Kevesebb cukor, több gyümölcs – gyermekétkeztetés az ukrán iskolákban 18

Kevesebb cukor, több gyümölcs – gyermekétkeztetés az ukrán iskolákban
Január 1-től életbe lép a gyermekétkeztetési reform, vagyis az iskolákban az új szabványoknak megfelelően kell elkészíteni és tálalni az ételeket – tudatta az UNIAN hírügynökség.

A reform értelmében 2-2,5-szeresére kell csökkenteni az étlapon szereplő cukor mennyiségét, 100 grammra emelni az elfogyasztott gyümölcs mennyiségét, és csökkenteni a kenyér fogyasztását is.

Ezenkívül a gyermekeknek több szárnyas hús és tejtermék kerül a tányérjukra.

A reform értelmében az iskolai étkezdékben az élelmiszerek körülbelül 75%-ának növényi eredetűnek kell lennie: zöldségeknek, salátáknak, gabonaféléknek és gyümölcsöknek.

Tilos azonban édes pékárut, szénsavas üdítőitalt, pasztőrözetlen gyümölcsleveket, kávét és magas cukor- vagy sótartalmú, tartósítószert, színezéket és aromákat tartalmazó termékeket használni.

A gyermekétkeztetés megreformálásáról szóló törvénytervezetet július 28-án fogadta el az Ukrán Miniszteri Kabinet. A reform segít, hogy a gyermekek étrendje változatos, kiegyensúlyozott és egészségesebb legyen.

Forrás

ElőzőKövetkező

Szakács továbbképző tanfolyam a magyar konyha jegyében 5

Szakács továbbképző tanfolyam a magyar konyha jegyében

Kétnapos képzést szervezett a Kárpátaljai Turisztikai Tanács a kárpátaljai éttermek szakácsai számára január 19-20-án a Jánosiban található Helikon étteremben.

A megnyitó ünnepségen Mester András, a tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket, és röviden ismertette a két nap programját. A rendezvény célját megfogalmazva elmondta, hogy a kárpátaljai vendéglátó helyeken gyakori a jelenség, amikor magyar konyha címmel nem feltétlenül magyaros ételeket tálalnak fel. Különösen szembetűnő ez a Magyar Konyha Hetében, amit már tíz éve rendeznek meg Kárpátalján. Ennek oka többek közt az, hogy az étterem nem talál magyar nemzetiségű szakácsot, az ukrán vagy ruszin pedig nem ismeri annyira a megfelelő ízvilág kialakításának módját, folyamatát. Vagy éppen a tulajdonos sem magyar, ezért nem tudja pontosan, milyen ételek tartoznak a nemzeti konyhánkhoz. Így hát a képzésre már nagy igény volt, ami a résztvevők számából is meglátszott.

Fotó: Kárpátalja.ma Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja is szót kapott a rendezvény megnyitóján. Elárulta, hogy nagy örömmel érkezett a megnyitóra, érdeklődéssel figyeli a magyar és a nemzetközi konyha forradalmát, és nagyon várja a Magyar Konyha Hetét, amikor megtapasztalhatja a képzés eredményeit.

Pásztornyicki László, szakács és a Kárpátaljai Turisztikai Tanács elnökségi tagja bemutatta a Magyarországról érkezett séfeket, vagyis a kétnapos képzés főszereplőit: Asztalos Istvánt, a Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökét, Friedrich Antalt, a Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöki tanácsadóját, és Varga Károlyt, többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnokot, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosát.

Rengeteg trend van a világban, de nem kell elfelejtenünk a sajátunkat – kezdte megnyitó beszédét Asztalos István. – És mivel hatvan éve nem született új magyar étel, amely beépült volna a köztudatba, ezért elhatároztuk, hogy egy ételversenyt indítunk. Ezzel szerettük volna rávenni a világ magyarságát, hogy a szakácsok hozzanak létre új ételeket. Sajátunkból próbáljunk meg építkezni, a sajátunknak ismerjük meg értékeit. Mindenki a maga szintjén tegyen az ügyért, hogy ez a kultúra át legyen örökítve, mert nem a hamut szeretnénk őrizni, hanem a parazsat továbbadni – hangsúlyozta.

A megnyitó ünnepség után finom ebéd várta a résztvevőket és a vendégeket.

A nap második fele előadásokkal, gyakorlati feladatokkal folytatódott, mely során a szakácsok megismerkedhettek a Magyarország étele programmal, a hungarikum ételekkel, az innovatív eszközökkel, valamint közösen összeállították a Magyar Konyha Hete menüsora kibővítésének rendjét.

A képzés másnapja is sok érdekességet ígér: lesz kóstoló, bemutató, kérdezz-felelek, megismerkedhetnek a tányérdekoráció jelentőségével és fajtáival, valamint a konyhai gyakorlat sem marad el.

Forrás

A hegyekben -12 fokot is mérhetnek éjjel Kárpátalján 6

A hegyekben -12 fokot is mérhetnek éjjel Kárpátalján

Felhős, a hegyvidéken enyhén csapadékos idő várható január 19-én a Kárpátaljai Megyei Hidrometeorológiai Központ előrejelzése szerint.

A szél délkeleti irányú, 7–12 m/s-os erősségű.

A hőmérséklet éjjel -3 °C és -8 °C, nappal -4 °C és +1 °C között alakul. A hegyvidéken éjjel helyenként -12 °C és -10 °C, nappal -5 °C és -7 °C közötti értékeket mutat a hőmérő.

Holnap a hegyvidéken enyhe havazásra lehet számítani, a megye többi részében derült, csapadékmentes idő lesz.

Az utakon jegesedéssel kell számolni, a látótávolság köd esetén 200–500 méter között alakul.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon