Januártól fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan tanárokat 26

Januártól fizetés nélküli szabadságra küldik az oltatlan tanárokat, csak a miniszter adhat felmentést
Kedden megjelent az a kormányrendelet, amely részletesen szabályozza, hogy mi történik azokkal a pedagógusokkal, akik december 30-áig nem veszik fel a számukra kötelezően elrendelt, koronavírus elleni oltást. A jogszabály alapján január 3-ától fizetés nélküli szabadságra küldik őket – ez persze csak azokra az intézményekre vonatkozik, ahol kötelezően elrendelték az oltást, magyarán az állami közoktatásra. (Az óvodapedagógusok számára az önkormányzatok tehetnék kötelezővé a vakcina felvételét, de a legtöbb helyen nem tették.)

A rendelet azt is rögzíti, hogy emberi erőforrások minisztere – az Operatív törzs javaslatának figyelembevételével – mentesítheti a foglalkoztatottat a fizetés nélküli szabadság alól. Miniszteri határozat alapján a tanév biztonságos megszervezése érdekében az óraadók és a mesterpedagógusok heti óraszáma 20 órára emelhető, a 2022-es esztendőben ugyanakkor óraadóként csak oltott vagy az oltás alól mentesítő orvosi szakvéleménnyel rendelkező személlyel létesíthető új jogviszony.

Az Emmi közleményében azt írtja: a kormány

továbbra is az oltás alapú védekezést tartja a leghasznosabbnak, nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megengedhessük, hogy oltatlan pedagógusok tömegei tanítsanak az iskolákban. A pedagógusok oltása azért fontos, mert sok emberrel találkoznak, gyerekekkel, szülőkkel, nagyszülőkkel. Az oltásuk a saját egészségük és mások védelme miatt is fontos. Köszönjük azoknak a pedagógusoknak, iskolai dolgozóknak, akik éltek az oltás lehetőségével, ezzel is hozzájárultak, hogy az új tanév is személyes, jelenléti oktatással folytatódhasson.

Bár legalább ötezer olyan pedagógus van, aki akkor sem oltatja be magát, ha fizetés nélküli szabadságra küldik, az oktatási államtitkár szerint nélkülük is működőképes marad a közoktatás. Maruzsa Zoltán a Népszavának nem tudott pontos adatot mondani, hogyan alakul a pedagógusok átoltottsága, de szerinte decemberben naponta 300-400 tanár vette fel az oltást, de növekszik azon pedagógusok száma is, akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy egészségügyi okból nem javasolt nekik a védőoltás.

Kiemelt képünkön: Egy pedagógus megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának második adagját a fõvárosi Szent János Kórházban 2021. május 6-án.

ElőzőKövetkező

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket 5

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket

Szerkesztőségünkhöz jutott egy egészségügyi dolgozónak küldött levél, amelyben a munkáltató kioktató és cinikus stílusban zsarolja a kísérleti vakcinát elutasító munkaerőt.

A levelet az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet egyik olyan dolgozója kapta kézhez, aki már két oltást is megkapott- a jelek szerint teljesen feleslegesen.

A KSH adatai szerint csak az elmúlt egy évben 17 ezer munkavállaló tűnt el a rendszerből, sokan már azelőtt felmondtak, hogy lejárt volna az oltakozásra szánt türelmi idő.

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket

Felháborító, hogy egy hiányszakmában is ilyen embertelen módon diszkriminálják a dolgozókat, a Mi Hazánk értük is tüntet délután 3 órakor Budapesten. Aki magyar velünk tart!

– mondta el Nagy Attila, a Mi Hazánk budapesti elnöke.

Forrás

Két újabb COVID-gyógyszerre bólintott rá a WHO 2

Két újabb COVID-gyógyszerre bólintott rá a WHO

Újabb két, COVID-ra is adható gyógyszerre adta áldását a WHO: a baricitinib reumaellenes szerre, illetve egy, a koronavírus-fertőzöttek kezelésére kifejlesztett monoklonális antitestre, a szotrovimabra – írja az IFL Science.

A BMJ szakfolyóiratban megjelent cikk szerint a szakértők erősen ajánlják a súlyosabb COVID-fertőzöttek baricitinibbel való kezelését. A WHO azt mondja, hogy egyértelmű, bár viszonylag mérsékelt bizonyítékokat láttak arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer

jelentősen javítja a súlyos fertőzöttek túlélési esélyeit, és csökkenti a lélegeztetőgép szükségességét.

A WHO szerint a szotrovimabot azoknak érdemes használniuk, akiknek enyhe vagy közepesen súlyos a betegségük, de nagy a kockázatuk a kórházba kerülésre. A monoklonális antitest egyébéknt egy egyedi fehérvérsejt klónozásával előállított, laboratóriumi antitest. A COVID-19 elleni legtöbb monoklonális antitest-kezeléshez hasonlóan a szotrovimab a COVID-19 vírus külső oldalán lévő tüskefehérjéhez kötődik, megakadályozva a vírus bejutását a sejtekbe.

Vannak megfelelő bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a gyógyszer hasznos a kórházi kezelés megelőzésében, ha azonnal adják a COVID-19-fertőzött, sérülékenyebb személyeknek.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...