Hogyan enyhíthető a láz? (X) 32

Hogyan enyhíthető a láz? (X)
A lázzal a legtöbben életünk során legalább egyszer találkozunk. Ez esetben azt vesszük észre, hogy testhőmérsékletünk egyre feljebb megy, közérzetünk egyre rosszabbá válik, ráz minket a hideg, és erőtlenné válunk.

A láz általában valamilyen betegség kísérő tüneteként jelentkezik. Ha egyszer felütötte a fejét, akkor magától is elmúlhat, de általánosságban érdemes valamilyen lázcsillapító módszerrel enyhíteni.

Vajon milyen lázcsillapító módszerek közül választhatunk? Cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezzel kapcsolatban!

Mi is az a láz? 

Lázról akkor beszélhetünk, ha testhőmérsékletünk tartósan 38 °C fok fölé emelkedik. Ennek oka általában valamilyen vírus vagy baktérium által okozott fertőzés, esetleg valamilyen gyulladásos megbetegedés.

A láz általában mérés nélkül is megállapítható, de egy lázmérő segítségével pontosabb képet kaphatunk. Jellemzően ezt a hónaljba vagy szájba kell helyezni.

A láz magától is elmúlhat, de lázcsillapító használatával meggyorsíthatjuk a folyamatot.

Hogyan csillapíthatjuk? 

A patikákban, valamint az online gyógyszertárakban lázcsillapító készítmények széles választékát találhatjuk. Ezek elérhetőek tabletta, pezsgőtabletta, kúp, vagy akár por formájában is.

A forgalomban kapható termékek között találhatóak paracetamol tartalmú lázcsillapító készítmények, de népszerű hatóanyag az ibuprofén is.

Vannak olyan esetek, amikor a láz csillapítása különösen fontos. Amennyiben az illető csecsemő, gyermek, várandós, vagy valamilyen alapbetegséggel küzd, abban az esetben mihamarabb érdemes nekiállni a folyamatnak.

Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a kor előrehaladtával egyre kevésbé jellemző a láz, így idősebb korban már az enyhe hőemelkedést is komolyan kell venni.

Természetes kezelési módszerek

Amennyiben szeretnénk meggyorsítani a láz múlását, vagy valamilyen kiegészítő módszert keresünk, akkor az egyéb, természetes megoldások mellett is dönthetünk.

Népszerű eljárás a borogatás használata, illetve a hidegvizes fürdő. Utóbbi esetén azonban érdemes figyelni arra, hogy valóban jól alkalmazzuk! A beteg először a testhőmérsékletével megegyező vízbe kerüljön, majd ezt követően hűtsük le fokozatosan a vizet. Ám ebben sem szabad hosszú ideig tartózkodnia!

Mindig ügyeljünk arra, hogy láz esetén pótoljuk a folyadékot, ugyanis a szervezet ilyenkor sokkal gyorsabban dehidratálódik. Az evés talán nem is annyira fontos, de a vízpótlás igen.

Tévhit, hogy a lázas beteget be kell takarni. Sőt, valójában csak rosszat teszünk azzal, ha tovább melegítjük.

Ha tehát épp lázzal küzdünk, akkor a felsorolt lázcsillapítási módszerek alkalmazásával sokat tehetünk azért, hogy mielőbb megszabaduljunk a kellemetlen panaszoktól és visszanyerjük jó közérzetünket.

Read More

ElőzőKövetkező

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet 4

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-ben beszélt arról, hogy Magyarországon miért ilyen magas a koronavírussal összefüggő elhalálozások száma.

Az sajnos eddig is köztudott volt, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyarok jóval betegebbek más népeknél az pedig nem mindegy, hogy egy vírus által okozott krízishelyzet milyen állapotban találja a szervezetet.

A KSH szerint egy év alatt 17 ezer egészsügyi dolgozó hagyta el a munkáját,

a tendenciát Balogh is megerősítette.

Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – jegyezte meg.

Műtéteket kell elhalasztani, várólisták alakulnak ki bizonyos ellátási formákban, vizsgálatokhoz nehezebben jutnak hozzá az állampolgárok – jelezte a kamara elnöke. Megjegyezte, hogy még novemberben a minisztérium rendelettel kérte, hogy 20 intenzíves ágyra egy szakorvos, egy általános orvos és öt nővér jusson.

A munkaerőhiány közvetlenül járul hozzá a magas halálozási rátához. Nemzetközi ápolásszakmai szervezetek kérik, hogy csak a megfelelő létszámmal lehessen teljesíteni az ellátást. Azokban az országokban, ahol nincs meg ez a kellő létszám, ott rosszabbak lesznek a halálozási mutatók.

Balogh Zoltán úgy látja, a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, ám még ezzel együtt is jobban aggódik a kamara elnöke azokért az ellátásformákért – például az otthoni szakápolás, az alapellátás vagy a krónikus betegellátás –, ahol egyenesen tragikussá vált a helyzet.

(index nyomán)

Forrás

Blikk: Elküldték a kórházból a törött combú kisbabát, meg sem röntgenezték 3

Blikk: Elküldték a kórházból a törött combú kisbabát, meg sem röntgenezték

Egy otthoni baleset miatt kellett kórházba vinni egy kisfiút. A harmadik egészségügyi intézményben sikerült megállapítani az orvosoknak, hogy a gyereknek eltört a combja. Az apa panaszt tett.

A 10 hónapos, combtörést szenvedett kisfiukat két kórházban sem látták el Budapesten, meg sem röntgenezték – mondta egy házaspár a Blikknek.

A lapot megkereső a Pest megyei Valkón élő Galsa Péter a lapnak elmondta, a fiára véletlenül ráesett a 7 éves lánya, akkor történt meg a baj. Első körben hívták a mentőt, az esetkocsival pedig bevitték a kisbabát az édesanyjával együtt a János-kórházba, onnan azonban Galsa állítása szerint kitették őket, éjszaka kellett érte menniük. Azt mondta a lapnak, az orvosok szerint nem történt semmi baj, meg sem röntgenezték a gyerek lábát.

A cikk szerint másnap reggel a kicsi továbbra is keservesen sírt, miközben a lábát egyáltalán nem tudta terhelni, ezért az illetékes Bethesda kórházba akartak menni, ám első körben visszairányították őket a János-kórházba. Végül sikerült bejutniuk a Bethesdába, azonban többórás várakozás után a szülőkkel azt közölték, hogy még 3-5 órát kell várniuk. Akkor felhívták a gyerekorvosukat, aki a Madarász utcai gyermekkórházba küldte őket, ahol végül ellátták a gyereket: kiderült, a kisfúnak combcsonttörése van, fölötte repedéssel.

Galsa elmondása szerint a kisfia lábát begipszelték, szépen gyógyul azóta.

Az eset miatt panaszt tett a János-kórház főigazgatójánál. A lap szerint keresték az érintett kórházakat, de nem reagáltak a megkeresésükre.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...