt ma felfelé.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Eséssel nyithat Amerika a holnapi szünnap előtt

A holnapi kereskedési szünnap (Hálaadás) előtt eséssel nyithatnak ma az amerikai tőzsdék a határidős indexek állása alapján, a Dow futures 130 pontos mínuszban áll, ami 0,4 százalékos csökkenésnek felel meg, az S&P 500 0,3 százalékkal, a Nasdaq 0,5 százalékkal esik, miután a technológiai részvények ismét nyomás alá kerültek.

Az S&P 500 index alakulása

Negyedéves gyorsjelentésekre zuhan ma a Gap és a Nordstrom árfolyama, mind a két kiskereskedelmi cég a várakozásoktól elmaradó negyedéves számokat közölt, a Gap ráadásul csökkentette is az idei évre vonatkozó várakozásait. A Gap árfolyama 22 százalékos, a Nordstrom közel 26 százalékos mínuszban áll a nyitás előtti kereskedésben.

A Gap árfolyamának alakulása

Lefordulás a német tőzsdén

Vegyesen állnak a vezető nyugat-európai tőzsdék, a német és a francia piac lefordult, a DAX már 0,6 százalékos mínuszban áll. A koronavírus-járvány európai terjedése aggasztja a befektetőket, de a vártnál gyengébb német makroadat sem segített.

Részben a német termelő vállalatok beszállítói láncánál jelentkező problémák miatt a vártnál nagyobb mértékben csökkent novemberben a müncheni ifo gazdaságkutató intézet németországi üzleti hangulatindexe. A mutató 96,5 pontra süllyedt az előző havi 97,7 pontról, miközben az elemzők 96,6 pontot vártak. Novemberben már az ötödik egymást követő hónapan csökkent a mutató – írja az MTI.

Az egyedi vállalati sztorik közül kiemelhető a Telecom Italia, a részvények árfolyama 9 százalékos pluszba ugrott a piaci pletykákra, miszerint a KKR megemelné a vállalatra adott felvásárlási ajánlatát.

Lezárult a NAP tőkeemelése, indulhatnak az újabb naperőmű-vásárlások

Sikeres volt a NAP Nyrt. zártkörű tőkeemelése, a társaság az új részvényeket bevezeti a BÉT XTend piacára. A befolyt 2 milliárd forintos összegből további naperőműveket vásárolna a cég, az akvizíciók előkészítése megkezdődött a kiszemelt vállalatok átvilágításával.


Tovább a cikkhez

BCA: 120 ezer dollárt érhet a bitcoin

Amikor májusban a kriptopénzek árfolyama 50 százalékkal zuhant, sokan elkezdték temetni őket. A kriptovaluták azonban minden egyes alkalommal, amikor “meghaltak”, bebizonyították, hogy a kritikusok tévedtek, az árak gyorsan felpattantak, és új csúcsokat értek el. A bitcoin árfolyama jelenleg is mindenkori csúcsa közelében jár, azonban Dhaval Joshi a BCA Research vezető stratégája úgy véli, hogy még bőven van tér az emelkedésre, és 120 000 dollárt is érhet a bitcoin.


Tovább a cikkhez

Bevezették a tőzsdére az AutoWallis új részvényeit

Mától forognak a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában az AutoWallis új részvényei, miután a kibocsátási folyamat sikeresen lezárult. A 10 milliárd forint összegű részvénykibocsátás nagy mértékben támogatja az AutoWallis Csoportnak azt a célját, hogy részben a befolyt összegből 16-38 milliárdos üzletfejlesztéseket, akvizíciókat hajtson végre, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a társaság az évtized végére a régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává váljon.


Tovább a cikkhez

Közel 4 százalékos pluszban az OTP

Leginkább az OTP emelkedése húzza ma a magyar tőzsdét, a BUX már 1,6 százalékos pluszban jár, miután a hazai bankpapír 3,8 százalékkal menetelt ma felfelé.

A többi blue chip szintén emelkedik, de jóval kisebb mértékben, a Mol 0,4 százalékot, a Richter 0,6 százalékot, a Magyar Telekom 0,1 százalékot erősödött.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Felpattant az OTP: 3 százalékos pluszban a bankpapír

Az elmúlt napok esései után felpattant ma az OTP árfolyama, a bankrészvény több mint 3 százalékot emelkedett, amivel az élen járó blue chip ma a magyar tőzsdén és a régiós szektortársak közül is kiemelkedik.


Tovább a cikkhez

Emelkedik az Alteo és a Duna House

Az Alteo árfolyama tovább emelkedik a ma reggeli kereskedésben, aminek kiváltó oka az MKB legújabb, tegnapi elemzése lehetett, amelyben vételre ajánlja a vállalat részvényeit az elemző, 2185 forintos célár mellett. Ma újabb 3,6 százalékkal menetelt felfelé az árfolyam, 1860 forintig.

Kereskedés Alteo-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Nagyot megy ma a Duna House is, 4,5 százalékos emelkedésével a legjobb teljesítményt mutató papír ma a BÉT-en.

Kereskedés Duna House-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Emelkedik a BUX, a blue chipek közül az élen az OTP

Emelkedéssel indul a nap az európai tőzsdéken a tegnapi esés után, amit a koronavírus-járvány súlyosbodása és az újabb lezárások miatti félelmek generáltak. A Stoxx 600 0,4 százalékos emelkedéssel indította a mai kereskedést, a szektorindexek közül a technológiai papírok járnak az élen, míg az utazási szektor lemaradó, az iparági Stoxx index esik.

A főbb nyugat-európai indexek közül a DAX 0,1 százalékos pluszban áll a nyitást követő percekben, a CAC-40 0,6 százalékot emelkedett, a FTSE-100 pedig 0,3 százalékot erősödött.

A magyar tőzsde is megy az Európa-szerte uralkodó hangulattal, a BUX 0,8 százalékkal menetelt felfelé ma reggel.

A blue chipek közül az OTP jár az élen az elmúlt két napban látott jelentős eséseket követően, a bankpapír 1,5 százalékos plusszal indítja a kereskedést.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Rendkívüli közgyűlésen választott új vezetőket a Takarék Jelzálogbank

Új igazgatósági, felügyelőbizottsági és audit bizottsági tagokat választott keddi rendkívüli közgyűlésén a Takarék Jelzálogbank, az új vezetők részben a Magyar Bankholding többi tagbankjától, az MKB és a Budapest Banktól érkeztek.


Tovább a cikkhez

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

 • Vegyesen zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones értéke 0,5 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 értéke 0,2 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq értéke 0,5 százalékkal került lejjebb.
 • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei értéke 1,27 százalékot veszített, a Hang Seng értéke 0,6 százalékos pluszban van, míg a CSI 300 értéke 0,1 százalékos mínuszban áll.
 • Szingapúrból egy vártnál jobb GDP-adat érkezett a gazdaság 7,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben év/év alapon, míg az elemzői konszenzus 6,5 százalékos növekedés volt. Új-Zéland jegybankja pedig kamatemelést jelentett be, de ez nagy meglepetést nem okozott, az elemzői várakozásoknak megfelelő mértékű volt.
 • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX értéke 0,41 százalék pluszban nyithat, a CAC értéke 0,38 százalékot emelkedhet, míg a FTSE értéke 0,17 százalékkal kerülhet feljebb.
 • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones értéke 0,01 százalék mínuszban nyithat, a S&P 500 értéke 0,06 százalékot emelkedhet, míg a Nasdaq értéke 0,28 százalék pluszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ma idehaza ismét fellélegezhetünk – pontosabban inkább azt mondhatjuk, hogy az előre betervezett események között nem látunk gazdasági szempontból fontos közlést. A figyelem az Egyesült Államokra terelődik, ahol a felülvizsgált GDP-adatot is közzéteszik – az elemzők szerint az előzetesen közölt 2%-os évesített növekedés helyett valamelyest magasabb lehetett a növekedés a harmadik negyedévben. Ezen kívül jön a Fed által is figyelt októberi PCE-inflációs mutató (azaz a személyes fogyasztások árindexe), amely a fogyasztói árindex októberi elszállása után várhatóan szintén magas lesz. Ma jön a Fed novemberi ülésének jegyzőkönyve is, amelyből megtudjuk, mekkora volt a konszenzus az eszközvásárlási program novemberben kezdődő kivezetéséről.

2021. november 22-28. makronaptár
Magyar makrogazdaság
november 23. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
november 23. kedd 11:00 PM Részletes ÁHT okt.
november 23. kedd 13:00 MNB Kötvényvásárlási aukció  
november 25. csütörtök 9:00 KSH Népmozgalom okt.
november 25. csütörtök 11:50 MNB Egyhetes betéti tender (kamat)  
november 25. csütörtök 15:00 MNB Egyhetes betéti tender (elfogadott összeg)  
november 26. péntek 8:30 MNB Nyugdíjpénztári adatok Q3
november 26. péntek 9:00 KSH Beruházás Q3
Nemzetközi makrogazdaság
november 22. hétfő 2:30 Kína Kamatdöntés  
november 23. kedd 9:15 Franciao. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 9:30 Németo. BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 10:00 EU BMI (ipar+szolg.) nov.
november 23. kedd 15:45 USA BMI (ipar+szolg.) nov.
november 24. szerda 10:00 Németo. Ifo-index nov.
november 24. szerda 14:30 USA Tartós javak rendelésállománya okt.
november 24. szerda 14:30 USA Heti munkanélküliség  
november 24. szerda 14:30 USA GDP (felülvizsgált) Q3
november 24. szerda 16:00 USA PCE-infláció okt.
november 24. szerda 20:00 USA Fed-jegyzőkönyv  
november 25. csütörtök 8:00 Németo. GDP (felülvizsgált) Q3
november 25. csütörtök 13:30 EU EKB-jegyzőkönyv  
november 26. péntek 0:30 Japán Infláció nov.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

 • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 34,5 százalékos elmozdulással az ATX index áll az élen, a sereghajtó 9,5 százalékos eséssel a Hang Seng index.
 • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 27,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Magyar Telekom papírja áll 13,2 százalékos emelkedéssel.
 • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta a WTI árfolyama már 62,5 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 35 813 0,5% -0,9% 0,4% 17,0% 21,0% 87,7%
S&P 500 4 690 0,2% -0,2% 3,2% 24,9% 31,1% 112,8%
Nasdaq 16 306 -0,5% 0,0% 6,2% 26,5% 37,0% 236,0%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 29 774 0,0% -0,1% 3,4% 8,5% 16,6% 63,9%
Hang Seng 24 651 -1,2% -4,1% -5,6% -9,5% -6,9% 8,7%
CSI 300 4 913 0,0% 0,6% -0,9% -5,7% -1,8% 41,4%
Európai részvényindexek              
DAX 15 937 -1,1% -1,9% 2,5% 16,2% 21,4% 49,5%
CAC 7 044 -0,9% -1,5% 4,6% 26,9% 28,3% 55,5%
FTSE 7 266 0,2% -0,8% 0,9% 12,5% 14,7% 6,6%
FTSE MIB 26 939 -1,6% -3,1% 1,4% 21,2% 24,1% 63,0%
IBEX 8 815 -0,1% -2,5% -1,0% 9,2% 10,4% 2,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 51 424 1,9% -0,8% -6,9% 22,1% 34,2% 70,5%
ATX 3 738 -0,1% -4,1% -1,1% 34,5% 48,0% 48,7%
PX 1 364 0,5% -1,4% 2,6% 32,8% 42,8% 53,6%
WIG20 69 573 0,3% -3,5% -5,5% 22,0% 31,9% 43,3%
Magyar blue chipek              
OTP 17 080 1,0% -4,0% -10,0% 27,8% 44,9% 113,4%
Mol 2 546 4,8% 1,8% -8,1% 16,3% 26,5% 10,1%
Richter 8 625 1,3% 2,4% -1,9% 15,9% 22,9% 45,7%
Magyar Telekom 430 -0,2% -1,1% -0,2% 13,2% 15,3% -13,3%
Nyersanyagok              
WTI 78 2,6% -2,5% -7,1% 62,5% 85,7% 77,3%
Brent 82 3,8% 0,0% -3,5% 60,8% 78,3% 64,0%
Arany 1 782 -2,1% -4,2% -1,3% -6,1% -2,7% 50,1%
Ezüst 23 -4,2% -4,2% -4,2% -11,5% 0,0% 43,8%
Devizák              
EURHUF 370 0,0% 1,6% 1,6% 2,2% 2,5% 19,7%
USDHUF 328 -0,3% 2,5% 5,1% 10,8% 7,5% 11,6%
GBPHUF 440 -0,2% 1,6% 2,3% 8,6% 8,6% 20,2%
EURUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
USDJPY 114 0,0% 0,0% 0,9% 10,7% 9,6% 1,8%
GBPUSD 1 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Kriptovaluták              
Bitcoin 57 579 2,3% -4,3% -5,1% 95,8% 213,2% 7 680,9%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 1 0,0% 0,0% 0,0% % % -50,0%
10 éves német állampapírhozam 0 0,0% % % % % %
10 éves magyar állampapírhozam 4 0,0% 0,0% 33,3% 100,0% 100,0% 33,3%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép: Getty Images

