Káros a környezetre a karácsonyi online vásárlás 22

Káros a környezetre a karácsonyi online vásárlás
Az Európai Unió internethez hozzáférő polgárainak a 75%-a vásárol online, a karácsonyi időszak pedig kiemelt helyen van, amikor látszólag minden ajándék csak egy kattintásra van tőlünk – írja a Másfélfok. A Mikulás vagy a Jézuska azonban nem szánon és angyalszárnyakon hozza a megrendelt ajándékokat, hanem teherautókkal és furgonokkal: a személy- és áruszállítás az EU üvegházgáz kibocsátásának csaknem egynegyedét teszi ki, és a városi légszennyezés egyik fő okozója.

Miközben több szektorban csökkennek a kibocsátások, a közlekedésé stabilan nő az Unióban: 1990 és 2018 között 31,8%-kal, amivel muszáj valamit kezdenünk, ha tartani akarjuk a klímacélokat, és tiszta levegőt szeretnénk a városainkban karácsony környékén és azon túl is. Alternatív megoldások már most is vannak, azonban ezeket elenyésző mértékben alkalmazzuk. A vasút, a vízi szállítás, az elektromos járművek, teherkerékpárok, csomagmegőrzők és konszolidációs pontok kombinálása jelenthet megoldást, amihez azonban nekünk is szemléletváltásra van szükségünk.

Az online vásárlás egyre népszerűbb. A növekedést a digitalizáció, a világ minden tájáról rendelhető termékek, valamint a kényelmes és gyors házhozszállítás iránti igény táplálja. Emellett a COVID-19 világjárvány és a különféle korlátozó intézkedések is erősen hozzájárultak a tendenciához. A téli ünnepek közeledtével érdemes közelebbről is megnézni, mit hoznak a megrendelt ajándékok és termékek városaink és környezetünk számára.

Bár a teherszállítás ritkán forró téma a közbeszédben, az áruszállítás jelentős hatással van környezetünkre. Európában a kiszállítás továbbra is elsősorban közúti járművekkel – kisteherautókkal, valamint nehéz tehergépjárművekkel történik. Ez jelentős levegőszennyezéshez és zajkibocsátáshoz vezet, és negatív hatással van más területekre is, például a torlódásokra és a közlekedésbiztonságra is.

A szállítás (a személy-, valamint áruszállítás) Európa üvegházhatású-gázkibocsátásának csaknem egynegyedét teszi ki, és a városi légszennyezés fő okozója, ráadásul a közlekedésből fakadó kibocsátás stabilan nő az EU-ban.

Globális szinten a Nemzetközi Közlekedési Fórum (ITF) becslése szerint a teherszállítás a teljes CO2-kibocsátás 7%-áért és a közlekedéssel összefüggő CO2-kibocsátás 30%-áért felelős. Ezek a számok 2050-re várhatóan csaknem négyszeresükre nőnek, ha nem történik beavatkozás.

A logisztikai szektorban rengeteg olyan újítás tapasztalható, amelyek segíthetnek csökkenteni annak környezeti terhelését. A távolsági és nemzetközi szállítmányozás tekintetében az EEA kimutatta, hogy a vasúti és vízi szállítás sokkal hatékonyabb az üvegházgáz kibocsátás tekintetében, mint a közúti szállítás és a légi közlekedés. A földrajzi helyzet, a rendelkezésre álló infrastruktúra és az időkritikusság miatt azonban nem mindig lehetséges a módok helyettesítése.

A karácsonyi ajándékok és egyéb termékek kiszállítása meglehetősen magas környezetvédelmi költségekkel jár, ami ritkán tükröződik az árban, ellenben máshol megfizetjük, különböző gazdasági vagy egészségügyi károk formájában. Ezért mindig fel kell tennünk magunknak a kérdést:

Tényleg meg kell vennem? Megéri a környezeti lábnyom és a pénzügyi befektetés, vagy élhetek nélküle? (A legfenntarthatóbb döntés az, ha nem vásárolunk.) Ha valóban szükségem van rá, választhatok-e hasonló terméket, amit nem kell a világ másik végéről utaztatni? (Lehet, hogy léteznek helyi alternatívák, és a szállítással kapcsolatos lábnyomuk lényegesen kisebb.) Van-e fenntartható szállítási lehetőségem, például választhatok-e olyan szállító céget, amely elektromos járműveket, vagy még jobb esetben kerékpárokat használ? Vagy átvehetem-e a csomagomat egy csomagmegőrzőből, ahová gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel jutok el? (Az aktív utazás mindig a legjobb választás egészségünk és környezetünk szempontjából.) Nagy Nikoletta további cikkei Nem követemSzerzőim Hátrább a csemetékkel! A faültetés sem mindig segíti a klímavédelmetEzért derengenek zöldes színnel az üstökösökTojásban kuporgó dinóembriót találtak

ElőzőKövetkező

Titkosügynöknek adta ki magát, aztán 26 milliót csalt ki az áldozataitól 2

Titkosügynöknek adta ki magát, aztán 26 milliót csalt ki az áldozataitól

Jogerősen négy év börtönre ítélte a bíróság azt a férfit, aki magas beosztású titkosügynöknek adta ki magát. Így férkőzött áldozatai bizalmába, aztán több mint 26 millió forintot csalt ki tőlük. Az áldozatai között van a saját fia is.

A férfi különböző valótlan okokra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki emberektől úgy, hogy 2014-től 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva gazdag emberek közelébe férkőzött.

Minden esetben magas rangú titkosügynöknek, volt, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség vezetőjének – adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére.

A férfi a legtöbbször azt állította, hogy

az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségekre kért pénzt.

Az egyik gyanútlan férfit magával vitte egy általa irányított fedett akcióba, hogy ezzel győzze meg. Ez persze hazugság volt.

Volt olyan, aki többször is nagyobb összeget adott neki kölcsön, amit azonban soha nem adott meg.

Hat embertől, összesen 26 millió forintot csalt ki.

A saját fiától is többször kért kölcsön. Amikor a fiú már nem adott neki, telefonon kezdte zaklatni: százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás miatt magánindítványt terjesztett elő.

A csaló lakásában az elfogása után engedély nélkül tartott fegyvert és lőszert találtak.

Forrás

Djokovicot kiűzték az édenkertjéből: a szerb teniszsztárt bírálja a nemzetközi sajtó 2

Djokovicot kiűzték az édenkertjéből: a szerb teniszsztárt bírálja a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtó egyöntetűen igazságos döntésről írt hétfőn annak kapcsán, hogy a címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhatott el az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Anglia:
The Guardian:
“Szomorú hét volt ez a kormány számára, de ez az ítélet is mutatja, hogy az ausztrál bevándorlási törvényeket nemcsak keményen fogalmazták meg, hanem keményen is alkalmazzák.”

Olaszország:
Corriere dello Sport:
“Djokovicnak ennyi volt, máris véget ért az Australian Openje.”

La Repubblica:
“Így ért véget a teleregény a teniszbajnok és az ausztrál kormány között. A bíróság igazat adott a kabinetnek, amely szerint Djokovic oltásellenesként nyílt veszélyt jelent a közösség számára.”

Gazzetta dello Sport:
“DjoKOvicot kiűzték az édenkertjéből. Az Australian Open, amelyet már kilencszer megnyert, már nem a paradicsomot jelenti a szerb számára, ebben az évben biztosan nem, és talán soha többé. Tizenkét valószerűtlen nap után lezárult a jelenkori tenisz- és sporttörténelem egyik legsötétebb és legvitatottabb fejezete.”

Corriere della Sera:
“Djokovic nem felelt meg sok millió rajongó elvárásainak. Minden megpróbáltatást elkerülhetett volna, ha felmutat egy oltási igazolást, ahogy a mezőny 97 százaléka. Fennen hangoztatta, hogy különengedéllyel rendelkezik, és nincs beoltva, ami hatalmas önteltség volt. A szerb sztár örökségéhez az is hozzátartozik majd, hogy el akarta titkolni pozitív tesztjét, és nyilvános eseményen vett részt maszk nélkül.”

Spanyolország:
El Mundo:
“A világelső nem tudott felnőni ehhez a feladathoz. A naponta több ezer emberéletet követelő pandémia kulisszái előtt azt választotta, hogy az illiberális populizmus ikonja lesz, amely összeesküvés-elméleteket hoz az oltások ellen. Ausztrália megnyerte az egészséges emberi értelem játékát, még ha ezért le is kellett mondania a világ legjobb játékosáról. A kormány mindenki számára ismert, hatalmas gazdasági érdekekkel szállt szembe eredményesen.”

La Vanguardia:
A szabályok mindenkire vonatkoznak. Djokovic szembeszállt a világgal, és veszített. Ha továbbra sem oltatja be magát, akkor nehéz év elé néz, mivel így többek között az Egyesült Államokban sem léphet pályára. A wimbledoni részvétele is bonyolulttá válhat, ami komolyan árthat a karrierjének.”

Franciaország:
L’Equipe:
“A melbourne-i szégyen után Djokovicra további bosszúságok várnak, mivel csak nézheti, ahogy a konkurencia utoléri őt.”

Le Figaro:
“Súlyosan károsodott Djokovic amúgy is ingatag imidzse a (jó esetben) hibái és (rossz esetben) hazugságai miatt. Rendkívüli önfejűségről tett tanúbizonyságot, és nem tudta irányítani a kommunikációját. Ez túl sok hiba volt egy eleve megosztó sportolótól.”

Liberation:
“Djokovic karrierje a következő kérdésen múlik: milyen szerepet szán magának ebben a cirkuszban? Az ellenállóét? A bűnbánóét? Meglátjuk a tetteiből, mert mondani aligha fog valamit.”

L’Est Republicain:
“Lehetetlen itt együttérzőnek lenni. Djokovicot megbénította a saját következetlensége, és nevetséges pszichodrámát mutatott be a világ előtt.”

Ausztria:
Kronen Zeitung:
“Djokovic idegőrlő vitát veszített el, amely túlnőtt a címvédő eredeti célján, azaz hogy begyűjtse rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeáját. Az állítólagos különengedély nemcsak az ő hírnevének ártott, hanem az ausztrál kormányénak is.”

Kurier:
“Sok országban nehéz vagy lehetetlen lesz a beutazás az oltatlanok számára. Djokovic pályára léphet a Roland Garroson, de csak ha a francia vezetés nem szigorít a szabályokon. Wimbledon előtt is tíznapos házi karanténba kellene vonulnia.”

Svájc:
Blick:
“A Djokovic körüli perpatvar egyik nyertese Rafael Nadal, aki ráhajthat a Grand Slam-rekordra.”

Lengyelország:
Gazeta Wyborcza:
Miért nem oltatja be magát? Miért hazudik és kertel inkább? Miért dobja ki a kukába az álmát, hogy a világ legnagyobb sportolója legyen?”

Przeglad Sportowy:
“Djokovic nehéz szezon elé néz. Hol léphet majd pályára? Sok múlik azon, hogy miként dönt az oltásról. Persze nem várható, hogy egyszer csak meggondolja magát – bár ez lenne a legegyszerűbb megoldás a problémáira.”

Oroszország:
Kommerszant:
“Djokovic outra ütötte magát. Itt csak politikai megfontolásokról volt szó, az oltásellenes hangok felerősödéséről és egy emberről, aki a pandémia kezdete óta rendszeresen a vakcinák ellen szólal fel. Most már Medvegyev a favorit.”

Csehország:
iSport.cz:
“A teniszben nincs döntetlen, mint ahogy Djokovic és az ausztrál kormány vitájának sincs győztese. Az ausztrálok bármi áron meg akarták mutatni, hogy senki sem élvezhet előnyöket. Djokovic pedig azért vezekel, mert híres emberként folyton a nyilvánosság előtt áll.”

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...