Így (f)osztogat a szivárványkoalíció a DK fővárosában 23

Így (f)osztogat a szivárványkoalíció a DK fővárosában
A DK fővárosának minősülő Újbuda vezetése osztogatásba kezdett – önmaguk számára: 750 ezerről 1,7 millióra emelték az önkormányzati cégvezetők havi juttatását, a Göncz Árpád Alapítványnak is jutott 3 millió (pedig semmi köze Újbudához), miközben pl. az oltatlan óvónők fizetésének 40%-át megvonta a szivárványkoalíció azokban az esetekben, ha egyetlen kovidos gyereket is találnak a csoportban, hiszen betegállományba küldik az oltatlan óvónőket akkor is, ha negatív a tesztjük.

Idén nyomozást rendelt el a BRFK egy helyettes egészségügyi államtitkár korrupciós ügyében a Mi Hazánk Mozgalom feljelentése alapján, ugyanis mint azt közérdekű adatigényléssel feltártam, számtalan jogcímen 39 millió forintot vett fel 11 hónap alatt Kóti Tamás az újbudai önkormányzat egyik előző, tehát fideszes cégvezetőjeként, és a prémiumokkal való visszaélés folytatódik a szivárványkoalíció vezetése alatt is még több cégnél, hiszen két újat is alapítottak, immár 9 cégnél folyhat a prémiummutyi.

Hoffmann Tamás, Újbuda előző, fideszes polgármestere és bűntársa, Kóti Tamás. Bár Hoffmann-nak volt egy orvos alpolgármestere is, de valamiért az egészségügy volt az egyetlen terület, melyet magánál tartott polgármesterként… A ciklusokon átívelő hűtlen kezelés miatt tett tavaly decemberi feljelentésem és bejelentésem ellenére felfelé buktatták a korrupt intézményvezetőt, Kóti Tamás január 1-től pikáns módon épp az egészségügyi gazdálkodásért felelős helyettes államtitkár lett. Ez ellen hiába tiltakoztam, de utána a feljelentésem alapján kihallgatásra hívott engem a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés elleni Főosztálya, elrendelték a nyomozást, s a védhetetlen helyzetben február végén máris leváltották a helyettes államtitkári pozíciójáról. Az elszámoltatása azonban még várat magára.

Novák Előd közérdekű adatigényléssel, több száz oldalnyi felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet átnézve tárta fel a mutyikat. Szerte az országban sajnos sokszor gyakorlat, hogy az önkormányzatok tulajdonában álló gazdasági társaságoknál az átláthatósággal szemben a látszólagos munkabér akár többszörösét fizetik ki különböző jogcímeken. A Mi Hazánk képviselőjeként közérdekű adatigényléssel fordultam az újbudai önkormányzati cégekhez, és több száz oldalnyi felügyelőbizottsági jegyzőkönyvet is tanulmányozva több százmillió forintnyi olyan prémium kifizetését tártam fel, melyek valójában alapfeladataik voltak a cégvezetőknek.

Pl. az önkormányzat épületét üzemeltető cégnél néhány helyiség kifestéséért járt milliós prémium. Az egyik új vállalatvezető a 2019-es választás utáni hatalomátvételük után képes volt azt előterjeszteni prémiumfeladatként már arra a „nulladik” évére is a december 1-jétől hatályos megbízása után, hogy a cégvezetés átvétele, ez volna egy prémiumot érő „pluszfeladat”. Vagy említhetem az előző, Fidesz-érából a közpénzből fizetett Las Vegas-i útjairól elhíresült informatikai cégvezetőt (a helyi Habony Árpádot, aki az efféle utazásokra 25 millió forintot költött közpénzből), az ő milliós prémiummal díjazott feladatcélkitűzése az volt, hogy vegyen magának egy új céges autót.

Közérdekű adatigényléssel feltártam, hogy a legnépesebb kerület rendelőintézetének előző, tehát Fidesz-ciklusbeli vezetője, Kóti Tamás 39 millió forintot vett fel 11 hónap alatt 2019-ben, holott munkabére elvileg csak 750 ezer forint volt, de ennek végül több mint négyszeresét fizették ki neki átláthatatlanul. Prémium, természetbeni juttatás, SZÉP-kártya, iskolakezdési támogatás jogcímen, és végkielégítésként, mely ellen csak én tiltakoztam a képviselőtestületben, az összes többi párt megszavazta, pedig választási ciklusra szóló, határozott idejű megbízásnál nem járna végkielégítés. A cégvezető képes volt önmaga főnökeként szabadságmegváltásként is több milliót felvenni egy év alatt, pedig valójában sokat hiányozhatott, álláshalmozó volt: a szakrendelő főigazgatója a fizetése mellé önmagával „projektvezetésre” is szerződött 5 évre úgy, hogy a pofátlan szerződés későbbi felmondása esetén is ki kell fizetni a több mint tízmilliós megbízási díjat.

A DK polgármestere az átláthatóságot kijátszva gátlástalan cégvezetői prémiumokkal sunyin megtöbbszörözte a 750 ezres fizetésüket, pedig az önkormányzat testületi határozatai szerint: „Az ügyvezető feladatait munkaviszonyban látja el, munkabére bruttó 750.000.- Ft/hó.” Pont. Szó sem volt állandósult prémiumról, amely ellen a Mi Hazánk Mozgalom sokszor tiltakozott. Most pedig törvényesítik, sőt még tovább emelik vezetőik fizetését: az eddig papíron legalábbis 750 ezer forintról 1,7 millióra, ami éves szinten több mint húszmillió forint cégenként.

A fideszes bizottsági elnök titkosította az ellenszavazat nélküli mutyit az előző ciklusban. Több mint százmillió forint prémium egyetlen cégvezetőnek. A cégek számát pedig tovább növelte a szivárványkoalíció… Ebben még az önkormányzati cég által fizetendő járulékok nincsenek is benne. Egyetlen cég felügyelőbizottsága nem támogatta csak a fizetést eddig megduplázó prémium kifizetését: amelynek felügyelőbizottsági tagja lehetek, ahol az ellenőrző testületet így meg tudtam győzni erről, azonban az önkormányzat politikusai végül egyhangúan felülbírálták a döntést, s kifizették mégis a milliókat.

A DK polgármestere az átláthatóságot kijátszva a gátlástalan cégvezetői prémiumokkal sunyin megtöbbszörözte a 750 ezres fizetésüket, pedig az önkormányzat testületi határozata szerint nincs további juttatás A Mi Hazánk Mozgalom tehát egyedül maradt, de követeljük ezután is a korrupt prémiummutyik megszüntetését, szerte az országban

— szögezi le Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke, újbudai önkormányzati képviselő.

Forrás

ElőzőKövetkező

Felverték a termelői árakat: drágulással indul az év az élelmiszerpiacon 14

Felverték a termelői árakat: drágulással indul az év az élelmiszerpiacon

Drágult a nyerstej, a tejtermékek, a tojás és borsosabb áron kínálták a csirkemellet is a tavalyi év végén, valamint emelkedett a burgonya termelői ára az év első heteiben a Budapesti Nagybani Piacon az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint, amely alapján nőtt a paradicsom és a spanyol tölteni való paprika ára is. Míg a citrusfélék közül némileg mérséklődött a citrom ára, addig a narancsnál, a mandarinnál, a lime-nál jelentős drágulás volt tapasztalható 2022 első három hetében. Elképesztően magas volt január elején a gabona és ipari növények ára, amelyek a húsok és a sütőipari termékek drágulását vetítik előre.

Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 124,65 forint/kilogramm volt 2021 decemberében. A fehérjetartalom 0,01 százalékpontos romlása és a zsírtartalom 0,01 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett

a nyerstej átlagára 4 százalékkal nőtt 2021 decemberében a 2021. novemberihez képest, és 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.

A nyerstej felvásárlása 2021 decemberében az előző havi mennyiségnél 6 százalékkal, a 2020. decemberinél 2 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 143,29 forint/kilogramm volt 2021 decemberében, az előző havihoz képest 1 százalékkal csökkent, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 34 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 15 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat.

2021 decemberében az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül

  • a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a kefir egyaránt 17 százalékkal,
  • az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej és a trappista sajt egyaránt 16 százalékkal,
  • a tejföl 15 százalékkal,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej 14 százalékkal,
  • a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, az adagolt vaj, a tehéntúró, a natúr joghurt, a gyümölcsös joghurt egyaránt 13 százalékkal,
  • az ömlesztett sajt 8 százalékkal,
  • valamint a natúr vajkrém feldolgozói értékesítési ára 2 százalékkal emelkedett.

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban a trappista sajt fogyasztói ára 13 százalékkal, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT- (tartós) dobozos tej 16 százalékkal, a 2,8 és az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej egyaránt 12 százalékkal emelkedett.

A rövidkaraj olcsóbb lett, a csirkemell ára emelkedett tavaly

Az AKI jelentése alapján a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 458 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 decemberében, ami közel 5 százalékos emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 1 százalékkal csökkent ugyanebben az összehasonlításban.

A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 0,6, a sertéscombé 3 százalékkal csökkent ugyanekkor.

Magyarországon az AKI adatai szerint a vágócsirke élősúlyos termelői ára 12 százalékkal 286 forint/ kilogrammra, a vágópulykáé 9,5 százalékkal 415 forint/kilogrammra emelkedett 2021-ben a 2020. évi átlagárhoz képest. Az Európai Bizottság adatai szerint közel 200 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára 2021-ben, ami 8,6 százalékos növekedést jelent az előző évihez viszonyítva. A magyarországi ár 6 százalékkal 537 forint/kilogrammra emelkedett ugyanebben az összehasonlításban. Az AKI adatai szerint a csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 1202 forint/kilogramm, a csontos csirkemellé 824,5 forint/kilogramm volt 2021-ben.

A csirkemell ára 12 százalékkal 1175 forint/kilogrammra,

a csirkecombé pedig 11 százalékkal 517 forint/kilogrammra emelkedett 2021-ben a 2020. évihez képest.

A Budapesti Nagybani Piacon a tojás darabja bruttó 40 forintba került 2022. második hetében, egy évvel korábban 38 forintért kínálták. A Szegedi Nagybani Piacon darabonként 35 forint volt, a debrecenin pedig 28 forint. Míg a Budapesti Fehérvári úti Fogyasztói Piacon 2022. 2. hetében 50 forintos darabáron lehetett a termékhez jutni, addig a Vámház körúti Fogyasztói Piacon 40 forintért – közölték a jelentésben.

Elképesztően magas a búza ára

Magyarországon átlagosan 98,9 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január második hetében az AKI adatai szerint. Ez az árszint 47 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 272–299 dollár/tonna tartományban mozgott 2021. december 20. és 2022. január 21. között. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény jegyzése 264–292 euró/tonna között alakult.

A jelentésből kiderült, hogy Magyarországon átlagosan 87,7 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január második hetében, az egy évvel korábbit 44 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése 2000-4000 forinttal csökkent december közepe óta, a 2022. márciusi és májusi egyaránt 91, a júliusi 92 ezer forint/tonna volt január 21-én. A chicagói árutőzsdén a kukorica fronthavi jegyzése 231–242 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 226–250 euró/tonna tartományban mozgott 2021. december 20. és 2022. január 21. között.

Ezzel egy időben a repcemag termelői ára 270,7 ezer forint/tonna (+82 százalék), az ipari napraforgómagé (magas olajsavtartalmú napraforgómaggal együtt) 214,5 ezer forint/tonna (+47 százalék) volt. A full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) 223,2 ezer forint/tonna (+39 százalék) áfa és szállítási költség nélküli áron értékesítették ugyanekkor – írja az AKi.

