Havonta bírságot kell fizetniük az oltatlanoknak Görögországban 6

Havonta bírságot kell fizetniük az oltatlanoknak Görögországban

Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét – jelentette pénteken a Le Figaro című francia lap.

Sajtótájékoztatóján Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki. „Tíz intubált betegből hét 60 év feletti, és közülük tízből nyolc oltatlan” – tette hozzá.

A január 16-án életbe lépő rendelkezés értelmében az oltást megtagadók havonta 100 eurót (mintegy 35 ezer forint) kötelesek fizetni mindaddig, amíg be nem oltatják magukat.

Tanosz Plevrisz egészségügyi miniszter vasárnap azt közölte, hogy február 1-jétől oltatlannak minősülnek mindazok, akik nem vették fel a koronavírus elleni emlékeztető oltást a második oltás után eltelt hét hónap alatt.

„Az oltási igazolás továbbra is érvényes lesz, mert kilenc hónapos európai igazolásról van szó, de nem részesülhetnek olyan előnyökben, mint a kizárólag oltottak számára engedélyezett helyek igénybevétele” – tette hozzá Plevrisz.

Görögországban a 11 millió lakosból több mint 7 millióan vették fel a védőoltást. Több mint 3,9 millióan kapták meg már az emlékeztető oltást is. A fertőzéseknek az omikron variáns okozta fellángolása miatt a kormány december 29-én újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be.

Forrás

ElőzőKövetkező

Pekingben egyetlen fertőzött miatt bent ragadtak a dolgozók 2

Egyetlen fertőzött miatt teljesen lezártak egy irodaházat Pekingben, minden dolgozó bent ragadt

Peking egyik irodaházában vasárnap a hatóság párnákat és ágyneműt tartalmazó dobozokat cipelt a szigorúan őrzött bejáraton keresztül a bent rekedt dolgozóknak, miután azok akár napokig bent maradhatnak, mindössze egyetlen koronavírusos eset miatt – adta hírül a CNN.

A város nyugati részén található épületet lezárták, és mindenkit, aki bent tartózkodik, kötelező tömeges tesztelésnek vetettek alá, mivel szombaton egy alkalmazott tesztje pozitív lett az omikronra – ez volt a város első feljegyzett esete a rendkívül fertőző változattal.

A tisztviselők által gyűjtött részletes adatok szerint az omikronnal fertőzött pekingi nő nem érintkezett egyetlen megerősített esettel sem, és az elmúlt 14 napban nem hagyta el a fővárost, ami felvetette a félelmet, hogy a változat már terjed a lakosság körében.

A világ nagy részétől eltérően Kína a zéró tolerancia stratégiát követi, tehát szigorú korlátozásokat alkalmaz a vírus visszaszorítására, beleértve a tömeges tesztelést, a lezárásokat és az országba érkezők hosszú ideig tartó karanténba helyezését.

Az egyetlen pekingi esetet a lehető legrosszabbkor azonosították a város számára, mivel Peking az olimpiai játékok több ezer sportolójának fogadására készül – köztük olyan országokból, ahol az omikron tombol.

Miután a nő esetét megerősítették, a hatóságok azonnal akcióba léptek, és zárlatokat rendeltek el – az embereket olyan helyekre zárva, mint például az irodaházak -, valamint kiterjedt kontaktkövetést és vizsgálatokat végeztek a magas kockázatú területeken.

A lakótelep, ahol a nő lakik, mindössze 15 percnyi autóútra van az Olimpiai Parktól. Azóta az egész helyet lezárták, amíg az embereket megvizsgálják, és a hatóságok mintavételeket végeznek.

A nő munkahelyét is hasonlóan lezárták, és nagy sátrakat állítottak fel odakint, hogy a Covid-teszteket elvégezzék és feldolgozzák, amíg az épületet biztonságosnak nem nyilvánítják az újranyitáshoz.

Az állami médiában ezek után közzétették a nő utazási előzményeit, részletesen bemutatva, hogy két héten belül hol járt. A hosszú listán metróállomások, nyilvános mosdók, egy szupermarket, egy luxus bevásárlóközpont, egy Dior üzlet, egy híres pekingi kacsa étterem, egy mozi, egy fodrászat, egy stand-up comedy helyszín, sőt még egy sípark is szerepel.

Több mint 16 000, az említett helyszínekhez köthető embert vizsgáltak meg, és eddig minden eredmény negatív lett – közölték a hatóságok hétfőn -, és a város még nem jelentett további eseteket. Egy sajtótájékoztatón a hatóságok felvetették annak lehetőségét, hogy a nő nemzetközi postai küldemények kezelése után kaphatta el a vírust.

A kínai hatóságok többször is az importált árukat okolták a helyi járványok kitöréséért. Az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) szerint azonban a Covid-19 felszíni terjedésének kockázata alacsony a légi úton történő terjedéshez képest. A vírus porózus felületeken “gyorsan” elpusztul, de kemény, beltéri felületeken hosszabb ideig fennmaradhat – közölte a CDC tavaly.

Az egyetlen pekingi esetről szóló hírek megjelenése után az érintett kerületek számos iskolája a héten online oktatásra állt át, a város pedig számos festői szépségű helyet és templomot bezárt. Január 22-től kezdve a fővárosba érkezőknek mind előzetesen, mind érkezés után Covid-tesztnek kell alávetniük magukat.

Annak ellenére, hogy a téli olimpikonok ezrei hamarosan megérkeznek a játékok február 4-i kezdetére, Peking több tucat nemzetközi járatot függesztett fel. Szerdától az Egyesült Államokból Kínába tartó összes járatot törölték, vagy valószínűleg felfüggesztik.

Peking mellett egyre több kínai város küzd a koronavírus-járvány és az omikron megfékezésével. A variánst először január 8-án észlelték a Tianjinban, azóta hét másik városban, köztük Pekingben is kimutatták. Számos városban most korlátozásokat vezetnek be, például bezárják a közterületeket és betiltják az éttermekben való étkezést, valamint felfüggesztik a fővárosba irányuló légi közlekedést.

A kínai közösségi médiában közzétett posztok és videók azt mutatják, hogy a múlt héten Sanghajban több helyen célzottan lezárták az épületeket, csapdába ejtve mindenkit, aki szerencsétlenül járt a közelben. Az egyik bevásárlóközpontban a vásárlók két napig rekedtek bent, míg a hatóságok mindenkit teszteltek, és az újranyitás előtt teljes fertőtlenítést rendeltek el.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

Folytatás a böngészőben
Telepítés Applikáció telepítése
Applikáció telepítése
Havonta bírságot kell fizetniük az oltatlanoknak Görögországban
Get our web app. It won't take up space on your phone.
Install
See this post in...
Havonta bírságot kell fizetniük az oltatlanoknak Görögországban
Chrome
Add Havonta bírságot kell fizetniük az oltatlanoknak Görögországban to Home Screen
Bezár

For an optimized experience on mobile, add Havonta bírságot kell fizetniük az oltatlanoknak Görögországban shortcut to your mobile device's home screen

1) Press the share button on your browser's menu bar
2) Press 'Add to Home Screen'.
politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...