Indul a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja 22

Indul a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja
Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.

Az ügynökség kommunikációs igazgatóságának pénteki közleménye szerint az Irodalmi Karaván olyan irodalmi roadshow, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl “utaztatják” az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

“Több célt kapcsoltunk egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, amelyet személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni. Emellett érdekel minket, hogy a meghívott alkotók miként gondolkodnak a nyelvről és nyelvekről, egymásról, egy-egy klasszikusunkról, egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. Minden művészet befogadása élmény, ezt mi kicsit megcsavartuk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény”

– idézte Pál Dániel Leventét, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatóját a közlemény.

Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója azt emelte ki, hogy egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra: más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg általa, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Hozzátette: céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja, hogy legyen élő, irodalmi párbeszéd – határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván első útja januárban Székelyföldre vezet a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Január 25-től 28-ig négy napon keresztül négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők. A meghívott vendégek között lesz Bartis Attila marosvásárhelyi születésű író, Bogdán Zsolt csíkszeredai származású színművész, Bereményi Géza író, rendező, Szöllősi Mátyás író, fotográfus, valamint Sárik Péter zeneszerző, zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négynapos utazást a szervezők videón rögzítik, az elkészült filmet oldalaikon teszik közzé.

Forrás: mti.hu

Forrás

ElőzőKövetkező

Távoktatásra tér át öt iskola Ungváron 5

Távoktatásra tér át öt iskola Ungváron

Öt oktatási intézményben online folytatódik az oktatás az Ung-parti városban – írja a mukachevo.net internetes hírportál január 19-én.

Natália Muhomedjanova, az Ungvári Oktatási Osztály vezetőjének tájékoztatása szerint a 6. Sz. Középiskolában és a Tarasz Sevcsenko Lingvisztikai Gimnáziumban január 19-én, míg a Klasszikus Gimnáziumban, valamint a 7. és a 2. Sz. Középiskolában január 20-án vezetik be a távoktatást.

Az online oktatásra való átállásról az oktatási intézmények pedagógiai tanácsai döntöttek, az akut légúti megbetegedések számának növekedése miatt.

Forrás

Szakács továbbképző tanfolyam a magyar konyha jegyében 7

Szakács továbbképző tanfolyam a magyar konyha jegyében

Kétnapos képzést szervezett a Kárpátaljai Turisztikai Tanács a kárpátaljai éttermek szakácsai számára január 19-20-án a Jánosiban található Helikon étteremben.

A megnyitó ünnepségen Mester András, a tanács elnöke köszöntötte a résztvevőket, és röviden ismertette a két nap programját. A rendezvény célját megfogalmazva elmondta, hogy a kárpátaljai vendéglátó helyeken gyakori a jelenség, amikor magyar konyha címmel nem feltétlenül magyaros ételeket tálalnak fel. Különösen szembetűnő ez a Magyar Konyha Hetében, amit már tíz éve rendeznek meg Kárpátalján. Ennek oka többek közt az, hogy az étterem nem talál magyar nemzetiségű szakácsot, az ukrán vagy ruszin pedig nem ismeri annyira a megfelelő ízvilág kialakításának módját, folyamatát. Vagy éppen a tulajdonos sem magyar, ezért nem tudja pontosan, milyen ételek tartoznak a nemzeti konyhánkhoz. Így hát a képzésre már nagy igény volt, ami a résztvevők számából is meglátszott.

Fotó: Kárpátalja.ma Beke Mihály András, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja is szót kapott a rendezvény megnyitóján. Elárulta, hogy nagy örömmel érkezett a megnyitóra, érdeklődéssel figyeli a magyar és a nemzetközi konyha forradalmát, és nagyon várja a Magyar Konyha Hetét, amikor megtapasztalhatja a képzés eredményeit.

Pásztornyicki László, szakács és a Kárpátaljai Turisztikai Tanács elnökségi tagja bemutatta a Magyarországról érkezett séfeket, vagyis a kétnapos képzés főszereplőit: Asztalos Istvánt, a Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnökét, Friedrich Antalt, a Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöki tanácsadóját, és Varga Károlyt, többszörös olimpiai-, Európa-, és világbajnokot, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt birtokosát.

Rengeteg trend van a világban, de nem kell elfelejtenünk a sajátunkat – kezdte megnyitó beszédét Asztalos István. – És mivel hatvan éve nem született új magyar étel, amely beépült volna a köztudatba, ezért elhatároztuk, hogy egy ételversenyt indítunk. Ezzel szerettük volna rávenni a világ magyarságát, hogy a szakácsok hozzanak létre új ételeket. Sajátunkból próbáljunk meg építkezni, a sajátunknak ismerjük meg értékeit. Mindenki a maga szintjén tegyen az ügyért, hogy ez a kultúra át legyen örökítve, mert nem a hamut szeretnénk őrizni, hanem a parazsat továbbadni – hangsúlyozta.

A megnyitó ünnepség után finom ebéd várta a résztvevőket és a vendégeket.

A nap második fele előadásokkal, gyakorlati feladatokkal folytatódott, mely során a szakácsok megismerkedhettek a Magyarország étele programmal, a hungarikum ételekkel, az innovatív eszközökkel, valamint közösen összeállították a Magyar Konyha Hete menüsora kibővítésének rendjét.

A képzés másnapja is sok érdekességet ígér: lesz kóstoló, bemutató, kérdezz-felelek, megismerkedhetnek a tányérdekoráció jelentőségével és fajtáival, valamint a konyhai gyakorlat sem marad el.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon