Koronavírus: 10-ből 1 ember még mindig fertőzhet a tíznapos karantén után 5

Koronavírus: 10-ből 1 ember még mindig fertőzhet a tíznapos karantén után

Az Exeteri Egyetem kutatása szerint tízből egy ember még mindig rendelkezhet annyi vírussal, hogy a tíznapos karantén végén is fertőzzön – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben.

Az International Journal of Infectious Diseases tudományos folyóiratban megjelent szakcikk szerint a kutatásból kiderült: az emberek 13 százaléka még tíz nap elteltével is klinikailag releváns vírusszintet mutatott, ami azt jelenti, hogy továbbra is fertőzőek lehettek. Vannak, akik ezt a kritikus szintet akár 68 napig is fenntartották. A kutatáshoz egy újfajta tesztet alkalmaztak, amely képes azt is felismerni, hogy egy vírus potenciálisan aktív-e. A tanulmány szerzői úgy vélik, hogy ezt az új tesztet olyan környezetben kell alkalmazni, ahol az emberek kiszolgáltatottabbak, és nagyobb problémát jelent számukra a betegség.

Bár a kutatás viszonylag alacsony résztvevőszámmal készült (176 fővel), a kutatók szerint jól mutathatja, hogy vannak, akik a kötelező karantén után is fertőznek. Az egyik szakértő, Lorna Harries szerint

nem lehetett előre megjósolni, mely személyeknél találtak még fertőzőképes vírust, és kiknél tűnt el teljesen a fertőzés. 

A hagyományos PCR-tesztek a vírus részeinek jelenlétét vizsgálják. Bár meg tudják állapítani, hogy valaki a közelmúltban fertőzött volt-e, azt nem tudják kimutatni, hogy a fertőzés aktív-e, és az illető képes-e másokat is megfertőzni. A kutatás során használt teszt azonban csak akkor ad pozitív eredményt, ha a vírus aktív és potenciálisan továbbterjedhet.

A kutatók felhívták a figyelmet: bár a tízből egy ember statisztikailag alacsony számnak tűnhet, vannak olyan közegek, ahol akár egyetlen fertőző ember is komoly problémát jelenthet, például az idősotthonok vagy a kórházak is ilyenek.

Forrás

ElőzőKövetkező

Koronavírusos lett a magyar kéziválogatott irányítója 4

Koronavírusos lett a magyar kéziválogatott irányítója

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) bejelentette, hogy koronavírusos lett Győri Mátyás, a válogatott irányítója.

A szabályzat értelmében izolálták a kézilabdázót és öt nap múlva újra lehet tesztelni. Amennyiben két negatív tesztet is produkál a Hollandia elleni Eb-mérkőzésre nem nevezett játékos, újra csatlakozhat a magyar kerethez, addig azonban nem számíthat rá a szakmai stáb. Győri fertőzése dacára teljesen tünetmentes.

A magyar válogatott legközelebb vasárnap lép pályára az Európa-bajnokságon Portugália ellen.

Forrás

Új omikron-tünetet azonosítottak 3

Új omikron-tünetet azonosítottak

A koronavírussal fertőzöttek körében az utóbbi időben megfigyeltek alapján gyakran előfordul a betegség elején a hasmenés, immunsérült betegeknél pedig a hányás, hányinger – írja az NBC a John Hopkins Medicine-re hivatkozva.

Az Egyesült Államokban a koronavírus omikron variánsa óriási felfutást okozott az esetszámokban:

A koronavírus számos tünetet okoz, mint a láz, köhögés, fáradékonyság, melyek a leggyakoribbaknak számítanak és jól ismertek. Ugyanakkor az utóbbi időben – amikor is az omikronos esetek felfutottak az Egyesült Államokban – a béltraktust érintő tüneteket azonosítottak a koronavírusos betegek jelentős részénél, az Amerikai Nemzeti Orvosi Könyvtár (National Library of Medicine National Institutes of Health) adatai szerint, mely egyébként a világ legnagyobb orvosi-biológiai könyvtára, egyben egy fontos orvosi, tudományos tudásközpont.

Az egyik “potenciálisan veszélyes tünet” a hasmenés a John Hopkins Medicine szerint:

A koronavírus-fertőzöttek mintegy 20 százalékánál fordul elő a hasmenés nem sokkal a fertőzés után.

Az immunsérült betegek – akik a legnagyobb kockázatokkal néznek szembe – körében a legnagyobb az esélye a hasmenés és más bélrendszeri porblémák, hányás és émelygés kialakulásának.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...