Fábián Tibor megírta a Ceausescu-rezsim paródiáját 52

Fábián Tibor megírta a Ceausescu-rezsim paródiáját
Misztikus kalandregény és a Ceausescu-rezsimről írt szatíra. Fábián Tibor mindkét, a baróti Tortoma Kiadónál megjelent könyvének a túlélés a fő témája. A szerzőt könyveiről és az alkotás folyamatáról kérdezte a Bihari Napló.

Szeretek csavarogni a műfajok között – válaszolja Fábián Tibor a kérdésre, miért éppen egy kalandregény írásába vágott bele 2020 nyarán. A nagyváradi író akkor éppen egy történelmi drámát fejezett be, ezért úgy érezte, itt az ideje, hogy valami könnyedebb, pihentetőbb témát válasszon. Így esett a választása arra, hogy misztikus kalandregényt írjon.

Úgy véli, a lektűrben is lehet értéket közvetíteni, ahogy számos klasszikus meg is tette.

Nem csalódott, mindvégig nagyon élvezte az alkotási folyamatot. Szinte külső szemlélőként izgulta végig az események alakulását. Valósággal beléragadt a félsz. Éjszakánként, amikor írt, maga is azt leste, melyik sarokból ugrik elő egy regénybeli rutacca, azaz élőhalott. A szerző a regényt, immár könyvben újraolvasva azzal szembesült, időnként a lelkipásztor is szót kér az író mellett. Nem véletlen hát, hogy egyik méltatója vallásos keretbe foglalt kalandregénynek tartja a Guyana szörnyeit.

Fábián Tibor másik regénye a Ceausescu-rezsim paródiája, melyben fikció és a történelmi valóság keveredik.

A szerző bevallása szerint azért választotta a szatírát a diktatúra megidézéséhez, mert a humor volt a fő eszközünk a rendszer túléléséhez is: az összekacsintások, a sorok közötti mögöttes tartalom, a rendszerellenes viccek.

Ez segített túlélni a kommunizmus mindennapjait és nyomorúságát. Elsőként az Ilyenek voltunk című, 2020 tavaszán megjelent és pár hónap alatt el is fogyott tárcaválogatásával idézte meg a gyermekkori nyolcvanas éveket, majd egy drámát is írt a Ceausescu-rendszer bukásáról. (Diktátorkeringő – Ceausescu utolsó napjai)

A Ceausescu elvtárs, pajtás főszereplője maga a diktátor. Az olvasó így közvetlen közelről látja a zsarnok és kiszolgálói világát. Belelát abba, miként él és gondolkodik a diktátor. A hosszas és szerteágazó kutatómunka miatt a regény öt éven át íródott, többszöri megszakítással.

A szerző több korabeli anekdotát és történelmi helyzetet felelevenít, míg végül a bukás részleteivel zárul a regény. Fábián Tibor hangsúlyozza, hogy ma, amikor a baloldali, újmarxista ideológia nyugati irányból lopakodik vissza, könyvének az is lehet a hivatása, hogy humorosan bár, de mégis egyértelműen emlékeztessen a kommunizmus kegyetlenségére és embertelen arcára.

Ami a jövőbeli terveit illeti, a szerző bevallása szerint jól mulat azon, hogy bármit is ír az Ilyenek voltunk című könyve óta, mégis mindenki ezt a könyvét keresi. Annyira, hogy már saját példánya sincs. Legutóbb egy Svédországban dolgozó orvos kereste fel abban a reményben, hogy nála még talál egy példányt.

A folyamatos érdeklődés miatt egy második, bővített kiadást tervez megjelentetni belőle, 2022 első felévében. Emellett egy történelmi ihletésű, de a jelenben játszódó ifjúsági kalandregényen dolgozik, melynek középpontjában egyik szent királyunk kultusza áll.

Forrás

ElőzőKövetkező

Jégkorong Erste Liga – Erdélyi csapatok magyarországi győzelme 4

Jégkorong Erste Liga – Erdélyi csapatok magyarországi győzelme

A címvédő és az alapszakaszban éllovas Csíkszereda, az előző szezonban döntős Brassó, valamint a Gyergyó is házigazdaként nyert a jégkorong Erste Liga szombati játéknapján.

A Csíkszereda dolgát az erőviszonyok ismeretében váratlanul megnehezítette a Titánok csapata, amely kétgólos hátrányt követően 4-2-re fordított, és végül vesztes félként is hat gólig jutott.
A Gyergyó az FTC-t múlta felül háromgólos különbséggel, míg a Brassó 5-4-re kerekedett a DVTK fölé.

