Bullard: meg kell emelnie a kamatot a Fed-nek! 15

Bullard: meg kell emelnie a kamatot a Fed-nek!
A Federal Reserve már márciusban megkezdheti irányadó kamatának emelését - közölte csütörtökön James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke.

A Nyíltpiaci Bizottság már a márciusi ülésen megkezdheti az irányadó kamat emelését, hogy kontrollálja az inflációt – mondta Bullard. Úgy gondolom, hogy érdemes előbb, mint utóbb elindulni, már márciusban emelni lehet a kamatot – vélekedett, hozzátéve, hogy a beérkező adatok befolyásolhatják az álláspontját.

Bullard szerint a Fed hitelessége most nagyobb veszélyben van, mint az elmúlt három évtizedben. “Mindenkinek meg kell mutatnunk, hogy lépéseket fogunk tenni az infláció alacsonyan és stabilan tartása érdekében, és megpróbáljuk elérni a 2%-os inflációs célunkat” – mondta. A St. Louis Fed elnöke elmondta, hogy saját előrejelzése szerint idén három kamatemelést tervezhetnek.

Bullard azt mondta, hogy az infláció természetesen csökkenni fog az idén, de az év végére még így is 3% felett lesz. Itt kockázatkezelésre van szükségünk. Fel kell készülnünk arra az esetre, amikor az infláció nem mérséklődik a remélt mértékben, ehelyett a Fed-nek közbe kell lépnie, és közelebb kell vinnie az inflációt a 2%-os célhoz – mondta. Bullard idén szavazati joggal rendelkező, héja tagja a Fed kamatláb-megállapító bizottságának.

Címlapkép: Getty Images

Forrás

ElőzőKövetkező

Elszálltak a mezőgazdasági felvásárlási árak 3

Elszálltak a mezőgazdasági felvásárlási árak

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A növénytermesztési és kertészeti termékek áremelkedése 1,1 százalékponttal 36,0 százalékosra, az élő állatok és állati termékeké 0,2 százalékponttal 9,8 százalékosra erősödött októberről novemberre.

Kiemelkedett a burgonya novemberi felvásárlási ára:

21,6 százalékponttal szökött fel októberről novemberre, és 55,7 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit.

A gabonafélék éves áremelkedése három hónap élénkülés után lefékeződött, 47,2 százalékos volt 1,2 százalékponttal mérsékeltebb az októberinél. Ezen belül azonban a búza felvásárlási árának éves emelkedése 4,2 százalékponttal 44,3 százalékosra gyorsult októberről novemberre, míg a kukoricáé 7,0 százalékponttal szelídült ugyan, de így is elérte az 50,8 százalékot.

Forrás

Az ukrán minisztérium szerint Oroszország felelős a kormányoldalakat ért kibertámadásért 2

Az illetékes ukrán minisztérium szerint Oroszország felelős a kormányoldalakat ért kibertámadásért

Minden bizonyíték arra mutat, hogy a kijevi kormány több internetes oldala ellen a héten elkövetett kibertámadásért Oroszország a felelős, amelynek célja az ukrán állampolgárok megfélemlítése és az ország belső destabilizálása – jelentette ki vasárnap kiadott közleményében a digitális fejlesztésért felelős ukrán minisztérium.

A tárca rámutatott: a Moszkva által folytatott hibridháborúnak részei az információs és a kibertérben végrehajtott támadások. A közlemény szerint orosz kiberbűnözők a leggyakrabban Ukrajna és az Egyesült Államok ellen hajtanak végre támadásokat.

„Oroszország célja nem csupán a társadalom megfélemlítése, hanem az ukrajnai helyzet destabilizálása a kormányzati szféra munkájának blokkolásával és az ukránok kormányba vetett bizalmának aláásásával. Ezt úgy érhetik el, hogy álhíreket dobnak be az információs térbe a kritikus információs infrastruktúra sebezhetőségéről és az ukránok személyes adatainak elszívásáról. Ezért arra kérjük az ukránokat, hogy ne essenek pánikba! Valamennyi személyes adat megbízható védelem alatt áll az állami nyilvántartásokban” – szögezte le a minisztérium.

Hozzáfűzte, hogy az Állami Speciális Kommunikációs Szolgálat az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) és a kiberrendőrséggel együtt folytatja a nyomozást a kibertámadás ügyében.

Ismeretlenek péntekre virradóra hackelték meg az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát.

Támadás érte a kormány több tárcája, köztük a külügyminisztérium, az oktatási, az energetikai, a sport- és az agrárminisztérium informatikai rendszerét, valamint az állami katasztrófavédelem honlapját, és a Covid-igazolásokat is tartalmazó Gyija elnevezésű internetes portált.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...