Kamala Harris szerint Amerika a világ legrégebbi demokráciája 38

Kamala Harris szerint Amerika a világ legrégebbi demokráciája
Joe Biden elnök az amerikai demokráciára nézve továbbra is veszélyesnek nevezte elődjét, Donald Trumpot a capitoliumi zavargások első évfordulója alkalmából a kongresszusban elmondott csütörtöki beszédében. Kamala Harris szerint pedig Amerika a világ legrégebbi demokráciája. 

Tavaly január 6-án a szövetségi törvényhozás szenátusa éppen a demokrata párti Biden győzelmét készült hitelesíteni, amikor tüntetők megostromolták a Capitoliumot, és összecsaptak az épületegyüttest védő rendőrökkel. Az összecsapásokban öten életüket vesztették, köztük a biztonsági szolgálat egyik tagja, és a rendőrök közül később négyen öngyilkosságot követtek el. Mintegy 140 rendőr megsebesült. A rendbontással összefüggésben legalább 725 ember ellen indítottak eljárást azóta – írta az MTI.

Biden csütörtöki beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy a választási csalás “hamis vádja” sokat árthat az amerikai jogállamiságnak, és alááshatja a jövőbeni választások hitelét. “Történelmünk során először egy elnök nem csak elvesztett egy választást, hanem megpróbálta megakadályozni a békés hatalomátadást” – jelentette ki. Ismét elítélte, hogy a volt elnök “órákig tétlenül nézte a tévén a zavargásokat”, hozzáfűzve, hogy a zavargók “nem turisták voltak, hanem felfegyverzett lázadók”. “Teljesen egyértelműen el kell határolnunk az igazságot a hazugságtól. Az igazság a következő: az előző amerikai elnök hazugságokat terjesztett a 2020-as elnökválasztásról. Tette ezt azért, mert többre tartja a hatalmat az elvszerűségnél” – szögezte le Biden. Trump “tőrt szegez a demokrácia torkának” – fogalmazott Biden.

Kamala Harris és a történelemismeret

Olybá tűnik az új amerikai kormányban elvárás a “Biden szintű eszmefuttatások” puffogtatása. Noha újévi köszöntőjében az elnök igen magasra tette a lécet, mikor január 1-én arról beszélt, rengeteg okunk van reménnyel tekinteni az előttünk álló, 2020-as(!) évre.

Kamala Harris bizonyára érezte, hogy ezt nehéz lesz felülmúlni, de meg kell próbálnia. Ezért ő

 a tavaly január 6-i történéseket Pearl Harborhoz és a 2001. szeptember 11-hez hasonlította.

Kamala Harris úgy vélekedett, hogy tavaly január 6-án “szélsőségesek támadták meg az ország eszményeit”.

Egyben – tévesen – “a világ legrégebbi demokráciájának” nevezte az Egyesült Államokat.

A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató intézet egyik felmérése szerint a republikánus szavazók 55 százaléka ma is hitelt ad Trump azon állításának, hogy a választásokat elcsalták. Több tucatnyi bíróság, tagállami választási hivatalok és Trump saját volt kormányzatának egyes tagjai is elutasítják ezt. Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti többségének vezetője ezzel kapcsolatban azt mondta szerdán a CBS tévének: a demokrácia továbbra is sebezhető marad mindaddig, amíg a republikánus vezetők Trump mellé állnak hamis állításaiban.

“Nem kell, hogy azonos ideológiát kövessünk, hogy egyetértsünk, ettől még tisztelhetjük egymást, de nem lehetünk egy nagy hazugság rabjai” – fogalmazott a politikus. Biden beszéde után számos megemlékezést tartanak még a törvényhozásban, de ezeken a republikánus párti kongresszusi tagok nagy része nincs jelen – jegyezte meg a Reuters. Republikánus politikusok azzal vádolták meg a demokratákat, hogy az évfordulót saját politikai céljaikra használják fel.

