Ilyen lesz Gyurcsány Ferenc az Elk.rtukban 19

Ilyen lesz Gyurcsány Ferenc az Elk.rtukban

Csütörtökön lesz az Elk*rtuk, az év legjobban várt politikai krimijének premiere. Milyen fogadtatásra számítanak annak tükrében, hogy a színészeket megfélemlítették, és alig akarták műsorukra tűzni a hazai mozik?

Mi arra számítunk, hogy nagy siker lesz.

A munkát elvégeztük, nagyon elfáradtunk, nem maradt bennünk semmi, nincs hiányérzetünk.

Innentől fogva csak a filmre koncentrálunk, semmi más nem számít, hiszen csütörtöktől már játsszák a mozik, és most már elég sok helyen van rá lehetőség, hogy aki szeretné, megnézze. Az utolsó egy-két hónap történései alapján azt látom, hogy nagyon nagy rá az érdeklődés, és azt gondolom, hogy

egy olyan filmet készítettünk, ami mindenkinek el fogja nyerni a tetszését.

Kálomista Gábor producer, a Thália Színház igazgatójaFotó: Polyák Attila – OrigoKiknek ajánlja a filmet és miért? Akár korosztályok tekintetében lehet-e egyáltalán ilyen megkülönböztetést tenni?

Nem gondolom, hogy ezt így kategorizálni lehetne. A divatos a nullától 99 éves korig közhelyet sem mondanám el itt.

Ez a film pont olyan lett, amit ígér. Nem olyan, amit mondanak róla, hanem olyan, mint amit ígér. Egy nagyon feszes, nagyon gyönyörűen fényképezett politikai krimi, megtörtént események alapján. A velünk élő történelem, és egy nagyon jó minőségű, nagyon megrázó erejű film.

Miért fontos, hogy a film végül megkapta az art besorolást?

Gyakorlatilag minden magyar film megfelel az art filmbesorolásnak, ez nem olyan bonyolult. Ennél a filmnél lett egy hivatkozási alap, miszerint nincs kifejezetten besorolva art filmnek, ezért nem akarták sok helyen vetíteni. Ezt az akadályt elhárítottuk, inkább úgy fogalmazok, hogy ezt is elhárítottuk, mint ahogyan minden mást is ez elől a film elől. Azt gondolom, hogy most már le tudjuk zárni a vitát azokkal, akik azzal érveltek, hogy ez a film nem art film.

Elhárult az az akadály, hogy azért nem vetítik hazai mozik, mert nincs meg a besorolás.

Ebben nincs több, a film abszolút megfelel mind a közönségfilm, mind pedig az art film kritériumainak.

Jelenet az Elk*rtuk című filmből. Már két éve megszületett a film ötlete, amelynek forgatókönyvét Bendi Balázs írtaForrás: MegafilmA rendező, a brit BAFTA-jelölt Keith English hogyan értékeli az elkészült filmet? Milyen reakciói voltak a film körüli kritikákra, úgy, hogy egyébként még be sem mutatták az alkotást?

A rendező nevében nem szívesen nyilatkozom, de beszélgetéseink során azt mondta nekem, hogy ez egy óriási történet, tehát morálisan egy olyan erős sztori, ami vászonra kívánkozik, és bárhol a világon megtörténhetett volna.

English szerint azt a kérdést kell körüljárni, hogy egy olyan hatalom, amit csalással szereztek meg és erőszakkal tartottak meg, morálisan nem vállalható 2006-ban, Európa közepén. Abszolút ezt a kérdést járta körbe a filmben is, és szerintem ezt hibátlanul tette.

Ő csodálkozik egyébként kicsit azon, milyen felhajtás van a film körül, de azt gondolom, hogy

csinált egy kiváló filmet, és a kiváló filmek körül mindig van egy felhajtás.

Remélem, ez a nagy érdeklődés így is marad.

A Bánovits Vivien által alakított elemző az Elk.rtuk egyik jelenetében. A történet szerint, amikor egy fiatal, ambiciózus elemzőlány rájön, hogy a főnöke részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy azzal jobb pozíciót zsarolhasson ki magánakForrás: MegafilmA spanyol Josep M. Civit operatőrt a rendező ajánlotta, aki olyan neves alkotókkal dolgozott már együtt korábban, mint Almodóvar és Brian De Palma. Miben járult hozzá az operatőr munkája a film sikeréhez?

Egy világhírű operatőrrel dolgozhattunk együtt, akinek

van egy olyan képi világa, ami nagyon sajátos és nagyon egyedi. Ezenfelül rengeteg dramaturgiai helyzetet is teremt, ami olyan, mintha lefestené a filmet, nem pedig fényképezné.

Egészen elképesztő megoldásokat alkalmaz, egészen különleges eljárásokkal. Ha valaki megnézi a filmet, olyan minőséget tapasztal majd ezen magyar film esetében – teszem hozzá egyébként, hogy én imádom a magyar operatőröket, és nagyon szeretek velük együtt dolgozni –, ami egy másik iskola, egy másik világ: egy világszínvonalon lefényképezett film.

Ezek alapján azt gondolom, hogy még jobban felkelti majd az olvasók figyelmét, hogy nézzék meg ezt a filmet!

Bízom benne.

A Megafilm közleménye szerint olyan valós személyek kelnek életre a vásznon, mint Szilvásy György vagy Apró Piroska. Mire számítsanak a nézők? Mennyire volt nehéz úgy hozzányúlni a karakterekhez, úgy ábrázolni őket a filmben, hogy a színészek valós, még élő szereplőket jelenítsenek meg a filmvásznon?

Nyilvánvaló, hogy ez egy 15 évvel ezelőtt megtörtént politikai esemény, tehát a szereplői élők, azt pedig mi végig vállaltuk, hogy a film ezen az eseménysoron megy keresztül, és ennek az eseménysornak ők voltak a való életben a főszereplői. Elég sokat szerepeltek, közszereplők voltak, sok mindent lehetett róluk olvasni. Elég pontos karakterrajzok születtek ezekből a dokumentumokból, újságcikkekből. Megpróbáltuk úgy, és a rendező is megpróbálta úgy instruálni a színészeket, hogy ismerte, ismertük a gesztusokat. Tehát ez a film törekszik a valósághűségre e tekintetben is.

Tervezik a film nemzetközi forgalmazását. Van már érdeklődés külföldről a film iránt?

Van, igen. Kiváló producertársam, akinek oroszlánrésze van ebben a munkában, Helmeczy Dorottya fogja össze ezt a munkát. Engem úgy tájékoztatott, hogy

a környező országokból mozivetítésre is van érdeklődés, azon kívül több helyről van már konkrét megkeresés mind mozira, mind pedig televízióra, és a nagy streamszolgáltatók is jelentkeztek már, hogy szeretnék előbb-utóbb műsorukra tűzni ezt a filmet.

Brüsszelben is vetíteni fogják. Van ennek valamilyen különleges oka? Ott milyen fogadtatásra számítanak?

Lesz a filmnek egy vetítése Brüsszelben, de lesz még számos más külföldi országban. Elsőként Brüsszelben, amely helyszín egy kicsit szimbolikus is, bár nem ennek szántuk. Azt gondolom, hogy az Európai Unió központjában egy olyan filmet, ami 2006-ról szól, fontos lehet megnézni.

Akkoriban nem tiltakoztak nagy erőkkel, nem utaztak bizottságok Magyarországra, hogy kivizsgálják, mi történt. Jómagam nem nagyon láttam, hogy hangosan bírálták volna az akkori kormányt.

Talán éppen ezért érdemes ott megmutatni ezt a filmet, hogy esetleg rájöjjenek: akkor rosszul cselekedtek.

Talán ez a film más megvilágításba tudja helyezni az akkor történteket, és felismerik, hogy akkor is fel lehetett volna nagyobb hangerővel szólalni a demokrácia és a szólásszabadság mellett, mint ahogyan teszik, mondjuk, ezt azóta nagy elszántsággal.

Egyébként azt szeretném hozzátenni, hogy mi nem vagyunk politikusok, mi filmkészítők vagyunk.

Nekünk az, hogy egy film elkészült, ünnep, tehát mi a bemutatás pillanatától ünnepelni fogunk.

És a nagy, mindenkit izgató kérdést hagytam a végére! Azt mondta a film másik producere, Helmeczy Dorottya, hogy nem volt kérdés, ki játssza el a volt kormányfő szerepét a filmben. Ki alakítja Gyurcsány Ferencet? Tud erről nekünk mondani valamit?

Ezt még tartogatjuk. Nagyon egyértelmű lesz, és hamarosan minden kiderül!

Azt azért elárulja nekünk, hogy magyar vagy külföldi színészről van-e szó?

Hát, akkor már spoilereznék! Nagyon hiteles, azt el tudom mondani. 

 

Magyarország elmúlt évtizedeinek legsúlyosabb politikai botrányát dolgozza fel az Elk*rtuk című új mozifilm.

A film előzetese az alábbiakban tekinthető meg.

A nagyszabású forgatási munkálatok az elmúlt napokban zárultak le, a MEGAFILM a 110 perces filmet hamarosan a mozikban is bemutatja.

A produkció 50 napos forgatásán több mint 100 fős forgatócsoport dolgozott, a legbonyolultabb jeleneteknél 140 fő volt jelen. Az összesen 1200 főnyi statisztéria mellett több mint 40 színész szerepel a filmben. A forgatás 31 különböző helyszínen zajlott, Budapest 7 különböző kerületében, többek között az egykori MTV-székházban, az Alagútnál és a Lánchídon, az Alkotmány utcában, a Szabadság téren, továbbá 2 műteremben megépített díszletben. A film 70%-a éjszaka forgott, egyebek mellett a kaszkadőrös, autós jelenetek is. Az utómunkálatokon is 25-30 fős stáb dolgozott, akik már a terepszemlék alatt bekapcsolódtak a megvalósításba, hogy a CGI-trükkök észrevehetetlenül egybesimuljanak a forgatott felvételekkel, látványos mozis élményt biztosítva. A forgatás a járványügyi intézkedések és a produkció egészségvédelmi terve alapján a lehető legnagyobb körültekintéssel zajlott.

Kapcsolódó cikkek Alig lehet jegyet venni az Elk.rtuk-ra a Corvin moziban, majdnem minden vetítés telt házas lesz Így próbálták megakadályozni, hogy eljusson az emberekhez az Elk.rtuk Karácsony Gergely és Gál J. Zoltán is szerepet kap az Elk.rtuk című politikai krimiben Kocsis Máté: A Gyurcsány-film lenyomta James Bondot a Corvin Moziban Itt a bizonyíték: egyszerűen rettegnek a baloldalon a Gyurcsány-filmtől – videó Nem sikerült a baloldalnak megakadályozni a Gyurcsány-filmet: telt házak lesznek a premier után is

ElőzőKövetkező

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok! 11

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok!

Orbán Viktor a közösségi oldalán vett búcsút a hétfőn ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilvesztertől, a 2000-es sydney-i olimpia bajnokától.

A miniszterelnök egy képet mellékelt bejegyzéséhez az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászról.

Csollány Szilveszter 1998-ban Szentpéterváron Európa-bajnok, 2000-ben Sydneyben olimpiai aranyérmes, 2002-ben Debrecenben pedig világbajnok lett gyűrűn.

Forrás, fotó: Facebook

Forrás

Csollányi Szilveszterre emlékeztek Felvidéken is 6

Elhunyt Csollány Szilveszter, a „gyűrűk ura”

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be.

Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját, és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról, és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.

A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig – a korosztályos versenyek érmei után – első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Szókimondó magatartása következtében, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra. Megváltozott, és fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.

A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség. Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztőrészlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.

Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.

Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő tornatanárokat arra, hogyan oktassák majd a testnevelést, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon