Köhögés elleni háziszirup sárgarépából, avagy a sárgarépa jótékony hatásai 24

Köhögés elleni háziszirup sárgarépából, avagy a sárgarépa jótékony hatásai
A sárgarépa, de legfőképpen a sárgarépalé nagyon gazdag antioxidánsokban, csökkenti a magas vérnyomást és a koleszterinszintet, enyhíti a cukorbetegség tüneteit, erősíti az immunrendszert, egészségessé teszi a bőrt, körmöt és a hajat, serkenti az emésztést, magas az A-vitamin és a kalciumtartalma, ezért látásjavító és jótékonyan hat a csontokra, az ízületekre, tisztító hatása az egész szervezetet karban tartja.

Fontos, hogy friss sárgarépát fogyasszunk, hiszen ez sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint a boltban vásárolt dobozos sárgarépalé.

Mivel a tápanyagok nagyobb koncentrátumban a héjhoz közel találhatók, éppen ezért javasolt a biorépa vásárlása, vagy az otthon termesztett sárgarépa fogyasztása, melyet (az újburgonyához hasonlóan) csak megdörzsölünk az erre a célra használt kesztyűvel vagy zöldségtisztító kefével.

A köhögés elleni sárgarépalé otthoni elkészítése: Hozzávalók: ½ kg sárgarépa, 3-4 teáskanál méz, víz

Elkészítése: A sárgarépát mosás és hámozás után kisebb darabokra vágjuk, majd felöntjük a vízzel. Addig főzzük, míg jól megpuhul, majd levesszük a tűzről.

Ezután leszűrjük, a levét félretesszük, mert később szükség lesz rá. A megfőtt sárgarépát pürészerű állagúra törjük.

***

A főzővízhez hozzáadjuk a mézet, és jól elkeverjük. Majd hozzáadjuk a sárgarépapürét, és készen is van a köhögés elleni szirup, ami segít eltávolítani a nyákot a tüdőből és a légutakból.  Hűvös helyen tároljuk. A nap folyamán 3-4 teáskanállal fogyasztunk belőle. A hatása 1-2 nap múlva érezhető.

A sárgarépáról tudni lehet még, hogy az energiatartalma mindössze 52 kcal (218 kJ) tíz dekánként, ami nagyjából 7 perc szobabiciklizés energiájának felel meg. Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül kalcium és foszfor mellett vas is van benne. Béta-karotinból – amely az A-vitamin úgynevezett provitaminja – körülbelül 7-15 mg-ot, szénhidrátból átlagosan 6-7 grammot tartalmaz 100 grammonként.

Nyersen hasznos tápanyagainak, többek között a béta-karotinnak is mindössze a negyede hasznosul. Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására azonban megnyílnak a vastag sejtfalak, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része.

Igazi bőrvédő mindenes, rendszeres fogyasztása segít a bőr víztartalmának megőrzésében, szerepet játszik a faggyú- és verejtékmirigyek szabályozásában, és béta-karotint tartalmaz, amely védelmet nyújt a napégés ellen.

Már napi 5 deka sárgarépa is fedezi a szervezetünk béta-karotin-szükségletét. Korábban úgy gondolták, hogy ez az antioxidáns is túladagolható, de kiderült, hogy a bőr – egyébként ártalmatlan – sárgás elszíneződéséhez extrém mennyiségű zöldséget kellene elfogyasztani. Az egész évben beszerezhető sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítő kúrákban, egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat. Kifejezetten fontos szerepet kap a szív- és keringési rendszer betegségeinek diétájában.

A sárgarépa más gyümölccsel vagy zöldséggel is vegyíthető, például céklával, gyömbérrel, ananásszal vagy naranccsal.

Forrás

ElőzőKövetkező

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet 4

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-ben beszélt arról, hogy Magyarországon miért ilyen magas a koronavírussal összefüggő elhalálozások száma.

Az sajnos eddig is köztudott volt, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyarok jóval betegebbek más népeknél az pedig nem mindegy, hogy egy vírus által okozott krízishelyzet milyen állapotban találja a szervezetet.

A KSH szerint egy év alatt 17 ezer egészsügyi dolgozó hagyta el a munkáját,

a tendenciát Balogh is megerősítette.

Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – jegyezte meg.

Műtéteket kell elhalasztani, várólisták alakulnak ki bizonyos ellátási formákban, vizsgálatokhoz nehezebben jutnak hozzá az állampolgárok – jelezte a kamara elnöke. Megjegyezte, hogy még novemberben a minisztérium rendelettel kérte, hogy 20 intenzíves ágyra egy szakorvos, egy általános orvos és öt nővér jusson.

A munkaerőhiány közvetlenül járul hozzá a magas halálozási rátához. Nemzetközi ápolásszakmai szervezetek kérik, hogy csak a megfelelő létszámmal lehessen teljesíteni az ellátást. Azokban az országokban, ahol nincs meg ez a kellő létszám, ott rosszabbak lesznek a halálozási mutatók.

Balogh Zoltán úgy látja, a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, ám még ezzel együtt is jobban aggódik a kamara elnöke azokért az ellátásformákért – például az otthoni szakápolás, az alapellátás vagy a krónikus betegellátás –, ahol egyenesen tragikussá vált a helyzet.

(index nyomán)

Forrás

Blikk: Elküldték a kórházból a törött combú kisbabát, meg sem röntgenezték 3

Blikk: Elküldték a kórházból a törött combú kisbabát, meg sem röntgenezték

Egy otthoni baleset miatt kellett kórházba vinni egy kisfiút. A harmadik egészségügyi intézményben sikerült megállapítani az orvosoknak, hogy a gyereknek eltört a combja. Az apa panaszt tett.

A 10 hónapos, combtörést szenvedett kisfiukat két kórházban sem látták el Budapesten, meg sem röntgenezték – mondta egy házaspár a Blikknek.

A lapot megkereső a Pest megyei Valkón élő Galsa Péter a lapnak elmondta, a fiára véletlenül ráesett a 7 éves lánya, akkor történt meg a baj. Első körben hívták a mentőt, az esetkocsival pedig bevitték a kisbabát az édesanyjával együtt a János-kórházba, onnan azonban Galsa állítása szerint kitették őket, éjszaka kellett érte menniük. Azt mondta a lapnak, az orvosok szerint nem történt semmi baj, meg sem röntgenezték a gyerek lábát.

A cikk szerint másnap reggel a kicsi továbbra is keservesen sírt, miközben a lábát egyáltalán nem tudta terhelni, ezért az illetékes Bethesda kórházba akartak menni, ám első körben visszairányították őket a János-kórházba. Végül sikerült bejutniuk a Bethesdába, azonban többórás várakozás után a szülőkkel azt közölték, hogy még 3-5 órát kell várniuk. Akkor felhívták a gyerekorvosukat, aki a Madarász utcai gyermekkórházba küldte őket, ahol végül ellátták a gyereket: kiderült, a kisfúnak combcsonttörése van, fölötte repedéssel.

Galsa elmondása szerint a kisfia lábát begipszelték, szépen gyógyul azóta.

Az eset miatt panaszt tett a János-kórház főigazgatójánál. A lap szerint keresték az érintett kórházakat, de nem reagáltak a megkeresésükre.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...