Mitch McConnell, a szenátusi republikánusok vezetője azt írta közleményében: “különösen meglepő, hogy a demokrata szenátorok a zavargásokról szóló megemlékezéskor olyan erőszakos tömegről beszélnek, amely le akarta rombolni országunk szokásait, törvényeit, intézményeit, és ezt annak igazolására teszik, hogy ők maguk rombolják le országunk szokásait, törvényeit, intézményeit”. Amit nem mert hozzátenni a demokraták játékszabályait maradéktalanul elfogadó kóserkonzervatív képviselő az az, hogy mennyire visszásak a Demokrata párt megnyilatkozásai annak fényében, hogy olyan szervezeteket támogatnak nyíltan, mint például a BLM.

Forrás

ElőzőKövetkező

Djokovicot kiűzték az édenkertjéből: a szerb teniszsztárt bírálja a nemzetközi sajtó 2

Djokovicot kiűzték az édenkertjéből: a szerb teniszsztárt bírálja a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtó egyöntetűen igazságos döntésről írt hétfőn annak kapcsán, hogy a címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhatott el az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Anglia:
The Guardian:
“Szomorú hét volt ez a kormány számára, de ez az ítélet is mutatja, hogy az ausztrál bevándorlási törvényeket nemcsak keményen fogalmazták meg, hanem keményen is alkalmazzák.”

Olaszország:
Corriere dello Sport:
“Djokovicnak ennyi volt, máris véget ért az Australian Openje.”

La Repubblica:
“Így ért véget a teleregény a teniszbajnok és az ausztrál kormány között. A bíróság igazat adott a kabinetnek, amely szerint Djokovic oltásellenesként nyílt veszélyt jelent a közösség számára.”

Gazzetta dello Sport:
“DjoKOvicot kiűzték az édenkertjéből. Az Australian Open, amelyet már kilencszer megnyert, már nem a paradicsomot jelenti a szerb számára, ebben az évben biztosan nem, és talán soha többé. Tizenkét valószerűtlen nap után lezárult a jelenkori tenisz- és sporttörténelem egyik legsötétebb és legvitatottabb fejezete.”

Corriere della Sera:
“Djokovic nem felelt meg sok millió rajongó elvárásainak. Minden megpróbáltatást elkerülhetett volna, ha felmutat egy oltási igazolást, ahogy a mezőny 97 százaléka. Fennen hangoztatta, hogy különengedéllyel rendelkezik, és nincs beoltva, ami hatalmas önteltség volt. A szerb sztár örökségéhez az is hozzátartozik majd, hogy el akarta titkolni pozitív tesztjét, és nyilvános eseményen vett részt maszk nélkül.”

Spanyolország:
El Mundo:
“A világelső nem tudott felnőni ehhez a feladathoz. A naponta több ezer emberéletet követelő pandémia kulisszái előtt azt választotta, hogy az illiberális populizmus ikonja lesz, amely összeesküvés-elméleteket hoz az oltások ellen. Ausztrália megnyerte az egészséges emberi értelem játékát, még ha ezért le is kellett mondania a világ legjobb játékosáról. A kormány mindenki számára ismert, hatalmas gazdasági érdekekkel szállt szembe eredményesen.”

La Vanguardia:
A szabályok mindenkire vonatkoznak. Djokovic szembeszállt a világgal, és veszített. Ha továbbra sem oltatja be magát, akkor nehéz év elé néz, mivel így többek között az Egyesült Államokban sem léphet pályára. A wimbledoni részvétele is bonyolulttá válhat, ami komolyan árthat a karrierjének.”

Franciaország:
L’Equipe:
“A melbourne-i szégyen után Djokovicra további bosszúságok várnak, mivel csak nézheti, ahogy a konkurencia utoléri őt.”

Le Figaro:
“Súlyosan károsodott Djokovic amúgy is ingatag imidzse a (jó esetben) hibái és (rossz esetben) hazugságai miatt. Rendkívüli önfejűségről tett tanúbizonyságot, és nem tudta irányítani a kommunikációját. Ez túl sok hiba volt egy eleve megosztó sportolótól.”

Liberation:
“Djokovic karrierje a következő kérdésen múlik: milyen szerepet szán magának ebben a cirkuszban? Az ellenállóét? A bűnbánóét? Meglátjuk a tetteiből, mert mondani aligha fog valamit.”

L’Est Republicain:
“Lehetetlen itt együttérzőnek lenni. Djokovicot megbénította a saját következetlensége, és nevetséges pszichodrámát mutatott be a világ előtt.”

Ausztria:
Kronen Zeitung:
“Djokovic idegőrlő vitát veszített el, amely túlnőtt a címvédő eredeti célján, azaz hogy begyűjtse rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeáját. Az állítólagos különengedély nemcsak az ő hírnevének ártott, hanem az ausztrál kormányénak is.”

Kurier:
“Sok országban nehéz vagy lehetetlen lesz a beutazás az oltatlanok számára. Djokovic pályára léphet a Roland Garroson, de csak ha a francia vezetés nem szigorít a szabályokon. Wimbledon előtt is tíznapos házi karanténba kellene vonulnia.”

Svájc:
Blick:
“A Djokovic körüli perpatvar egyik nyertese Rafael Nadal, aki ráhajthat a Grand Slam-rekordra.”

Lengyelország:
Gazeta Wyborcza:
Miért nem oltatja be magát? Miért hazudik és kertel inkább? Miért dobja ki a kukába az álmát, hogy a világ legnagyobb sportolója legyen?”

Przeglad Sportowy:
“Djokovic nehéz szezon elé néz. Hol léphet majd pályára? Sok múlik azon, hogy miként dönt az oltásról. Persze nem várható, hogy egyszer csak meggondolja magát – bár ez lenne a legegyszerűbb megoldás a problémáira.”

Oroszország:
Kommerszant:
“Djokovic outra ütötte magát. Itt csak politikai megfontolásokról volt szó, az oltásellenes hangok felerősödéséről és egy emberről, aki a pandémia kezdete óta rendszeresen a vakcinák ellen szólal fel. Most már Medvegyev a favorit.”

Csehország:
iSport.cz:
“A teniszben nincs döntetlen, mint ahogy Djokovic és az ausztrál kormány vitájának sincs győztese. Az ausztrálok bármi áron meg akarták mutatni, hogy senki sem élvezhet előnyöket. Djokovic pedig azért vezekel, mert híres emberként folyton a nyilvánosság előtt áll.”

Forrás

Pekingben egyetlen fertőzött miatt bent ragadtak a dolgozók 2

Egyetlen fertőzött miatt teljesen lezártak egy irodaházat Pekingben, minden dolgozó bent ragadt

Peking egyik irodaházában vasárnap a hatóság párnákat és ágyneműt tartalmazó dobozokat cipelt a szigorúan őrzött bejáraton keresztül a bent rekedt dolgozóknak, miután azok akár napokig bent maradhatnak, mindössze egyetlen koronavírusos eset miatt – adta hírül a CNN.

A város nyugati részén található épületet lezárták, és mindenkit, aki bent tartózkodik, kötelező tömeges tesztelésnek vetettek alá, mivel szombaton egy alkalmazott tesztje pozitív lett az omikronra – ez volt a város első feljegyzett esete a rendkívül fertőző változattal.

A tisztviselők által gyűjtött részletes adatok szerint az omikronnal fertőzött pekingi nő nem érintkezett egyetlen megerősített esettel sem, és az elmúlt 14 napban nem hagyta el a fővárost, ami felvetette a félelmet, hogy a változat már terjed a lakosság körében.

A világ nagy részétől eltérően Kína a zéró tolerancia stratégiát követi, tehát szigorú korlátozásokat alkalmaz a vírus visszaszorítására, beleértve a tömeges tesztelést, a lezárásokat és az országba érkezők hosszú ideig tartó karanténba helyezését.

Az egyetlen pekingi esetet a lehető legrosszabbkor azonosították a város számára, mivel Peking az olimpiai játékok több ezer sportolójának fogadására készül – köztük olyan országokból, ahol az omikron tombol.

Miután a nő esetét megerősítették, a hatóságok azonnal akcióba léptek, és zárlatokat rendeltek el – az embereket olyan helyekre zárva, mint például az irodaházak -, valamint kiterjedt kontaktkövetést és vizsgálatokat végeztek a magas kockázatú területeken.

A lakótelep, ahol a nő lakik, mindössze 15 percnyi autóútra van az Olimpiai Parktól. Azóta az egész helyet lezárták, amíg az embereket megvizsgálják, és a hatóságok mintavételeket végeznek.

A nő munkahelyét is hasonlóan lezárták, és nagy sátrakat állítottak fel odakint, hogy a Covid-teszteket elvégezzék és feldolgozzák, amíg az épületet biztonságosnak nem nyilvánítják az újranyitáshoz.

Az állami médiában ezek után közzétették a nő utazási előzményeit, részletesen bemutatva, hogy két héten belül hol járt. A hosszú listán metróállomások, nyilvános mosdók, egy szupermarket, egy luxus bevásárlóközpont, egy Dior üzlet, egy híres pekingi kacsa étterem, egy mozi, egy fodrászat, egy stand-up comedy helyszín, sőt még egy sípark is szerepel.

Több mint 16 000, az említett helyszínekhez köthető embert vizsgáltak meg, és eddig minden eredmény negatív lett – közölték a hatóságok hétfőn -, és a város még nem jelentett további eseteket. Egy sajtótájékoztatón a hatóságok felvetették annak lehetőségét, hogy a nő nemzetközi postai küldemények kezelése után kaphatta el a vírust.

A kínai hatóságok többször is az importált árukat okolták a helyi járványok kitöréséért. Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) szerint azonban a Covid-19 felszíni terjedésének kockázata alacsony a légi úton történő terjedéshez képest. A vírus porózus felületeken “gyorsan” elpusztul, de kemény, beltéri felületeken hosszabb ideig fennmaradhat – közölte a CDC tavaly.

Az egyetlen pekingi esetről szóló hírek megjelenése után az érintett kerületek számos iskolája a héten online oktatásra állt át, a város pedig számos festői szépségű helyet és templomot bezárt. Január 22-től kezdve a fővárosba érkezőknek mind előzetesen, mind érkezés után Covid-tesztnek kell alávetniük magukat.

Annak ellenére, hogy a téli olimpikonok ezrei hamarosan megérkeznek a játékok február 4-i kezdetére, Peking több tucat nemzetközi járatot függesztett fel. Szerdától az Egyesült Államokból Kínába tartó összes járatot törölték, vagy valószínűleg felfüggesztik.

Peking mellett egyre több kínai város küzd a koronavírus-járvány és az omikron megfékezésével. A variánst először január 8-án észlelték a Tianjinban, azóta hét másik városban, köztük Pekingben is kimutatták. Számos városban most korlátozásokat vezetnek be, például bezárják a közterületeket és betiltják az éttermekben való étkezést, valamint felfüggesztik a fővárosba irányuló légi közlekedést.

A kínai közösségi médiában közzétett posztok és videók azt mutatják, hogy a múlt héten Sanghajban több helyen célzottan lezárták az épületeket, csapdába ejtve mindenkit, aki szerencsétlenül járt a közelben. Az egyik bevásárlóközpontban a vásárlók két napig rekedtek bent, míg a hatóságok mindenkit teszteltek, és az újranyitás előtt teljes fertőtlenítést rendeltek el.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...