Jelentősen megugrott a burgonya ára, sőt más zöldségek is drágultak

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a 3. héten a belpiaci Agria burgonya 160, a Laura 145, a Fabiola burgonya 150 forint/kilogramm leggyakoribb ára

20, 21, illetve 32 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos hetéhez viszonyítva.

A hazai gömbparadicsomot az egy évvel korábbinál 16 százalékkal magasabb, kilogrammonként 1060 forint termelői áron kínálták a megfigyelt héten, míg a Törökországból származót kilogrammonként 676 forint áron.

A belpiaci fürtös paradicsom leggyakoribb ára mérettől függően 1325, illetve 1400 forint/kilogramm volt, ami 6 és 2 százalékkal haladta meg a 2021. 3. hetit.

A Törökországból és a Spanyolországból importált fürtös paradicsom 800-833 forint/kilogramm átlagáron került a választékba ugyanekkor. A magyar koktélparadicsom leggyakoribb ára 1775, a külpiacié 1480–1550 forint/kilogramm körül mozgott. Az 1480 forint/kilogramm árú olaszországi import koktélparadicsom ára átlagosan 23 százalékkal emelkedett az 52 héttel korábbihoz képest.

A belpiaci, tölteni való édes paprika jellemzően hiányzott a heti kínálatból, míg a spanyolországi származású 800 forint/kilogramm áron szerepelt a választékban, ami 20 százalékkal alatta maradt a tavalyi azonos héten jellemző árnak. Az ugyancsak Spanyolországból beszállított kaliforniai paprika 864 forint/kilogramm átlagára csaknem megegyezett az egy évvel korábbival.

A hazai laskagombát az egy évvel ezelőtti árával azonos, kilogrammonkénti 700 forintos áron értékesítették.

Sokba fájnak az import citrusfélék is

A KSH adatai szerint Magyarország citrombehozatala 22 százalékkal 12,7 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A Spanyolországból érkező import 20 százalékkal 5,9 ezer tonnára nőtt, ugyanakkor a Németországból származó 38 százalékkal 1,77 ezer tonnára, a Hollandiából érkező 62 százalékkal 853 tonnára, a Törökországból érkező 28 százalékkal 1,29 ezer tonnára csökkent. Lime-ból (döntően Németországból) 22 százalékkal több, 1,76 ezer tonna érkezett a vizsgált időszakban. Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a citrom nagykereskedelmi ára 10 százalékkal volt alacsonyabb (548 forint/kilogramm) 2021-ben az egy esztendővel korábbihoz képest.

A citrom nagykereskedelmi ára 2 százalékkal 508 forint/kilogrammra csökkent,

a lime-é 44 százalékkal 983 forint/kilogrammra emelkedett 2022 első három hetében az előző év azonos időszakához képest.

A KSH adatai szerint Magyarország narancs behozatala (döntően EU-tagállamokból) 21 százalékkal 17,1 ezer tonnára csökkent 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A Németországból érkező narancs importja 23 százalékkal 7,6 ezer tonnára, a görögországi 35 százalékkal 3,64 ezer tonnára csökkent, míg a spanyolországi 11 százalékkal 1,72 ezer tonnára nőtt. Az unión kívüli országokból, Törökországból és Marokkóból összesen 45 tonna narancs érkezett a jelzett időszakban. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon

a narancs nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 470 forint/ kilogrammra csökkent 2021-ben

az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. Az év első három hetében 6 százalékkal volt magasabb (520 forint/kilogramm) a narancs ára, mint egy évvel korábban.

A KSH adatai szerint Magyarország mandarin behozatala 5 százalékkal 4,25 ezer tonnára mérséklődött 2021 első tíz hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A törökországi mandarin importja 73 százalékkal 590 tonnára zuhant, viszont a spanyolországi termék importja 44 százalékkal 855 tonnára nőtt. Az AKI adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon

a mandarin nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 630 forint/ kilogrammra emelkedett,

a kisméretű, magnélküli klementiné 8 százalékkal 436 forint/kilogrammra csökkent 2021-ben az egy esztendővel korábbihoz viszonyítva. A klementin ára 40 százalékkal 617 forint/kilogrammra emelkedett 2022 első 3 hetében az előző év azonos időszakának árához képest, a mandariné pedig 590 forint/kilogramm volt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás

Kiállnak a budapesti polgármesterek a sztrájkra készülő pedagógusok mellett 5

Kiállnak a budapesti polgármesterek a sztrájkra készülő pedagógusok mellett

Több polgármesterhez is eljutottak olyan jelzések, miszerint munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a pedagógusok figyelmeztető sztrájkjához január végén.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete sztrájkot hirdetett január 31-re, miután nem tudtak megegyezni a minisztériummal a béremelés mértékéről, illetve az oltatlan pedagógusok helyzetéről sem. Mint megírtuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy próbálja megakadályozni a sztrájkot, hogy hangsúlyozza: az nem törvényes, és így a gyerekeket nyugodtan be lehet vinni az iskolába január 31-én is. A szakszervezetek szerint ugyanakkor ezzel a minisztérium súlyosan jogsértő kijelentéseket tesz, amelyekkel félrevezetik a sztrájkolókat, akadályozzák alkotmányos joguk, a sztrájkjog gyakorlásában, a sztrájkolni szándékozó munkavállalókat megfélemlítik, az intézményvezetőket elbizonytalanítják.

Ilyen előzmények után adott ki négy nappal a sztrájk előtt közleményt Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala. Ebben hangsúlyozzák, hogy kiállnak azok mellett, akiket jogsérelem ér, és a közoktatási intézményekben dolgozók sztrájkhoz való joga, mivel az alapvető munkavállalói jog, nem korlátozható.

„Ennek ellenére a kormány nemtelen eszközökkel kíván fellépni a január 31-ei figyelmeztető sztrájkkal szemben, és megakadályozza, hogy minél több közoktatásban dolgozó emelhesse fel a hangját az őt ért sérelmek miatt” – emelik ki, majd hozzáteszik:

hozzánk, kerületi polgármesterekhez is több jelzés jutott el, hogy munkáltatói intézkedéssel fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a figyelmeztető sztrájkhoz. Egy munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban ez még viccnek is durva. Ezért is elítélünk minden olyan próbálkozást, üzengetést, amely korlátozni akarja ezt az akciót.

„A kormánynak megfélemlítés helyett dolgozni és tárgyalni kellene. Megoldást keresni, nem pedig fenyegetőzni.
Mi vállaljuk, hogy közoktatási intézményeinkben dolgozók sztrájkhoz való jogát nem korlátozzuk. Akit pedig jogsérelem ér, azok mellett kiállunk!”

A közleményt a kerületi polgármesterek, leszámítva a Fidesz-KDNP-s és a független kerületvezetőket, szintén aláírták. Kimaradt az aláírók listájáról az V. kerületi polgármester (Szentgyörgyvölgyi Péter), a X. kerületi (D. Kovács Róbert Antal), a XII. kerületi (Pokorni Zoltán), a XVI. kerületi (Kovács Péter), a XVII. kerületi (Horváth Tamás), a XX. kerületi (Szabados Ákos), a XXI. kerületi (Borbély Lénárd), a XXII. kerületi (Karsay Ferenc) és a XXIII. kerületi (Bese Ferenc) vezetők neve:

Karácsony Gergely, főpolgármester
V. Naszályi Márta, I. kerület polgármestere
Örsi Gergely, II. kerület polgármestere
Dr. Kiss László, III. kerület polgármestere
Déri Tibor, IV. kerület polgármestere
Soproni Tamás, VI. kerület polgármestere
Niedermüller Péter, VII. kerület polgármestere
Pikó András, VIII. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, IX. kerület polgármestere
László Imre, XI. kerület polgármestere
Dr. Tóth József, XIII. kerület polgármestere
Horváth Csaba, XIV. kerület polgármestere
Cserdiné Németh Angéla, XV. kerület polgármestere
Szaniszló Sándor, XVIII. kerület polgármestere
Gajda Péter, XIX. kerület polgármestere

Forrás

Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon