Itt a svéd válasz: ez kell a jövő szuperszámítógépeihez 6

Itt a svéd válasz: ez kell a jövő szuperszámítógépeihez

A technológiai fejlődés egyik szűk keresztmetszete évek óta az, hogy a processzorokat és a memóriákat nem tudják gyorsabb együttműködésre bírni. A svédországi Lund Egyetem kutatói most egy új megoldást mutattak be, amely egy memóriacellát integrál egy processzorral, ami sokkal gyorsabb számításokat tesz lehetővé, mivel azok magában a memóriaáramkörben történnek.

A Nature Electronics című szaklapban megjelent cikkben a kutatók egy új konfigurációt mutatnak be, amelyben egy memóriacellát egy függőleges tranzisztoros szelektorral integráltak, mindezt nanoszinten. Ez a jelenlegi tömeges adattároló megoldásokhoz képest javulást hoz a skálázhatóság, a sebesség és az energiahatékonyság terén.

Alapvetően mindannak, ami nagy mennyiségű adat feldolgozását igényli, például a mesterséges intelligenciának és a gépi tanulásnak, sebességre és nagyobb kapacitásra van szüksége. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, a memóriának és a processzornak a lehető legközelebb kell lennie egymáshoz. Emellett a számításokat energiatakarékosan kell elvégezni, mert például a jelenlegi technológia nagy terhelés mellett magas hőmérsékletet generál.

Az a probléma már évek óta ismert, hogy a processzorok számításai sokkal gyorsabban történnek meg, mint amekkora a memóriaegység sebessége. Ezt a szakma Neumann-féle szűk keresztmetszetként ismeri, ami azért következik be, mert a memória és a számítási egységek különállóak, és az információk oda-vissza küldése az úgynevezett adatbuszon keresztül időbe telik, ami korlátozza a sebességet.

“A processzorok a hosszú évek alatt sokat fejlődtek. A memóriaoldalon a tárolókapacitás folyamatosan nőtt, de a funkciók oldalán eléggé nagy volt a csend” – állítja Saketh Ram Mamidala, a Lund Egyetem nanoelektronikai kutatója, a cikk egyik szerzője.

Hagyományosan a korlátot az áramköri lapok építése jelentette, ahol az egységeket egymás mellett, síkban helyezték el. Most függőlegesen, 3D-s elrendezésben építkeznek, integrálják a memóriát és a processzort, a számítások pedig magában a memóriaáramkörben zajlanak.

“A mi verziónk egy nanovezeték, alul egy tranzisztorral, és egy nagyon kicsi memóriaelemmel, amely ugyanazon a dróton feljebb helyezkedik el. Ezáltal egy kompakt integrált funkcióvá válik, ahol a tranzisztor vezérli a memóriaelemet. Az ötlet már korábban is létezett, de a teljesítmény elérése nehéznek bizonyult. Most azonban megmutattuk, hogy ez megvalósítható, és meglepően jól működik” – mondta Lars-Erik Wernersson, a nanoelektronika professzora a Techxplore szerint.

A kutatók RRAM (rezisztív véletlen hozzáférésű memória) memóriacellával dolgoznak, ami önmagában nem újdonság. Ámde sikerült olyan funkcionális integrációt megvalósítaniuk, amelyet korábban még senkinek. Ez nagy lehetőségeket rejt magában, potenciálisan új kutatási területeket és új, továbbfejlesztett funkciókat nyit meg a mesterséges intelligenciától és a gépi tanulástól kezdve a hétköznapi számítógépekig mindenben, végső soron a hétköznapi számítógépekben is. A jövőbeni alkalmazások lehetnek például a gépi tanulás különböző formái, mint a radaralapú gesztusvezérlés, az éghajlat modellezése vagy a különböző gyógyszerek fejlesztése.

Forrás

ElőzőKövetkező

A tudomány most fedezte fel, hogy az agyunk utálja a PowerPointot 5

A tudomány most fedezte fel, hogy az agyunk utálja a PowerPointot

A PowerPoint stílusú prezentációk olyan módon kényszerítenek multitaskingra, amit az agyunk nem igazán tud kezelni. Szinte minden prezentáció (PowerPoint vagy más) azzal jár, hogy az előadó beszél, miközben szavakkal teli diákat jelenít meg. Az ötlet lényege, hogy a képernyőn megjelenő szavak támogatják az elhangzottakat, ezáltal növelve a megértést és az emlékezetet.

Ezzel azonban az a baj, hogy a prezentációk csökkentik a hallottak és látottak megértést és az információk megtartást, mivel az emberi agy nagyon rosszul működik minden olyan többfeladatos helyzetben, amely gondolkodó szervünk ugyanazon részének használatát kívánja meg mindegyik feladat esetében. Marc Coutanche pszichológus a Pittsburghi Egyetem kutatója a Popular Mechanics című lapban szemléltette ennek az okát. “Az agyunk nyelvi régiói a hangokat, a szavakat és a mondatok jelentését dolgozzák fel. Képzeljünk el egy áramkört, ahol több bemenet és több kimenet van, de ugyanazokon a vezetékeken osztoznak” – mondta.

Más szóval, amikor az agyunk szavakat hall és különböző szavakat lát egy időben, az agyban tulajdonképpen rövidzárlat keletkezik, vagy az agy váltogat a két szókészlet között, ami mindkettőt összezavarja. Ez az oka annak, hogy gyakorlatilag minden PowerPoint prezentáció unalmas és felejthető – állítja az Inc. magazin, amely a címben lévő merész kijelentést is megfogalmazta.

Az agya persze képes multitaskingra, ha a többfeladatúság kezelése a szerv különböző részeire támaszkodhat. Ezért tudunk biztonságosan autót vezetni, miközben híreket hallgatunk a rádióban.

Számos nagy sikerű vállalkozó, például Jeff Bezos és Elon Musk intuitív módon jutott arra a következtetésre, amit a tudomány azóta már javasolt, és állítólag már nem hajlandóak végigülni a PowerPoint előadásokat – írja az Inc.

Szerencsére vannak hatékony alternatívái a pontokba szedett mondanivalót megjelentő prezentációknak. Íme három lehetőség a magazin szakírója, Geoffrey James javasol.

Ha egy problémát meg kell vitatni és dönteni kell róla, hasznosabb írott tájékoztatót használni. Ez egy rövid (legfeljebb 3 oldalas) dokumentum, amelyet a megbeszélés elején mindenki elolvas. Fontos, hogy ezt ne adjuk ki az értekezlet előtt, mert szinte senki sem fogja elolvasni.

A tanításhoz és képzéshez az interaktív élmények létrehozása a célravezető. Ez munkafüzeteket, csoportos gyakorlatokat és különösen jegyzetelést jelent, de mindig ceruzával vagy tollal, és soha nem számítógéppel. A papíron történő jegyzetelés jelentősen javítja a memóriát, mivel az agy több részét is igénybe veszi, ami a PowerPoint-effektus fordítottja.

A szórakoztatáshoz vagy inspiráláshoz tartsunk beszédet. Ha a csoport túl nagy ahhoz, hogy részt vegyen az interaktív gyakorlatokban, akkor inkább TED Talk stílusú előadás működik jól. Ha van egy kép, amely döntő fontosságú a beszéd megértéséhez, azt jelenítsük meg, de soha mutassunk felsorolást. Olyat például a TED Talkban sohasem látni, és nyilván okkal.

Forrás

Tavaly a Google Drive-ról töltötték le a legtöbb rosszindulatú programot a felhőtárhelyek közül 3

Tavaly a Google Drive-ról töltötték le a legtöbb rosszindulatú programot a felhőtárhelyek közül

A Google átvette a Microsoft OneDrive-tól a rosszindulatú letöltések első helyét, mivel a támadók ingyenes fiókokat hoztak létre, rosszindulatú szoftvereket töltöttek fel és dokumentumokat osztottak meg gyanútlan felhasználókkal – írja a Netskope jelentése.

Minél jobban ki tudják használni a kiberbűnözők egy legitim szolgáltatás előnyeit, annál nagyobb az esélyük arra, hogy becsapják az embereket, és bedőljenek a csalásaiknak. Ezért használják ki a Google és a Microsoft népszerű szolgáltatásait rosszindulatú támadásokban. A Netskope biztonsági szolgáltató szerint a Google Drive volt 2021-ben az a felhőalapú adattárolási szolgáltatás, amellyel a legjobban visszaéltek a rosszindulatú programok letöltéséhez.

A Netskope “2022. januári felhő- és fenyegetettségi jelentésében” megjegyezte, hogy a felhőalapú tárolóalkalmazások 2021-ben még nagyobb mértékben nyertek teret. Az év során az elemzett ügyfelek 79 százaléka használt legalább egy felhőalapú tárolóalkalmazást, szemben a 2020-as 71 százalékkal. A használatban lévő felhőalapú tárolóalkalmazások száma is nőtt. Az 500-2000 alkalmazottat foglalkoztató szervezetek tavaly 39 különböző felhőtároló alkalmazást használtak, szemben az előző évi 35 alkalmazással.

A felhőalkalmazások ilyen gyorsan fokozódó használata természetesen izgatta a kiberbűnözőket, akik lelkesen visszaéltek ezekkel az alkalmazásokkal rosszindulatú programok telepítésére. Tavaly a rosszindulatú programok letöltésének 69 százaléka a felhőalapú tárolóalkalmazásokból indult, ami csak kis mértékben csökkent a 2020-as 72 százalékhoz képest. Ezek a szolgáltatások kész célpontok a kihasználásra, mivel a támadók könnyen létrehozhatnak ingyenes fiókokat, feltölthetik fertőző fájljaikat, majd megoszthatják a rosszindulatú dokumentumokat a potenciális áldozatokkal.

Az év során a Google Drive átvette a Microsoft OneDrive-tól a vezető helyet, mint a legtöbb rosszindulatú letöltést okozó felhőalapú tárolóalkalmazás, a letöltések 37 százalékával. A OneDrive a második helyre esett vissza a regisztrált rosszindulatú letöltések 20 százalékával. Az első öt helyezettet a SharePoint 9 százalékkal, az Amazon S3 6 százalékkal és a GitHub 3 százalékakal zárta.

A Google növekvő népszerűségén túl más okai is vannak annak, hogy a Google Drive a Netskope szerint tavaly megelőzte a többi szolgáltatást a rosszindulatú programok letöltése terén. 2020-ban az Emotet botnet a Boxot használta a legtöbb rosszindulatú Office-dokumentum eljuttatására. Mivel az Emotetet a globális bűnüldöző szervek 2021 elején lekapcsolták, ez a tevékenység az év nagy részében szunnyadt. A bűnözők úgy igyekeztek újraindítani tevékenységüket, hogy a Google Drive-ot használva igyekeztek rosszindulatú Office-dokumentumokat megosztani – számolt be a TechRepublic.

“A felhőalkalmazások növekvő népszerűsége a jelentésben leírt visszaélések három típusának adott teret: a támadók megpróbálnak hozzáférést szerezni az áldozat felhőalkalmazásaihoz, továbbá visszaélnek a felhőalkalmazásokkal rosszindulatú programok terjesztésére, végül a bennfentesek adatszivárgásra használják a felhőalkalmazásokat. A jelentés emlékeztetőül szolgál arra, hogy ugyanazokat az alkalmazásokat, amelyeket törvényes célokra használunk, megtámadják és visszaélnek velük. A felhőalkalmazások lezárása segíthet megakadályozni a támadók beszivárgását, míg a bejövő fenyegetések és a kimenő adatok szkennelése segíthet megakadályozni a rosszindulatú programok letöltését és az adatok kiszivárgását” – mondta Ray Canzanese, a Netskope Threat Labs fenyegetéskutatási igazgatója sajtóközleményében.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...