Eredmények:
SC Csíkszereda (romániai)-Titánok 8-6 (2-2, 3-3, 3-1)
Brasov Wolves (romániai)-DVTK Jegesmedvék 5-4 (1-0, 2-2, 2-2)
Gyergyói HK (romániai) – FTC-Telekom 4-1 (3-0, 1-0, 0-1)
Dunaújvárosi Acélbikák-DEAC 3-7 (1-2, 0-1, 2-4)

A tabella:
1.  SC Csíkszereda              33 24   2   3   4 166-89  79 pont
2.  UTE                         33 16   9   2   6 103-61  68
3.  FTC-Telekom                 32 20   2   3   7 105-60  67
4.  Gyergyói HK                 30 19   4   –   7 130-92  65
5.  Brasov Wolves               32 18   –   3  11128-101  57
6.  MAC HKB Újbuda              31 15   2   5   9 112-95  54
7.  DEAC                        34 13   2   3  16115-120  46
8.  DVTK Jegesmedvék            32  9   2   2  19 91-112  33
9.  UNI Győr ETO HC             32  8   –   3  21 79-118  27
10.  Dunaújvárosi Acélbikák      31  3   2   2  24 68-152  15
11.  Titánok                     30  4   1   –  25 61-158  14

Forrás

BREAKING! A magyargyűlölő nacionalista románok, betörtek a temesvári városházára – videó 2

BREAKING! A magyargyűlölő nacionalista románok, betörtek a temesvári városházára – videó

A szélsőségesen nacionalista és vírustagadó szólamokat hangoztató Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), valamint a szélsőjobboldali Új Jobboldal nevű mozgalom mintegy húsz tagja erőszakkal behatolt pénteken a temesvári városháza épületébe, hogy Dominic Fritz polgármesterrel „tárgyaljanak” – számolt be több helyi román hírportál.

A behatolók élén George Simion parlamenti képviselő, az AUR társelnöke állt, aki az úzvölgyi temetőfoglaláskor és a tavaly decemberi, a Covid-igazolvány-ellenes tüntetésből parlamenti rohammá vált tiltakozáskor is erőszakra biztatta a tömeget. Simion egy szombati sajtótájékoztató ürügyén tartózkodott Temesváron, majd „váratlanul” feltűnt a városháza előtti tüntetésen.

A péntek kora délutáni megmozdulás egyébként engedélyezett tiltakozás volt, éspedig az Új Jobboldal Mehedinţi megyei (!) szervezete tartotta, s a bejelentés szerint a Dominic Fritz vezette temesvári adminisztrációval szembeni, az általános drágulások miatti elégedetlenségüket akarták kifejezni a résztvevők. Csakhogy nem érték be ennyivel, hanem Simionnal az élen betörtek az épületbe, végül a városházi alkalmazottak és néhány helyi rendőr állította meg őket. Azzal is szabályt sértettek, hogy nem rendelkeztek a koronavírus elleni védettségi igazolással, márpedig közintézményekbe – a hatályos intézkedések szerint – csak Covid-igazolvánnyal szabad belépni.

Simion azt hangoztatta, hogy „audienciát kér” a polgármestertől, ám Dominic Fritz Újvidéken tartózkodott abból az alkalomból, hogy a vajdasági város átvette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az AUR társelnöke a tőle korántsem távol álló idegengyűlöletre is ragadtatta magát, amikor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott, németországi születésű, de több mint másfél évtizede Temesváron élő Fritzről – a pressalert.ro szerint – azt mondta, hogy „Németországból ejtőernyőzték be ide állandó tartózkodási engedély nélkül”, továbbá „illegálisan foglalja el a polgármesteri tisztséget”.

Dominic Fritz a Facebook-oldalán reagált a történtekre, elsősorban a helyi rendőrség és a csendőrség felelősségét emlegetve, hogy engedték elfajulni az eseményeket. „Az AUR tagjainak és szimpatizánsainak autóbusszal ideszállított bandája, élén George Simionnal, a Mehedinţi megyei Új Jobboldallal közösen, fizikai erőszakot alkalmazva, illegális módon betörtek a polgármesteri hivatalba” – állapította meg az elöljáró, aki szerint az ügyintézés miatt a városházán tartózkodó tisztes temesvári polgárok körében pánikot keltettek az illetéktelen behatolók. „Megengedhetetlen, hogy a csendőrség és a helyi rendőrség tehetetlen szemlélője volt az eseményeknek” – írta Fritz, hozzáfűzve, hogy ellenőrzést rendelt el emiatt az önkormányzat alárendeltségébe tartozó helyi rendőrségnél, és remélte, hogy a csendőrség vezetője is megteszi ugyanezt.

„George Simion bandái rohamának az állam demokratikus intézményei ellen, a megfélemlítés szándékának nincs köze a szabad véleménynyilvánításhoz, hanem előrevetíti, hogy mi történhet Romániában, ha tétlenül figyeljük ezt a jelenséget” – fogalmazott a temesvári polgármester, aki szerint mindenkinek joga van a tüntetéshez, amíg ezt békés körülmények között teszi.

Az ellenzéki USR tagjaként Fritz kifejezte reményét, hogy a kormány két nagyobbik pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elítéli a Temesváron történteket. Dominic Fritz leszögezte: „a demokráciaellenes erőszak” nem félemlíti meg, épp ellenkezőleg, megerősítik meggyőződésében, hogy „harcolnunk kell – többet, mint máskor – az értékeinkért. Temesvár a tisztesség és a jóérzés városa, és az is marad, multikulturális és nyitott, ahol nincs helye a xenofóbiának és az anarchiának.”

Forrás: maszol.ro

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...