Eltemették Desmond Tutut 19

Eltemették Desmond Tutut
√Āllami gy√°szszertart√°son helyezt√©k v√©gsŇĎ nyugalomra a 90 √©ves kor√°ban meghalt Desmond Tutu Nobel-b√©ked√≠jas anglik√°n √©rseket, a d√©l-afrikai apartheid-ellenes k√ľzdelem egyik vez√©ralakj√°t szombaton a fokv√°rosi Szent Gy√∂rgy-katedr√°lisban.

‚Äď Amikor s√∂t√©ts√©gben √©lt√ľnk, f√©nyt hozott nek√ľnk¬†‚Äď mondta az elhunytr√≥l Justin Welby, Canterbury √©rseke, az anglik√°n egyh√°z legfŇĎbb vall√°si m√©lt√≥s√°ga a gy√°szmis√©n vet√≠tett vide√≥√ľzenet√©ben, hangs√ļlyozva: “olyan ŇĎt nekem dics√©rni, mint amikor egy kiseg√©r felmagasztal egy √≥ri√°s elef√°ntot”

D√©l-Afrika sziv√°rv√°nysz√≠nŇĪ t√°rsadalma toronymagasan kimagasl√≥ vezetŇĎket √©s rendk√≠v√ľli p√©ldak√©peket adott a vil√°gnak Nelson Mandela eln√∂kkel √©s Desmond Tutu √©rsekkel egy√ľtt. (…)

Sz√°mos Nobel-d√≠jas f√©nye idŇĎvel lassan elhalv√°nyult, de Tutu √©rsek f√©nye egyre erŇĎsebb√© v√°lt

‚Äď fogalmazott Welby.

Erk√∂lcsi ir√°nytŇĪ volt

Desmond Tutut az 1960-as években szentelték anglikán pappá;

1984-ben √≠t√©lt√©k neki a Nobel-b√©ked√≠jat a d√©l-afrikai apartheid rendszerrel szembeni erŇĎszakmentes ellen√°ll√°s√°√©rt. K√©sŇĎbb ŇĎt nevezt√©k ki Fokv√°ros elsŇĎ fekete √©rsek√©v√©.

Cyril Ramaphosa d√©l-afrikai eln√∂k gy√°szbesz√©d√©ben azt emelte ki, hogy “Desmond Tutu √©rsek erk√∂lcsi ir√°nytŇĪnk √©s nemzeti lelkiismeret√ľnk volt”. “M√©g a demokr√°cia bek√∂sz√∂nte ut√°n sem habozott felh√≠vni a figyelmet – gyakran ak√°r hars√°nyan – a demokratikus √°llam vezetŇĎinek hi√°nyoss√°gaira” – fŇĪzte hozz√°.

Az √°llamfŇĎ egy √∂sszehajtott nemzeti lobog√≥t adott √°t az elhunyt √∂zvegy√©nek, Leah Tutunak, aki kerekessz√©kben vett r√©szt a gy√°szmis√©n.

Csak száz gyászolót engedtek be

Az 1200 fŇĎ befogad√°s√°ra alkalmas Szent Gy√∂rgy-katedr√°lisba a koronav√≠rus miatt elrendelt korl√°toz√°sok k√∂vetkezt√©ben csak sz√°z gy√°szol√≥t engedtek be.

Jelen volt Tutu √©rsek k√©t l√°nya, Mpho √©s Nontombi Tutu, mindketten az anglik√°n egyh√°z lelk√©szei, Mary Robinson kor√°bbi √≠r k√∂zt√°rsas√°gi eln√∂k, valamint Graca Machel, k√©t n√©hai afrikai politikai vezetŇĎ, Samora Machel mozambiki √©s Nelson Mandela d√©l-afrikai eln√∂k √∂zvegye.

Desmond Tutut saj√°t k√©r√©s√©re a legegyszerŇĪbb √©s legolcs√≥bb fenyŇĎfakopors√≥ban ravatalozt√°k fel,

majd – szint√©n a v√©gakarat√°nak megfelelŇĎen – holttest√©t a katedr√°lis harangjainak z√ļg√°sa k√∂zepette elhamvasztott√°k, f√∂ldi maradv√°nyait a sz√©kesegyh√°z kript√°j√°ban helyezt√©k √∂r√∂k nyugalomra.

Forr√°s

ElŇĎzŇĎK√∂vetkezŇĎ

Pekingben egyetlen fertŇĎz√∂tt miatt bent ragadtak a dolgoz√≥k 2

Egyetlen fertŇĎz√∂tt miatt teljesen lez√°rtak egy irodah√°zat Pekingben, minden dolgoz√≥ bent ragadt

Peking egyik irodah√°z√°ban vas√°rnap a hat√≥s√°g p√°rn√°kat √©s √°gynemŇĪt tartalmaz√≥ dobozokat cipelt a szigor√ļan ŇĎrz√∂tt bej√°raton kereszt√ľl a bent rekedt dolgoz√≥knak, miut√°n azok ak√°r napokig bent maradhatnak, mind√∂ssze egyetlen koronav√≠rusos eset miatt – adta h√≠r√ľl a CNN.

A v√°ros nyugati r√©sz√©n tal√°lhat√≥ √©p√ľletet lez√°rt√°k, √©s mindenkit, aki bent tart√≥zkodik, k√∂telezŇĎ t√∂meges tesztel√©snek vetettek al√°, mivel szombaton egy alkalmazott tesztje pozit√≠v lett az omikronra – ez volt a v√°ros elsŇĎ feljegyzett esete a rendk√≠v√ľl fertŇĎzŇĎ v√°ltozattal.

A tisztviselŇĎk √°ltal gyŇĪjt√∂tt r√©szletes adatok szerint az omikronnal fertŇĎz√∂tt pekingi nŇĎ nem √©rintkezett egyetlen megerŇĎs√≠tett esettel sem, √©s az elm√ļlt 14 napban nem hagyta el a fŇĎv√°rost, ami felvetette a f√©lelmet, hogy a v√°ltozat m√°r terjed a lakoss√°g k√∂r√©ben.

A vil√°g nagy r√©sz√©tŇĎl elt√©rŇĎen K√≠na a z√©r√≥ tolerancia strat√©gi√°t k√∂veti, teh√°t szigor√ļ korl√°toz√°sokat alkalmaz a v√≠rus visszaszor√≠t√°s√°ra, bele√©rtve a t√∂meges tesztel√©st, a lez√°r√°sokat √©s az orsz√°gba √©rkezŇĎk hossz√ļ ideig tart√≥ karant√©nba helyez√©s√©t.

Az egyetlen pekingi esetet a lehetŇĎ legrosszabbkor azonos√≠tott√°k a v√°ros sz√°m√°ra, mivel Peking az olimpiai j√°t√©kok t√∂bb ezer sportol√≥j√°nak fogad√°s√°ra k√©sz√ľl – k√∂zt√ľk olyan orsz√°gokb√≥l, ahol az omikron tombol.

Miut√°n a nŇĎ eset√©t megerŇĎs√≠tett√©k, a hat√≥s√°gok azonnal akci√≥ba l√©ptek, √©s z√°rlatokat rendeltek el – az embereket olyan helyekre z√°rva, mint p√©ld√°ul az irodah√°zak -, valamint kiterjedt kontaktk√∂vet√©st √©s vizsg√°latokat v√©geztek a magas kock√°zat√ļ ter√ľleteken.

A lak√≥telep, ahol a nŇĎ lakik, mind√∂ssze 15 percnyi aut√≥√ļtra van az Olimpiai Parkt√≥l. Az√≥ta az eg√©sz helyet lez√°rt√°k, am√≠g az embereket megvizsg√°lj√°k, √©s a hat√≥s√°gok mintav√©teleket v√©geznek.

A nŇĎ munkahely√©t is hasonl√≥an lez√°rt√°k, √©s nagy s√°trakat √°ll√≠tottak fel odakint, hogy a Covid-teszteket elv√©gezz√©k √©s feldolgozz√°k, am√≠g az √©p√ľletet biztons√°gosnak nem nyilv√°n√≠tj√°k az √ļjranyit√°shoz.

Az √°llami m√©di√°ban ezek ut√°n k√∂zz√©tett√©k a nŇĎ utaz√°si elŇĎzm√©nyeit, r√©szletesen bemutatva, hogy k√©t h√©ten bel√ľl hol j√°rt. A hossz√ļ list√°n metr√≥√°llom√°sok, nyilv√°nos mosd√≥k, egy szupermarket, egy luxus bev√°s√°rl√≥k√∂zpont, egy Dior √ľzlet, egy h√≠res pekingi kacsa √©tterem, egy mozi, egy fodr√°szat, egy stand-up comedy helysz√≠n, sŇĎt m√©g egy s√≠park is szerepel.

T√∂bb mint 16 000, az eml√≠tett helysz√≠nekhez k√∂thetŇĎ embert vizsg√°ltak meg, √©s eddig minden eredm√©ny negat√≠v lett – k√∂z√∂lt√©k a hat√≥s√°gok h√©tfŇĎn -, √©s a v√°ros m√©g nem jelentett tov√°bbi eseteket. Egy sajt√≥t√°j√©koztat√≥n a hat√≥s√°gok felvetett√©k annak lehetŇĎs√©g√©t, hogy a nŇĎ nemzetk√∂zi postai k√ľldem√©nyek kezel√©se ut√°n kaphatta el a v√≠rust.

A k√≠nai hat√≥s√°gok t√∂bbsz√∂r is az import√°lt √°rukat okolt√°k a helyi j√°rv√°nyok kit√∂r√©s√©√©rt. Az amerikai j√°rv√°ny√ľgyi √©s megelŇĎz√©si k√∂zpont (CDC) szerint azonban a Covid-19 felsz√≠ni terjed√©s√©nek kock√°zata alacsony a l√©gi √ļton t√∂rt√©nŇĎ terjed√©shez k√©pest. A v√≠rus por√≥zus fel√ľleteken “gyorsan” elpusztul, de kem√©ny, belt√©ri fel√ľleteken hosszabb ideig fennmaradhat – k√∂z√∂lte a CDC tavaly.

Az egyetlen pekingi esetrŇĎl sz√≥l√≥ h√≠rek megjelen√©se ut√°n az √©rintett ker√ľletek sz√°mos iskol√°ja a h√©ten online oktat√°sra √°llt √°t, a v√°ros pedig sz√°mos festŇĎi sz√©ps√©gŇĪ helyet √©s templomot bez√°rt. Janu√°r 22-tŇĎl kezdve a fŇĎv√°rosba √©rkezŇĎknek mind elŇĎzetesen, mind √©rkez√©s ut√°n Covid-tesztnek kell al√°vetni√ľk magukat.

Annak ellen√©re, hogy a t√©li olimpikonok ezrei hamarosan meg√©rkeznek a j√°t√©kok febru√°r 4-i kezdet√©re, Peking t√∂bb tucat nemzetk√∂zi j√°ratot f√ľggesztett fel. Szerd√°t√≥l az Egyes√ľlt √Āllamokb√≥l K√≠n√°ba tart√≥ √∂sszes j√°ratot t√∂r√∂lt√©k, vagy val√≥sz√≠nŇĪleg felf√ľggesztik.

Peking mellett egyre t√∂bb k√≠nai v√°ros k√ľzd a koronav√≠rus-j√°rv√°ny √©s az omikron megf√©kez√©s√©vel. A vari√°nst elŇĎsz√∂r janu√°r 8-√°n √©szlelt√©k a Tianjinban, az√≥ta h√©t m√°sik v√°rosban, k√∂zt√ľk Pekingben is kimutatt√°k. Sz√°mos v√°rosban most korl√°toz√°sokat vezetnek be, p√©ld√°ul bez√°rj√°k a k√∂zter√ľleteket √©s betiltj√°k az √©ttermekben val√≥ √©tkez√©st, valamint felf√ľggesztik a fŇĎv√°rosba ir√°nyul√≥ l√©gi k√∂zleked√©st.

A k√≠nai k√∂z√∂ss√©gi m√©di√°ban k√∂zz√©tett posztok √©s vide√≥k azt mutatj√°k, hogy a m√ļlt h√©ten Sanghajban t√∂bb helyen c√©lzottan lez√°rt√°k az √©p√ľleteket, csapd√°ba ejtve mindenkit, aki szerencs√©tlen√ľl j√°rt a k√∂zelben. Az egyik bev√°s√°rl√≥k√∂zpontban a v√°s√°rl√≥k k√©t napig rekedtek bent, m√≠g a hat√≥s√°gok mindenkit teszteltek, √©s az √ļjranyit√°s elŇĎtt teljes fertŇĎtlen√≠t√©st rendeltek el.

Címlapkép: Getty Images

Forr√°s

Visszat√©rt Ukrajn√°ba a haza√°rul√°ssal meggyan√ļs√≠tott kor√°bbi eln√∂k 2

Visszat√©rt Ukrajn√°ba a haza√°rul√°ssal meggyan√ļs√≠tott kor√°bbi eln√∂k

Visszat√©rt h√©tfŇĎn Ukrajn√°ba Petro Porosenko kor√°bbi ukr√°n eln√∂k, akit haza√°rul√°ssal gyan√ļs√≠tottak meg.

A politikus ‚Äď aki 2014 √©s 2019 k√∂z√∂tt volt Ukrajna eln√∂ke, jelenleg pedig az Eur√≥pai Szolidarit√°s nevŇĪ ellenz√©ki parlamenti p√°rt vezetŇĎje ‚Äď Vars√≥b√≥l √©rkezett a kijevi Zsuljani rep√ľlŇĎt√©rre, ahol n√©h√°ny sz√°z h√≠ve fogadta. A rep√ľlŇĎt√©ren v√°rt√°k ŇĎt az ukr√°n √Āllami Nyomoz√≥ Iroda (DBR) munkat√°rsai is.

Porosenko √°ll√≠t√°sa szerint a v√°mkezel√©sn√©l elvett√©k tŇĎle az √ļtlevel√©t, hogy megakad√°lyozz√°k bel√©p√©s√©t az orsz√°g ter√ľlet√©re. A hat√≥s√°gok azt mondt√°k, hogy szem√©lyazonoss√°g√°nak ellenŇĎrz√©se √©rdek√©ben vett√©k el az √ļtiokm√°ny√°t, amelyet negyed√≥ra m√ļlva vissza is adtak neki. K√∂zben sajt√≥jelent√©sek szerint a volt √°llameln√∂k h√≠vei √©s a hat√°rŇĎr√∂k k√∂z√∂tt kisebb dulakod√°s t√°madt.

H√≠veihez int√©zett besz√©d√©ben Porosenko eml√©keztetett arra, hogy eln√∂ks√©ge idej√©n kapta meg Ukrajna a v√≠zummentes beutaz√°s lehetŇĎs√©g√©t az Eur√≥pai Uni√≥ orsz√°gaiba, √©s k√∂t√∂tte meg Kijev a t√°rsul√°si meg√°llapod√°st az EU-val.

A rept√©rrŇĎl Porosenko egyenesen a Pecserszk ker√ľleti b√≠r√≥s√°gra hajtott, ahol a nap folyam√°n a b√≠r√≥s√°g d√∂nt arr√≥l, hogy letart√≥ztat√°sba helyezi-e vagy szabadl√°bon v√©dekezhet. A b√≠r√≥s√°gi √©p√ľlet elŇĎtt a politikus h√≠veinek egy csoportja az ellene ind√≠tott elj√°r√°s miatt tiltakozik.

Porosenko kor√°bban politikai √ľld√∂ztet√©snek nevezte az ellene ind√≠tott jogi elj√°r√°st, Volodimir Zelenszkij eln√∂k√∂t √©s k√∂rnyezet√©t pedig alkalmatlannak minŇĎs√≠tette az orsz√°g ir√°ny√≠t√°s√°ra.

A DBR k√∂zben k√∂z√∂lte, hogy megk√≠s√©relt√©k hivatalosan √°tny√ļjtani Porosenk√≥nak az id√©z√©st a h√©tfŇĎi b√≠r√≥s√°gi t√°rgyal√°s√°ra, de ŇĎ nem vette √°t az iratokat.

A volt ukr√°n √°llamfŇĎt tavaly december 20-√°n gyan√ļs√≠totta meg a DBR haza√°rul√°ssal √©s terrorista szervezetekkel t√∂rt√©nŇĎ egy√ľttmŇĪk√∂d√©ssel. P√°r nappal k√©sŇĎbb a fŇĎ√ľgy√©szs√©g elŇĎzetesen azt k√∂z√∂lte, hogy egymilli√°rd hrivnya, azaz t√∂bb mint 11,5 milli√°rd forint √≥vad√©k kiszab√°s√°t k√©rik a b√≠r√≥s√°gt√≥l cser√©ben az√©rt, hogy az exeln√∂k szabadl√°bon v√©dekezhessen.

A hat√≥s√°gok az√©rt gyan√ļs√≠tott√°k meg Porosenk√≥t, mert szerint√ľk az Ukrajn√°ban Vlagyimir Putyin orosz eln√∂k ‚Äěkom√°jak√©nt‚ÄĚ is emlegetett Viktor Medvedcsuk ukr√°n oligarch√°val k√∂z√∂sen illeg√°lisan kereskedett a donyecki szakad√°rokkal az √°ltaluk ellenŇĎrz√∂tt ter√ľleten kitermelt sz√©nnel, teh√°t ily m√≥don terrorist√°kkal mŇĪk√∂d√∂tt egy√ľtt. Kijev hivatalosan terrorszervezeteknek minŇĎs√≠ti az ideiglenesen megsz√°llt Donyec-medencei ter√ľleteken mŇĪk√∂dŇĎ szakad√°r k√∂zigazgat√°sokat, az abban posztot bet√∂ltŇĎket pedig terrorist√°knak.

Hazaárulásért Ukrajnában akár 15 év börtön is kiszabható.

Forr√°s

politikon.hu Feliratkoz√°s a legfrissebb h√≠rekrŇĎl √©s friss√≠t√©sekrŇĎl sz√≥l√≥ √©rtes√≠t√©sekre.
LEGK√ĖZELEBB
ENGED√ČLYEZEM
Share to...