Maros megye: forgalommal szemben, 181 km/h sebességgel, jogosítvány nélkül vezetett 20

Maros megye: forgalommal szemben, 181 km/h sebességgel, jogosítvány nélkül vezetett

Őrizetbe vett a Maros megyei rendőrség egy 22 éves fiatalembert, aki újév napján 181 km/h sebességgel vezetett menetiránnyal szemben Monosfalu (Morăreni) területén, és nem állt meg rendőri felszólításra sem.

A Maros megyei rendőrség tájékoztatása szerint a szászrégeni közlekedésrendészet január elsején mérte be a 181 kilométeres óránkénti sebességgel száguldó autót, amely ráadásul menetiránnyal szemben közlekedett. A sofőrt sikerült azonosítani, mint kiderült, 22 éves fiatalemberről van szó, akinek korábban felfüggesztették az autóvezetői engedélyét.

A fiatalembert 24 órára őrizetbe vették, és büntetőeljárás indult ellene jogosítvány nélküli vezetésért. Ezen kívül 2900 lejes bírságot róttak ki rá gyorshajtás, további 870 lejt pedig a járműforgalommal szembeni vezetés miatt.

Forrás

ElőzőKövetkező

Agyonverhettek egy kétéves kislányt, már a mentők se tudtak segíteni rajta 3

Agyonverhettek egy kétéves kislányt, már a mentők se tudtak segíteni rajta

A gyermek testén ütésnyomokat találtak, a szülők szerint azonban nem ők bántották a kislányt.

Szombat délután értesítették a Kelet-Erdélyben lévő kászonaltízi mentőszolgálatot a szülők, miután képtelenek voltak felkelteni kétéves kislányukat. A helyszínre kiérkező mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A gyermek testén azonban ütésnyomokat észleltek, így bejelentették az esetet a Hargita Megyei Rendőrkapitányságon – számolt be róla a Főtér.

Péter Szilárd, a Hargita megyei mentőszolgálat vezetője azt nyilatkozta, hogy amikor a segélyhívás befutott, a szülők azt mondták, gyermekük öntudatlan állapotban van. A helyszínre érkező mentősök viszont már csak a halál tényét tudták megállapítani. A kislány édesanyja azt állította, hogy délután lefektette a gyermeket, de felébreszteni már nem tudta. Figyelemre méltó, hogy a gyermek arcán és combján ütésnyomokat találtak, amit az anya azzal magyarázott, hogy az utóbbi időben a gyermek többször elesett.

Kászonaltíz polgármestere, András Zoltán viszont arról számolt be, hogy a roma nemzetiségű kislány már két-három órája halott volt, amikor a mentősök a helyszínre érkeztek. Az anya azt állította, hogy születéskor szívproblémát állapítottak meg az orvosok a gyermek esetében. A helyi ápolónő azonban nem tud a szívbetegségről, a család rég nem volt orvosi viziten.

A rendőrség jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit. A boncoláskor minden bizonnyal kiderül, mi okozta a kislány halálát.

FRISSÍTÉS
A Hargita megyei rendőrség tájékoztatása szerint a kislány testén látható ütésnyomoknak nincs közük a halál beálltához. A boncolás során kiderült, hogy a kislány halála nem erőszakos volt. Az ügyben a csíkszeredai ügyészség bűnvádi eljárást indított gondatlanságból elkövetett emberölés gyanújával.

Forrás

Szentesi tapasztalatcserén jártak a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai 3

Szentesi tapasztalatcserén jártak a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

Január 10- 15. között, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjaiból álló csapat, kiegészülve a zene- és képzőművészet tagozatainak tanulóival, Szentesen vett részt egy szakmai tapasztalatcserén, amelyet a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Határtalanul! programja tett lehetővé.

A program jó lehetőséget teremtett arra, hogy a határon túli és anyaországi diákok együtt dolgozhassanak valamint elmélyüljenek és bekapcsolódjanak a határokon átívelő értékek megélésébe.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum együttműködése 11 évre nyúlik vissza, amely időszak alatt számos együttműködés és Határtalanul! program valósult meg. Három éve testvériskolai kapcsolata van a két intézménynek.

A program elsődleges célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése által, amely a 80 fiatal számára leginkább a szakmai tapasztalatcserén, a közös műhelyfoglalkozásokon és próbákon teljesedett ki. A szakmai programok mellett, a diákok részt vettek különböző megemlékezéseken és ünnepségeken, kulturális programokon valamint kiránduláson és városlátogatáson is. A projekt szakmai részét Békési Eszter szentesi, valamint Fazakas Misi sepsiszentgyörgyi szakemberek irányították.

A Határtalanul! program második részére április  10. és 15. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön, amikor a sepsiszentgyörgyi diákok a szentesi drámásokat látják vendégül.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 21 éve működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely szeptembertől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít.

A felvételire májusban kerül sor. Februártól folytatódnak a rendszeres felkészítők is, amelyek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek a tagozattal és a szaktantárgyakkal.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...