Matovič szerint komoly költségvetési hiányt okozhat az omikron 24

Matovič szerint komoly költségvetési hiányt okozhat az omikron
A koronavírus omikron variánsának az elterjedése esetén növekednének az államkassza kiadásai, ugyanakkor csökkennének a bevételei, amely együttesen akár kétmilliárd euró kiesést is jelenthet – közölte Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter. A 2022-re jóváhagyott költségvetésben a kormány 717 millió eurót különített el a járvány negatív hatásainak az ellensúlyozására.

„Attól tartok, megtörténhet, hogy januárban vagy februárban kemény lockdown következik, amíg nem sikerül magunk mögött hagyni az omikront. Ebben az esetben a tartalékolt 717 millió euró messze nem lesz elég. Az is lehet, hogy a kiadások és az elmaradt bevételek a kétmilliárd eurót is elérik”

– magyarázta Matovič.

A miniszter szerint ebben az esetben a kormánynak vennie kell a bátorságot, hogy olyan intézkedéseket foganatosítson, amelyek az újabb hullám egészségügyre és gazdaságra gyakorolt hatásait a minimumra csökkentik.

Matovič nem zárta ki a legveszélyeztetettebb csoportra, az idősekre vonatkozó kijárási tilalom bevezetését. Ebben az évben 3,74 milliárd euró áll a kormány rendelkezésére a járvány negatív hatásainak az enyhítésére.

(TASR/Felvidék.ma)

Forrás

ElőzőKövetkező

Cîmpeanu: soha nem támogattam a kötelező oltás bevezetését 3

Cîmpeanu: soha nem támogattam a kötelező oltás bevezetését

Nem híve a kötelező oltásnak, de mindig is szorgalmazta a beadását – jelentette ki vasárnap az oktatási miniszter.

A Prima Tv-nek nyilatkozva Sorin Cîmpeanu vasárnap emlékeztetett arra, hogy tárcavezetőként támogatta a pedagógusok beoltását, illetve azt a múlt év novemberben bevezetett intézkedést, hogy a tanszemélyzet átoltottságától tegyék függővé az iskolák nyitva tartását.

Elmondta, erről a kritériumról végül azért mondott le a minisztérium, mert a koronavírus omikron-variánsának terjedését a vakcinák már nem tudják megállítani. ‘Menet közben alkalmazkodtunk a helyzethez. Ez nyilván ártott a tanügyben rendkívül fontos tervezhetőségnek’ – jelentette ki.

Cîmpeanu tájékoztatása szerint jelenleg 2838 iskola személyzetének átoltottsága száz százalékos, 14 ezer tanintézetben pedig 60 százalékos ez az arány. Országos szinten a tanügyi alkalmazottak közel 80 százaléka van beoltva.

Ezek az adatok a miniszter szerint azt mutatják, hogy a tanügyben az átoltottsági ráta az országos átlag kétszerese. Ezért úgy véli, hogy helyes döntés volt, amikor az átoltottsághoz kötötték az iskolák nyitva tartását

Forrás

Koronavírusos lett a magyar kéziválogatott irányítója 4

Koronavírusos lett a magyar kéziválogatott irányítója

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) bejelentette, hogy koronavírusos lett Győri Mátyás, a válogatott irányítója.

A szabályzat értelmében izolálták a kézilabdázót és öt nap múlva újra lehet tesztelni. Amennyiben két negatív tesztet is produkál a Hollandia elleni Eb-mérkőzésre nem nevezett játékos, újra csatlakozhat a magyar kerethez, addig azonban nem számíthat rá a szakmai stáb. Győri fertőzése dacára teljesen tünetmentes.

A magyar válogatott legközelebb vasárnap lép pályára az Európa-bajnokságon Portugália ellen.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...