December 20-tól az Erdélybe utazóknak járványügyi adatlapot kell kitölteniük 29

December 20-tól az Erdélybe utazóknak járványügyi adatlapot kell kitölteniük
December 20-tól kezdődően az Erdélybe utazó magyarországiaknak is ki kell költeniük a más európai uniós országok által is bevezetett PLF (Passenger Locator Form) digitális járványügyi adatlapot – erről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

A magyar-román határ Ártándnál   Nicolae Ciuca miniszterelnök a nagy utasforgalommal járó ünnepek közeledtével és az omikron vírusvariáns gyors terjedésével indokolta az adatlap használatának bevezetését. A kormányülés elején kifejtette: az adatlap növeli a kontaktkutatás hatékonyságát, és ezáltal a lakosság egészségének védelmét szolgálja, a tisztiorvosi szolgálat ugyanis a rendelkezésére bocsátott adatok segítségével könnyebben beazonosíthatja és figyelmeztetheti a fertőzöttekkel az utazás során kapcsolatba került személyeket.

A bukaresti kormány közleménye szerint a plf.gov.ro honlapon elérhető digitális adatlapot az utazás megkezdése előtt legalább 24 órával minden olyan utasnak ki kell töltenie, aki valamilyen – légi, vasúti, közúti, vízi – járművel érkezik az országba. A PLF-ben az utas nevére, személyazonosítójára, elérhetőségére, az utazás során érintett országokra, Románián belüli úti célja címére, a járműre, a belépés napjára és az esetleges útitársakra vonatkozó információkat kell megadni.

Az e-mail cím alapján működő regisztráció után az adatlapot számítógépen, táblagépen vagy telefonon is ki lehet tölteni, és nem szükséges kinyomtatni, az úti okmányok ellenérzése során ugyanis a határrendőrség informatikai rendszerében már megjelenik, hogy az adatlapot kitöltötték.

Akik nem töltötték ki utazás előtt az adatlapot, azokat a határon arra figyelmeztetik, hogy 24 órán belül meg kell ezt tenniük, ellenkező esetben 3000 lejig (225 ezer forintig) terjedő bírsággal sújtják őket. Az együtt utazó családok esetében elegendő, ha egyetlen felnőtt családtag tölti ki az adatlapot.

A kormányközlemény szerint a PLF-ben megadott személyes adatokhoz csak a közegészségügyi hatóságok férnek hozzá, és azokat kizárólag a fertőzöttekkel érintkezők kereséséhez használhatják.

Forrás

ElőzőKövetkező

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket 5

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket

Szerkesztőségünkhöz jutott egy egészségügyi dolgozónak küldött levél, amelyben a munkáltató kioktató és cinikus stílusban zsarolja a kísérleti vakcinát elutasító munkaerőt.

A levelet az Országos Mentális Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet egyik olyan dolgozója kapta kézhez, aki már két oltást is megkapott- a jelek szerint teljesen feleslegesen.

A KSH adatai szerint csak az elmúlt egy évben 17 ezer munkavállaló tűnt el a rendszerből, sokan már azelőtt felmondtak, hogy lejárt volna az oltakozásra szánt türelmi idő.

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket

Minősíthetetlen stílusú levélben zsarolják az oltatlan egészségügyiseket

Felháborító, hogy egy hiányszakmában is ilyen embertelen módon diszkriminálják a dolgozókat, a Mi Hazánk értük is tüntet délután 3 órakor Budapesten. Aki magyar velünk tart!

– mondta el Nagy Attila, a Mi Hazánk budapesti elnöke.

Forrás

Szentesi tapasztalatcserén jártak a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai 3

Szentesi tapasztalatcserén jártak a sepsiszentgyörgyi drámatagozat diákjai

Január 10- 15. között, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum drámatagozatos diákjaiból álló csapat, kiegészülve a zene- és képzőművészet tagozatainak tanulóival, Szentesen vett részt egy szakmai tapasztalatcserén, amelyet a magyarországi Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Határtalanul! programja tett lehetővé.

A program jó lehetőséget teremtett arra, hogy a határon túli és anyaországi diákok együtt dolgozhassanak valamint elmélyüljenek és bekapcsolódjanak a határokon átívelő értékek megélésébe.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium és a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum együttműködése 11 évre nyúlik vissza, amely időszak alatt számos együttműködés és Határtalanul! program valósult meg. Három éve testvériskolai kapcsolata van a két intézménynek.

A program elsődleges célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, a személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése által, amely a 80 fiatal számára leginkább a szakmai tapasztalatcserén, a közös műhelyfoglalkozásokon és próbákon teljesedett ki. A szakmai programok mellett, a diákok részt vettek különböző megemlékezéseken és ünnepségeken, kulturális programokon valamint kiránduláson és városlátogatáson is. A projekt szakmai részét Békési Eszter szentesi, valamint Fazakas Misi sepsiszentgyörgyi szakemberek irányították.

A Határtalanul! program második részére április  10. és 15. között kerül sor Sepsiszentgyörgyön, amikor a sepsiszentgyörgyi diákok a szentesi drámásokat látják vendégül.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceumban 21 éve működik Románia legelső magyar nyelvű, akkreditált drámatagozata, amely szeptembertől egy újabb kilencedikes színészosztályt indít.

A felvételire májusban kerül sor. Februártól folytatódnak a rendszeres felkészítők is, amelyek keretén belül az érdeklődők megismerkedhetnek a tagozattal és a szaktantárgyakkal.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...