Mi lesz így az év végével? Egy dolog miatt retteg most szinte mindenki

Gyakorlatilag véget ért a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezon az Egyesült Államokban, az S&P 500 indexben szereplő vállalatok nagy része közzétette a számait. A cégek többsége kellemes meglepetést okozott, különösen az egészségügyi és a pénzügyi szektor. A tőzsdei befektetők nagyobb emelkedésekkel jutalmazták most a várakozások felülteljesítését, az alulteljesítést pedig az átlagosnál nagyobb mértékű eséssel büntették. Az eredményeket bemutató tájékoztatón elhangzottak alapján a beszállítói láncok problémái most a vállalatok többségénél fontos tényező, viszont a szektorok többségénél növekedés várható még a negyedik negyedévben.


Tovább a cikkhez

ElőzőKövetkező

Felverték a termelői árakat: drágulással indul az év az élelmiszerpiacon 14

Felverték a termelői árakat: drágulással indul az év az élelmiszerpiacon

Drágult a nyerstej, a tejtermékek, a tojás és borsosabb áron kínálták a csirkemellet is a tavalyi év végén, valamint emelkedett a burgonya termelői ára az év első heteiben a Budapesti Nagybani Piacon az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint, amely alapján nőtt a paradicsom és a spanyol tölteni való paprika ára is. Míg a citrusfélék közül némileg mérséklődött a citrom ára, addig a narancsnál, a mandarinnál, a lime-nál jelentős drágulás volt tapasztalható 2022 első három hetében. Elképesztően magas volt január elején a gabona és ipari növények ára, amelyek a húsok és a sütőipari termékek drágulását vetítik előre.

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 124,65 forint/kilogramm volt 2021 decemberében. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és a zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett

a nyerstej átlagára 4 százalékkal nőtt 2021 decemberében a 2021. novemberihez képest, és 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej felvásárlása 2021 decemberében az előző havi mennyiségnél 6 százalékkal, a 2020. decemberinél 2 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 143,29 forint/kilogramm volt 2021 decemberében, az előző havihoz képest 1 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 34 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 15 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat.

2021 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül

 • a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a kefir egyaránt 17 százalékkal,
 • az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a trappista sajt egyaránt 16 százalékkal,
 • a tejföl 15 százalékkal,
 • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej 14 százalékkal,
 • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, az adagolt vaj, a tehéntúró, a natúr joghurt, a gyümölcsös joghurt egyaránt 13 százalékkal,
 • az ömlesztett sajt 8 százalékkal,
 • valamint a natúr vajkrém feldolgozói értékesítési ára 2 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban a trappista sajt fogyasztói ára 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) dobozos tej 16 százalékkal, a 2,8 és az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej egyaránt 12 százalékkal emelkedett.

A rövidkaraj olcsóbb lett, a csirkemell ára emelkedett tavaly

Az AKI jelentése alapján a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 458 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami közel 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé 3 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Magyarországon az AKI adatai szerint a vágócsirke élősúlyos termelői ára 12 százalékkal 286 forint/ kilogrammra, a vágópulykáé 9,5 százalékkal 415 forint/kilogrammra emelkedett 2021-ben a 2020. évi átlagárhoz képest. Az Európai Bizottság adatai szerint közel 200 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2021-ben, ami 8,6 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 6 százalékkal 537 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1202 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 824,5 forint/kilogramm volt 2021-ben.

A csirkemell ára 12 százalékkal 1175 forint/kilogrammra,

a csirkecombé pedig 11 százalékkal 517 forint/kilogrammra emelkedett 2021-ben a 2020. évihez képest.

A Budapesti Nagybani Piacon a tojás darabja bruttó 40 forintba került 2022. második hetében, egy évvel korábban 38 forintért kínálták. A Szegedi Nagybani Piacon darabonként 35 forint volt, a debrecenin pedig 28 forint. Míg a Budapesti Fehérvári úti Fogyasztói Piacon 2022. 2. hetében 50 forintos darabáron lehetett a termékhez jutni, addig a Vámház körúti Fogyasztói Piacon 40 forintért – közölték a jelentésben.

Elképesztően magas a búza ára

Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében az AKI adatai szerint. Ez az árszint 47 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 272–299 dollár/tonna tartományban mozgott 2021. december 20. és 2022. január 21. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 264–292 euró/tonna között alakult.

A jelentésből kiderült, hogy Magyarországon átlagosan 87,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január második hetében, az egy évvel korábbit 44 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése 2000-4000 forinttal csökkent december közepe óta, a 2022. márciusi és májusi egyaránt 91, a júliusi 92 ezer forint/tonna volt január 21-én. A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 231–242 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 226–250 euró/tonna tartományban mozgott 2021. december 20. és 2022. január 21. között.

Ezzel egy időben a repcemag termelői ára 270,7 ezer forint/tonna (+82 százalék), az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 214,5 ezer forint/tonna (+47 százalék) volt. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 223,2 ezer forint/tonna (+39 százalék) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor – írja az AKi.

Jelentősen megugrott a burgonya ára, sőt más zöldségek is drágultak

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 3. héten a belpiaci Agria burgonya 160, a Laura 145, a Fabiola burgonya 150 forint/kilogramm leggyakoribb ára

20, 21, illetve 32 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos hetéhez viszonyítva.

A hazai gömbparadicsomot az egy évvel korábbinál 16 százalékkal magasabb, kilogrammonként 1060 forint termelői áron kínálták a megfigyelt héten, míg a Törökországból származót kilogrammonként 676 forint áron.

A belpiaci fürtös paradicsom leggyakoribb ára mérettől függően 1325, illetve 1400 forint/kilogramm volt, ami 6 és 2 százalékkal haladta meg a 2021. 3. hetit.

A Törökországból és a Spanyolországból importált fürtös paradicsom 800-833 forint/kilogramm átlagáron került a választékba ugyanekkor. A magyar koktélparadicsom leggyakoribb ára 1775, a külpiacié 1480–1550 forint/kilogramm körül mozgott. Az 1480 forint/kilogramm árú olaszországi import koktélparadicsom ára átlagosan 23 százalékkal emelkedett az 52 héttel korábbihoz képest.

A belpiaci, tölteni való édes paprika jellemzően hiányzott a heti kínálatból, míg a spanyolországi származású 800 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban, ami 20 százalékkal alatta maradt a tavalyi azonos héten jellemző árnak. Az ugyancsak Spanyolországból beszállított kaliforniai paprika 864 forint/kilogramm átlagára csaknem megegyezett az egy évvel korábbival.

A hazai laskagombát az egy évvel ezelőtti árával azonos, kilogrammonkénti 700 forintos áron értékesítették.

Sokba fájnak az import citrusfélék is

A KSH adatai szerint Magyarország citrombehozatala 22 százalékkal 12,7 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A Spanyolországból érkező import 20 százalékkal 5,9 ezer tonnára nőtt, ugyanakkor a Németországból származó 38 százalékkal 1,77 ezer tonnára, a Hollandiából érkező 62 százalékkal 853 tonnára, a Törökországból érkező 28 százalékkal 1,29 ezer tonnára csökkent. Lime-ból (döntően Németországból) 22 százalékkal több, 1,76 ezer tonna érkezett a vizsgált időszakban. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a citrom nagykereskedelmi ára 10 százalékkal volt alacsonyabb (548 forint/kilogramm) 2021-ben az egy esztendővel korábbihoz képest.

A citrom nagykereskedelmi ára 2 százalékkal 508 forint/kilogrammra csökkent,

a lime-é 44 százalékkal 983 forint/kilogrammra emelkedett 2022 első három hetében az előző év azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint Magyarország narancs behozatala (döntően EU-tagállamokból) 21 százalékkal 17,1 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A Németországból érkező narancs importja 23 százalékkal 7,6 ezer tonnára, a görögországi 35 százalékkal 3,64 ezer tonnára csökkent, míg a spanyolországi 11 százalékkal 1,72 ezer tonnára nőtt. Az unión kívüli országokból, Törökországból és Marokkóból összesen 45 tonna narancs érkezett a jelzett időszakban. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon

a narancs nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 470 forint/ kilogrammra csökkent 2021-ben

az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. Az év első három hetében 6 százalékkal volt magasabb (520 forint/kilogramm) a narancs ára, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai szerint Magyarország mandarin behozatala 5 százalékkal 4,25 ezer tonnára mérséklődött 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A törökországi mandarin importja 73 százalékkal 590 tonnára zuhant, viszont a spanyolországi termék importja 44 százalékkal 855 tonnára nőtt. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon

a mandarin nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 630 forint/ kilogrammra emelkedett,

a kisméretű, magnélküli klementiné 8 százalékkal 436 forint/kilogrammra csökkent 2021-ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. A klementin ára 40 százalékkal 617 forint/kilogrammra emelkedett 2022 első 3 hetében az előző év azonos időszakának árához képest, a mandariné pedig 590 forint/kilogramm volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás

Kiállnak a budapesti polgármesterek a sztrájkra készülő pedagógusok mellett 5

Kiállnak a budapesti polgármesterek a sztrájkra készülő pedagógusok mellett

Több polgármesterhez is eljutottak olyan jelzések, miszerint munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a pedagógusok figyelmeztető sztrájkjához január végén.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkot hirdetett január 31-re, miután nem tudtak megegyezni a minisztériummal a béremelés mértékéről, illetve az oltatlan pedagógusok helyzetéről sem. Mint megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy próbálja megakadályozni a sztrájkot, hogy hangsúlyozza: az nem törvényes, és így a gyerekeket nyugodtan be lehet vinni az iskolába január 31-én is. A szakszervezetek szerint ugyanakkor ezzel a minisztérium súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyekkel félrevezetik a sztrájkolókat, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítik, az intézményvezetőket elbizonytalanítják.

Ilyen előzmények után adott ki négy nappal a sztrájk előtt közleményt Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala. Ebben hangsúlyozzák, hogy kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér, és a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga, mivel az alapvető munkavállalói jog, nem korlátozható.

„Ennek ellenére a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31-ei figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt” – emelik ki, majd hozzáteszik:

hozzánk, kerületi polgármesterekhez is több jelzés jutott el, hogy munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz. Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót.

„A kormánynak megfélemlítés helyett dolgozni és tárgyalni kellene. Megoldást keresni, nem pedig fenyegetőzni.
Mi vállaljuk, hogy közoktatási intézményeinkben dolgozók sztrájkhoz való jogát nem korlátozzuk. Akit pedig jogsérelem ér, azok mellett kiállunk!”

A közleményt a kerületi polgármesterek, leszámítva a Fidesz-KDNP-s és a független kerületvezetőket, szintén aláírták. Kimaradt az aláírók listájáról az V. kerületi polgármester (Szentgyörgyvölgyi Péter), a X. kerületi (D. Kovács Róbert Antal), a XII. kerületi (Pokorni Zoltán), a XVI. kerületi (Kovács Péter), a XVII. kerületi (Horváth Tamás), a XX. kerületi (Szabados Ákos), a XXI. kerületi (Borbély Lénárd), a XXII. kerületi (Karsay Ferenc) és a XXIII. kerületi (Bese Ferenc) vezetők neve:

Karácsony Gergely, főpolgármester
V. Naszályi Márta, I. kerület polgármestere
Örsi Gergely, II. kerület polgármestere
Dr. Kiss László, III. kerület polgármestere
Déri Tibor, IV. kerület polgármestere
Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere
Niedermüller Péter, VII. kerület polgármestere
Pikó András, VIII. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, IX. kerület polgármestere
László Imre, XI. kerület polgármestere
Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere
Horváth Csaba, XIV. kerület polgármestere
Cserdiné Németh Angéla, XV. kerület polgármestere
Szaniszló Sándor, XVIII. kerület polgármestere
Gajda Péter, XIX. kerület polgármestere

Forrás

Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon