Orbán Viktor: A brüsszeli zsarolás miatt semmilyen hátrányt nem szenvednek a magyar emberek 40

Orbán Viktor: A brüsszeli zsarolás miatt semmilyen hátrányt nem szenvednek a magyar emberek

Alaposan és kimerítően a migrációról tárgyaltunk, a jogállamiság kérdéséről, a Nyugat-Balkán kérdéséről, az energia, és a nukleáris energia kérdéséről – mondta Orbán Viktor. Nyíltan beszéltünk ezekről a kérdésekről – tette hozzá a magyar kormányfő. 

Macron arról beszélt, hogy 40 évvel ezelőtt támadta meg a Szovjetunió Lengyelországot. Szándékunk, hogy előrehaladjunk a migráció ügyében– tette hozzá, a francia elnök. Schengennek politikai kormányzásra és mélyreható reformra van szüksége. A külső határokat védeni kell, és a származási országba való kitoloncolást is számba kell venni azok esetében, akik nem tartózkodhatnak az unióban – mondta a francia elnök.

Középpontban az atomenergia

A jogállamiságról azt mondta, hogy a különböző álláspontokat feljegyezte. Macron elmondta, hogy a megfelelő és jó szándékú megállapodást kell találni a témákban, ahol lehet az előrelépést garantálni. A francia elnök köszönetet mondott mindenkinek. Macron szerint hatékonyabb energiapolitika kell, és az atomenergiát nem átmeneti energiaforrásként használjuk fel. Az ETS-rendszert nem lehet kiterjeszteni a háztartásokra – tette hozzá. Egy nyugat-balkáni csúcs lesz a következő hónapokban – mondta az elnök. Vannak eltérő vélemények, de ezekről mélyreható módon beszélni kell.

Eduard Heger, Szlovákia kormányfője arról beszélt, hogy az unió a mi életterünk. A partnerségek megerősítése fontos a tagállamok között, mivel még mindig a világjárvány válsága van – tette hozzá. Heger közölte, a visegrádi négyeken belüli együttműködést folyamatosan fejlesztjük.A klímaváltozás egy nagy kihívás, és az egész világot érinti, a szén-dioxid semlegesség egy olyan fontos dolog, amiből nem lehet engedni, de a polgároknak a biztonságára is tekintettel kell lenni.

Eduard Heger arról is beszélt, hogy messzemenően üdvözlendő a francia elnökség azon célkitűzése, hogy minél szélesebb együttműködés legyen.Nehéz időszak előtt állunk, de ez komoly segítség lehet az unió számára, hogy az EU megerősítse a helyét a globális erőtérben. 

Orbán Viktor már 2015-ben kiállt a határok védelme mellett

Andrej Babis arról beszélt, hogy továbbra is nagy barátja marad Franciaországnak. Bízik benne, hogy az új cseh kormányfő majd érteni fogja a V4 fontosságát. Az ügyvezető cseh kormányfő felhívta a figyelmet arra, hogy Orbán Viktor volt az első, aki 2015-ben kiállt a schengeni térség védelme mellett, míg most már mindenki kerítést épít. Szinte az összes ország elfogadta a migrációhoz való hozzáállásunkat – tette hozzá. Babis is kiállt az atomenergia fenntarthatósága mellett.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arról beszélt, hogy Macron bemutatta a francia elnökség féléves programját. Lengyelország szeretne együttműködni Franciaországgal az energiaügyekben. Sajnos most nagyon magasak az energiaárak, és az EB-vel szemben egyértelmű állásfoglalást várnak. Mi is nagyon aggódunk az ETS-rendszerrel kapcsolatban, és nem lenne helyes, ha kereskedelmi bankok is részt tudnának venni ennek a kereskedésében – tette hozzá.Más országok is függenek az ETS-rendszertől és nem akarják, hogy spekulálni lehessen vele. 

Lengyelország védi az EU és a NATO keleti határait – mondta Mateusz Morawiecki. A lengyel kormányfő szerint meg kell előzni az embercsempészetet. Szó volt még a jogállamiság kérdéséről is. Mi alapvető szabály szerint működünk, ami az egyik tagállamban megengedett, annak a másikban is életben kell lennie – mondta a lengyel kormányfő. Az egyenlőség azt jelenti, hogy egyenlő módon kezelik a különféle szabályokat, és ebbe beletartozik az igazságszolgáltatás is – mondta a lengyel kormányfő. Van egy világjárvány utáni krízis, az energetikai krízissel, a migrációs krízissel, és biztonsági krízissel is szembesülünk  – mondta Morawiecki.

Kevésbé függő Európa kell

Macron kérdésre azt mondta, hogy a V4-ek esetében egy létező csoportosulásról van szó. Európának az egységben van az ereje – tette hozzá.
Kevésbé függő Európára van szükség, és ehhez a V4-ekkel kötelességem tárgyalni.

Konvergenciautakat kell találni.

Minőségi vitákat szeretek folytatni a francia elnökkel, ráadásul a francia elnökök megítélése nagyon jó Magyarországon– mondta Orbán Viktor. A magyar kormányfő közölte, hogy mindig is nagy volt a tisztelete a francia elnököknek. Semmilyen megjegyzést nem teszek a francia belpolitikára. Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy Magyarország nem tagja az eurózónának. Az ország gazdasági teljesítményét a piac méri meg, és nekünk ott kell helyt állni. A költségvetési hiányra figyelni kell – tette hozzá.

Egyelőre a repülőtér megvételét nem lehet a választások előtt végrehajtani, a választások után döntünk erről.

Politikai okokból nem kapjuk meg azt az összeget, ami az RFF-ből járna – mondta Orbán. A brüsszeli zsarolás miatt semmilyen hátrányt nem szenvednek a magyar emberek – tette hozzá.

Orbán Viktor kérdésre azt mondta, hogy 2015-ben, miközben Magyarország védte a határait, addig jó sok helyről hátba lőtték. Most, hogy a helyzet megváltozott, így ideje elszámolást készíteni – tette hozzá. Az nem fog menni, hogy egyes országoknak komoly erőket kell mozgósítani, hogy megvédjék magukat, ideje lenne, hogy tisztességesen elszámoljunk – mondta a magyar kormányfő. Legalább az eddigi költségeinknek a felét meg akarjuk kapni az eddigi védekezésünkért – hangsúlyozta Orbán Viktor.

ElőzőKövetkező

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok! 13

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok!

Orbán Viktor a közösségi oldalán vett búcsút a hétfőn ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilvesztertől, a 2000-es sydney-i olimpia bajnokától.

A miniszterelnök egy képet mellékelt bejegyzéséhez az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászról.

Csollány Szilveszter 1998-ban Szentpéterváron Európa-bajnok, 2000-ben Sydneyben olimpiai aranyérmes, 2002-ben Debrecenben pedig világbajnok lett gyűrűn.

Forrás, fotó: Facebook

Forrás

Csollányi Szilveszterre emlékeztek Felvidéken is 8

Elhunyt Csollány Szilveszter, a „gyűrűk ura”

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be.

Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját, és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról, és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.

A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig – a korosztályos versenyek érmei után – első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Szókimondó magatartása következtében, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra. Megváltozott, és fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.

A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség. Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztőrészlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.

Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.

Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő tornatanárokat arra, hogyan oktassák majd a testnevelést, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon