„Nincs homály, itt a Nap, / Minden új fényt kap” 30

„Nincs homály, itt a Nap, / Minden új fényt kap”
Január hatodika, vízkereszt napja a hívő emberek karácsony utáni szép ünnepe, de a keleti egyházban ez Krisztus születésének az időpontja is. Az egyház egyik legrégibb jeles napja, melyet mondtak (mondanak) epifániának (megjelenésnek), festum luminariumnak (a fény ünnepének), teofániának (Isten megjelenésének), bethfániának (háznál való megjelenésnek). És nevezzük háromkirályok napjának, vagy Jézus Jordánban történt megkeresztelkedésének is.

A nap sokszínűségét tükrözik egyházi énekeink is. Közülük az egyik szövegében olvashatók a címadó sorok, illetve a fényességre utaló megannyi más elem, például a „Jákob üdvös csillaga”, amely maga a „fényár”. Erre a jelre várt a három bölcs király. A csillagfényre, melynek nyomán eljutottak Isten gyermekéhez. És eljött a mindent beragyogó égi fény, amikor a „régi törvény vak ködét új világ oszlatja szét”.

Az új fény dicsőítése ott van Szepesi Imre 1857-es keltezésű másik énekének szövegében is. Ebben megjelenik Keresztelő János és lelki szemeink előtt a Jordán vizénél Jézus, a Bárány, aki „mint hajnal csillaga, bűneinket elveszi”.

Az 1674-es Cantus Catholoci énekszövege szerint e nap fényességén illik éneket mondani az Úrnak, mert a születés előtt „ült a földön keserű homály”, s „Négyezer évig úr volt a halál”. A római egyház szertartásai szerint ilyenkor vizet és tömjént szenteltek (szentelnek), vagyis kereszteltek. Innen a vízkereszt elnevezés is. A víz „mint ősi természeti elem, felruházva a keresztény rítus szentelményjellegével, végigkíséri az egész életet: megvéd a gonosz szellemektől, és hasznos szer a testi fájdalmak ellen is. A keresztény egyház elég korán felismerte szimbolikus jelentőségét, mert már a II. századtól vannak adataink a víz megszentelésére vonatkozólag.

A szenteltvíznek nagy szerepe volt a népi hagyományokban is. Szenteltvizet adtak például a szülőanyának, a keresztelésre vitt csecsemőnek, a haldoklónak is. Ezt tették a szülőasszony ágyába, hogy ne rontsák meg. (Manga, 1942:29. p.)

A kelenyei asszonyok miután vízszenteléskor a templomból hazaértek, a vízből „a ház főggyire loccsantottak kereszt alagba´, hogy a gonosz szellem ott senkinek se árcson”.

Közben ezt mondták: „Isten áldása legyen a házon!” A szenteltvízből adtak egy-egy kortyot a gyerekeknek is, hogy azok „jók és egíssígessek legyenek”. A templomból hazavitt vízzel Ipolyhídvégen mindenkit „mekszentőtek”, aki aznap a házhoz ment. Ezt azért tették, hogy a rossz szellem be ne lépjen oda.

Volt, ahol a vízzel az istálló sarkait is megszentelték, hogy a „gonosz lélek oda se mennyen be”. A szenteltvizet elsősorban tehát a rossz szellemek elleni védekezés eszközeként használták fel. De elővették a szekrény vagy sublót tetején őrzött mágikus erejű szert máskor is. Például ha súlyos beteg volt a háznál, hogy baját enyhítsék. Került aztán belőle az ajtó mellett elhelyezett szenteltvíztartóba is, hogy a távoli útra indulók belemárthassák ujjaikat, keresztet vethessenek magukra, s általa minden bajtól védve legyenek.
Sok helyen szenteltvizet öntöttek a halott ravatala elé is. A látogatók aztán ezzel szentelték meg a holttestet, hogy esetleges félelmüket eloszlassák.

Égzengéskor, villámláskor, nagy viharkor szintén előkerült a víz, mert bíztak mágikus erejében. Manga János gyűjtéseiből tudjuk, hogy a szenteltvíznek Bélapátfalván is különös erőt tulajdonítottak, ezért öntöttek abból a kútba, a szarvasmarha és a baromfi ivóvizébe. Állítólag a betegséget is elűzte. Ezért a család minden tagja ivott belőle, különösen akkor, ha a torkuk fájni kezdett. Barna Gábor jegyezte le a Csépára költözött palócoknál, hogy azok tyúkültetéskor még napjainkban is vízzel szentelik a fészket, benne a tojást és a kotlóst, hogy áldás legyen rajta. (Idézi: Csáky K., 1987., Barna G., 1982.)

A háromkirályjárás is szokásban volt egykor e nap tájékán, mely a bibliai bölcseket – Gáspárt, Menyhértet, Boldizsárt – személyesítette meg dramatikus formában. Barna Gábor dolgozatából (Ünnepi szokások és hiedelmek Csépán) értesülünk a palóc kirajzású csépaiak háromkirályjárásáról. A „csillagosok” karácsonytól vízkeresztig járták a falut szűrben, kifordított „sipkában” és kucsmában. Egy nagyméretű csillagot vittek magukkal, melyben gyertya égett. A háziak engedélye után bementek a lakásba, s ott énekkel köszöntötték őket.

A tárgyalt szokásokon és szertartásokon kívül vízkeresztkor került sor (kerül sor még ma is) vidékünkön is a házszentelésre. Igaz, hogy az említett napon a templomból hazatérő asszonyok ezt minden évben maguk is elvégezték, viszont az új ház „felszenteléséhez” a papot is elhívták. Ő aztán a lakás valamennyi szobáját megszentelte, s az ajtó fölé krétával odaírta az évszámot, valamint a háromkirályok szignóját (G.M.B.).

A karácsonyi tilalmak egy részét is vízkereszt napján lehetett, kellett feloldani. Pereszlényben többek között ilyenkor vitték ki a karácsonyi asztal alól a gabonakeveréket, melyet a szárnyasoknak szórtak szét. A szénát a lovaknak, a teheneknek és a juhoknak adták, hogy azok „sohase legyenek betegek”.

Ugyanekkor lehetett az asztal sarkáról is levenni a karácsonyi „morzsalékot”, melynek a hiedelem szerint gyógyító ereje volt. Bussán is vízkeresztig maradt az asztal alatt a szakajtóban elhelyezett búza és árpa. Vízkeresztkor a karácsonyi gabonából Kelenyén szintén azért adtak az állatoknak, hogy egészségesek legyenek. Itt az aprószentekvesszőt is e napon vitték ki a szobából. Az állatokat sorra megveregették vele, miközben ezt mondták: „Így fickándozzatok e!”
Vízkeresztnél előbb a karácsonyfát se lehetett kivinni a házból.

A nap hiedelmei egyrészt az időjóslással is kapcsolatban voltak. Manga János említi Palócföld című könyvében, hogy ha vízkeresztkor „megcseppen” az eresz, olvad a hó vagy esik az eső, még hosszú lesz a tél, ezért takarékoskodni kell a takarmánnyal.
Kelenyén a nyári hónapok csapadékmennyiségére jósoltak ilyenkor. Nagy József volt parasztgazdánál például ezt jegyeztem le: „Ha a pinytyőke illyenkor itt /ivott/ a kerékvágásbó´, akkor lett elig esső a nyáron.” (Csáky K., 1987.)

(Csáky Károly/Felvidék.ma)

Forrás

ElőzőKövetkező

Áll a bál Montenegróban, a parlament feloszlatását követeli a kormány 9

Áll a bál Montenegróban, a parlament feloszlatását követeli a kormány

A montenegrói parlament megbízatási idejének lerövidítését, vagyis voltaképpen a képviselőház feloszlatását követeli a podgoricai kormány – közölte Zdravko Krivokapic miniszterelnök csütörtökön a kormány ülését követően.

A Vijesti.me hírportál beszámolója szerint a montenegrói kormányfő a közösségi médiában jelentette be a kormány döntését, egyben arra szólította fel az ellenzéket, illetve a kormányzó Egyesült Reform Akció (URA) mozgalom képviselőit, hogy adják vissza mandátumukat, és választások keretében kérdezzék meg az állampolgárokat arról, kinek is szavaznának bizalmat. Mint írta: az URA és támogatói alkotmányellenes törekvéseikkel kisebbségi kormányt akarnak létrehozni, a kialakult politikai válságból pedig csak a választások jelenthetnek kilábalást.

A montenegrói alkotmány értelmében a parlament feloszlatását az államfő, a kormány vagy legalább 25 képviselő kezdeményezheti.

A montenegrói kormánykoalíció egyik kisebbik mozgalmát, az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalmat vezető Dritan Abazovic, valamint az ellenzék szerdán nyújtott be bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. A dokumentum benyújtói szerint a miniszterelnök az utóbbi hónapokban tanúsított viselkedésével megsértette az ország alkotmányát és törvényeit, valamint megnehezítette vagy ellehetetlenítette a törvényhozó és a végrehajtó hatalom közötti együttműködést, amivel politikai válságba sodorta az országot, és lassította Montenegró európai uniós csatlakozási folyamatát. Válaszlépésként Zdravko Krivokapic kormányfő kezdeményezte Dritan Abazovic miniszterelnök-helyettes leváltását.

A bizalmatlansági indítványt kezdeményező URA szerint ha a kormány elbukik a bizalmi szavazáson, akkor kisebbségi kormányzásra lehet számítani, az új kormányból ugyanis mindenképpen kihagynák a korábban három évtizedig kormányzó, Milo Djukanovic államfő vezette balközép Szocialisták Demokratikus Pártját (DPS), de a szerb- és oroszbarát Demokratikus Frontot (DF) is. A kormánykoalíció más pártjai korábban kizártnak nevezték a kisebbségi kormány alakítását, és kormányátalakítást vagy előrehozott választásokat javasoltak, ám Zdravko Krivokapic ezeket a lehetőségeket eddig elutasította.

Zdravko Krivokapic a 2020 augusztusában tartott parlamenti választásokat követően lett miniszterelnök, amikor az akkori ellenzék egy hajszállal megverte a DPS-t. A korábbi ellenzéki pártok a 81 tagú parlament 41 helyét szerezték meg. Az új kormányban Európa- és szerbbarát pártok is helyet kaptak, és éppen ez az ellentét lassította a döntéshozatalt már a kormány megalakulása óta.

Forrás

Breaking! Koronavírussal kórházba került Kunhalmi Ágnes 3

Breaking! Koronavírussal kórházba került Kunhalmi Ágnes

A képviselő nem érzi túl jól magát, hajnalban arra ébredt, hogy mindjárt kiszakad a tüdeje.

Kunhalmi Ágnes csütörtök este Facebook-oldalán közölte, a ma reggel elvégzett gyorsteszt nála is pozitív lett, azaz ő is megfertőződött a koronavírussal.

A képviselő arról számolt be, hogy már tegnap este szúrt a háta, hajnalban pedig arra ébredt, hogy a hátán keresztül mindjárt kiszakad a tüdeje.

Olyan rosszul lettem, hogy a Honvédban kötöttem ki. Meglehetősen aggódtam, most mi lesz, és csak az járt a fejemben, hogy a két Astra Zeneca és az egy Pfizer csak megvéd. Az orvos szerint még lesz pár nehéz nap, de remélem, azért egyre jobb lesz! – írta Kunhalmi.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon