Ez a betegség néhány évtized múlva több mint 150 millió embert is érinthet 15

Ez a betegség néhány évtized múlva több mint 150 millió embert is érinthet

2050-re akár meg is háromszorozódhat a demenciás megbetegedések száma. Ugyanakkor a szakértők szerint a betegség ellen lehet küzdeni a kockázati tényezők visszaszorításával.

A szakértők figyelmeztetnek, hogy

2050-re globálisan több mint 153 millió ember szenvedhet demenciában,

szemben a 2019-es 57 millióval. Az előre jelzett növekedés hátterében nagyrészt a népesség elöregedése és növekedése áll. Ugyanakkor ehhez az egészségtelen életmód is hozzájárul a The Lancet Public Health folyóiratban megjelent tanulmány szerint. A kutatók úgy látják, hogy sürgősen kezelni kellene a kockázati tényezőket, amelyek közé tartozik a dohányzás, az elhízás, és a cukorbetegség is.

A 195 országot vizsgáló tanulmány célja, hogy a kormányok képet kapjanak arról, milyen forrásokra és támogatásra lehet szükség, és milyen intézkedések segíthetnek abban, hogy a demenciát kevesebb embernél diagnosztizálják.

A demencia már a hetedik vezető halálok világszerte,

és az idősek rokkantságának és gondozásra szorulásának egyik fő oka. A kutatók rámutattak arra is, hogy az oktatáshoz való hozzáférés javításával a 2050-re jelzett adatuk akár 6,2 millióval is csökkenthető lehet. Ugyanakkor kevésbé optimisták az elhízás, a magas vércukorszint és a dohányzás hatásait illetően, amelyek miatt 2050-ben további hétmillió esetet vettek számításba, amelyek ezekhez az okokhoz kapcsolódnak.

Emma Nichols, a Washingtoni Egyetem munkatársa szerint mindent meg kell tenni az említett kockázati tényezők ellen, mielőtt azok demenciához vezetnének. A szakértő rávilágított arra is, hogy még a demencia megelőzésében vagy előrehaladásának késleltetésében tett szerény előrelépések is figyelemre méltó eredményeket hoznak. Példaként hozta, hogy támogatni kellene az egészségesebb táplálkozást, a több testmozgást, a dohányzásról való leszokást és az oktatáshoz jobb hozzáférést kellene biztosítani.

Forrás

ElőzőKövetkező

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet 3

KSH: 17 ezer dolgozó hagyta el egy év alatt az egészségügyet

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV-ben beszélt arról, hogy Magyarországon miért ilyen magas a koronavírussal összefüggő elhalálozások száma.

Az sajnos eddig is köztudott volt, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyarok jóval betegebbek más népeknél az pedig nem mindegy, hogy egy vírus által okozott krízishelyzet milyen állapotban találja a szervezetet.

A KSH szerint egy év alatt 17 ezer egészsügyi dolgozó hagyta el a munkáját,

a tendenciát Balogh is megerősítette.

Van egy belső átcsoportosulás is, főleg magánszolgáltatókhoz vagy más ágazatokba vándorol a munkaerő – jegyezte meg.

Műtéteket kell elhalasztani, várólisták alakulnak ki bizonyos ellátási formákban, vizsgálatokhoz nehezebben jutnak hozzá az állampolgárok – jelezte a kamara elnöke. Megjegyezte, hogy még novemberben a minisztérium rendelettel kérte, hogy 20 intenzíves ágyra egy szakorvos, egy általános orvos és öt nővér jusson.

A munkaerőhiány közvetlenül járul hozzá a magas halálozási rátához. Nemzetközi ápolásszakmai szervezetek kérik, hogy csak a megfelelő létszámmal lehessen teljesíteni az ellátást. Azokban az országokban, ahol nincs meg ez a kellő létszám, ott rosszabbak lesznek a halálozási mutatók.

Balogh Zoltán úgy látja, a magyar ápolói-orvoslétszám arány még rosszabbá vált a járványhelyzet miatt, ám még ezzel együtt is jobban aggódik a kamara elnöke azokért az ellátásformákért – például az otthoni szakápolás, az alapellátás vagy a krónikus betegellátás –, ahol egyenesen tragikussá vált a helyzet.

(index nyomán)

Forrás

Blikk: Elküldték a kórházból a törött combú kisbabát, meg sem röntgenezték 3

Blikk: Elküldték a kórházból a törött combú kisbabát, meg sem röntgenezték

Egy otthoni baleset miatt kellett kórházba vinni egy kisfiút. A harmadik egészségügyi intézményben sikerült megállapítani az orvosoknak, hogy a gyereknek eltört a combja. Az apa panaszt tett.

A 10 hónapos, combtörést szenvedett kisfiukat két kórházban sem látták el Budapesten, meg sem röntgenezték – mondta egy házaspár a Blikknek.

A lapot megkereső a Pest megyei Valkón élő Galsa Péter a lapnak elmondta, a fiára véletlenül ráesett a 7 éves lánya, akkor történt meg a baj. Első körben hívták a mentőt, az esetkocsival pedig bevitték a kisbabát az édesanyjával együtt a János-kórházba, onnan azonban Galsa állítása szerint kitették őket, éjszaka kellett érte menniük. Azt mondta a lapnak, az orvosok szerint nem történt semmi baj, meg sem röntgenezték a gyerek lábát.

A cikk szerint másnap reggel a kicsi továbbra is keservesen sírt, miközben a lábát egyáltalán nem tudta terhelni, ezért az illetékes Bethesda kórházba akartak menni, ám első körben visszairányították őket a János-kórházba. Végül sikerült bejutniuk a Bethesdába, azonban többórás várakozás után a szülőkkel azt közölték, hogy még 3-5 órát kell várniuk. Akkor felhívták a gyerekorvosukat, aki a Madarász utcai gyermekkórházba küldte őket, ahol végül ellátták a gyereket: kiderült, a kisfúnak combcsonttörése van, fölötte repedéssel.

Galsa elmondása szerint a kisfia lábát begipszelték, szépen gyógyul azóta.

Az eset miatt panaszt tett a János-kórház főigazgatójánál. A lap szerint keresték az érintett kórházakat, de nem reagáltak a megkeresésükre.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...