Estére újabb lendületet vett a forint 10

Estére újabb lendületet vett a forint

Minimális gyengüléssel kezdte a hétfői napot a forint az euróval szemben, este viszont újabb lendületet kapott, és már erősödőben van…
Forrás

ElőzőKövetkező

Fidesz: a baloldal az üzemanyagár befagyasztását sem támogatta 7

Fidesz: a baloldal az üzemanyagár befagyasztását sem támogatta

Fidesz: a baloldal az üzemanyagár befagyasztását sem támogatta 2022. január 15. 16:56 Horváth László emlékeztetett: a Fidesz-KDNP-kormány 2021 novemberében megálljt parancsolt az üzemanyagárak növekedésének. A baloldal az üzemanyagár befagyasztását sem támogatta – közölte a Fidesz szóvivője szombaton az MTI-hez eljuttatott videónyilatkozatban. Horváth László emlékeztetett: a Fidesz-KDNP-kormány 2021 novemberében „megálljt parancsolt az üzemanyagárak növekedésének”, 480 forintban maximalizálta a benzin és a gázolaj árát.

A kabinet a hatósági árazással határozott lépést tett az energiaárak és az infláció növekedésével szemben – mutatott rá.     A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott, a „baloldal persze – szokásához híven – ezt a döntést sem támogatta. A baloldal választott vezetője, Márki-Zay Péter személyesen is támadta az üzemanyagárak befagyasztását. Úgy fogalmazott, hogy ő semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak az üzemanyagárak mérséklésében, sőt cinikusan azt is hozzátette, hogy a magyarok alkalmazkodjanak a magas árakhoz, és vegyenek kisebb autót” – fejtette ki Horváth László.

Hangoztatta: a Fidesz-KDNP egyáltalán nem ért egyet ezzel a hozzáállással.

„A mi célunk továbbra is az, hogy a magyar embereket megvédjük az Európa-szerte tapasztalható energiaár-növekedéstől, ezért kitartunk az üzemanyagok árának mérséklése mellett

– szögezte le a kormánypárti politikus.

(MTI)

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Forrás

Megjelent a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet 8

Megjelent a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról szóló kormányrendelet

A hatósági áras termékek száma nem változott, továbbra is hat ilyen van. Nem járnak pórul, akik akciósan árulták 2021 október 15-én a termékeiket, hiszen ilyen esetben az utolsó nem kedvezményes árat kell figyelembe venni.

Megjelentek a péntek esti Magyar Közlönyben az úgynevezett élelmiszerárstop nevű intézkedés részletei. A piacgazdaságban szokatlan lépést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be szerdán, azt a hat alapvető élelmiszert is megnevezve, amelyekre ezentúl hatósági ár vonatkozik.

Az ide vágó kormányrendelet szerint az intézkedés „a piaci rendellenességek káros hatásainak megelőzése érdekében” történik. A lépés a 2022. február 1. és 2022. május 1. közötti időszakban lesz érvényben. A hat termék nem változott:

kristálycukor (fehér cukor), búzafinomliszt BL 55, finomított napraforgó étolaj, házi sertés comb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva), csirkemell, csirkefarhát – hát, egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva), ultra magas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej. Az intézkedés bejelentésekor Orbán azt is közölte, hogy a fenti hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én álltak. A kormányrendelet ezt most részleteiben is taglalja. E szerint:

ha a 2021. október 15. napján alkalmazott bruttó kiskereskedelmi ár nem áll rendelkezésre, akkor a kereskedő által 2021. október 15. napját megelőzően alkalmazott utolsó bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni. ha pedig az a) pont szerinti bruttó kiskereskedelmi ár nem állapítható meg, akkor a Központi Statisztikai Hivatal honlapján 2021. október hónapra vonatkozóan közzétett átlagos fogyasztói árat kell alkalmazni, amennyiben rendelkezésre áll. A rendeletben arról is írnak, hogy ha a kereskedő alkalmazandó ára „kiárusítás, leárazás, akció, szezonális kedvezmény, promóciós értékesítés (a továbbiakban együtt: kedvezményes értékesítés) során alkalmazott ár lenne, akkor a kedvezményes értékesítés előtti legutolsó nem kedvezményes bruttó kiskereskedelmi árat kell alkalmazni.”

A kormányrendelet értelmében az érintettek kötelesek naponta legalább a hét adott napjára vonatkozó, 2021. évi átlagos napi mennyiség árusítani.

Az általános politikai koordinációért felelős miniszter, azaz Rogán Antal által “meghatározott tartalmú és formájú tájékoztatást” pedig nemcsak az üzletben kell jól látható helyre kifüggeszteni, de csomagküldő kereskedelem esetén a nyitólapon is közzé kell tenni.

A rendelet az esetleges bírság mértékéről is szól: a hatóság a kötelezettségek megsértése esetén 50 000 forinttól 3 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki, ismételt jogsértés esetén pedig elrendelhetik, hogy „a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet.”

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...