Az ukrán parlament elnöke ismét koronavírusos 17

Az ukrán parlament elnöke ismét koronavírusos
Másodjára is elkapta a koronavírust Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök, aki ezt maga hozta nyilvánosságra a Facebookon.

A parlamenti elnök elmondta, hogy azért végeztetett PCR-tesztet, mert lányának magas láza lett. Szavai szerint egyelőre jól érzi magát. Arra kért mindenkit, hogy tartsa be a maszkviselésre, a távolságtartásra és a kézfertőtlenítésre vonatkozó óvintézkedéseket. Azoktól pedig, akik a közelmúltban kapcsolatba kerültek vele, azt kérte, hogy végeztessenek PCR-tesztet. Ezenfelül a védőoltás felvételére buzdított. Kifejtette, hogy a védőoltás mellett is meg lehet ugyan fertőződni, de a vakcinának köszönhetően a betegség könnyebb lefolyású, szövődménymentes lesz.

Sztefancsuk tavaly november közepén betegedett meg először az új típusú koronavírustól. December elején közölte, hogy tesztje már negatív lett, de a betegségnek maradtak nála “bizonyos mellékhatásai”.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy már online fel lehet iratkozni Ukrajnában a harmadik, emlékeztető oltásra. Az egészségügyi miniszter csütörtökön kiadott rendeletében engedélyezte minden nagykorú ukránnak az emlékeztető oltás felvételét, amely után újabb 270 nappal hosszabbodik meg az oltási igazolás érvényességi ideje. A harmadik oltást leghamarabb a másodikat követő hat hónap elteltével lehet felvenni.

Ukrajnában péntekre az azonosított fertőzöttek száma 7177-tel 3 696 468-ra, az elhunytaké 192-vel 97 088-ra nőtt. Az aktív betegek száma hosszú idő után ismét emelkedett, csaknem 1500-zal 92 871-re nőtt. Az elmúlt napon 1866 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 950 698-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 849 620-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 22 003-an kaptak. Csütörtökön 71 841 embert oltottak be.

Forrás: mti.hu

Megosztás Elküldöm
Forrás

ElőzőKövetkező

Mire költik az emberek a koronavírus-oltásért kapott ezer hrivnyát? 3

Mire költik az emberek a koronavírus-oltásért kapott ezer hrivnyát?

A könyvek vásárlása továbbra is prioritás az állampolgárok számára „Zelenszkij ezreséből” – olvasható az UNIAN-on.

A program indulásától, december 19-től 1,3 milliárd hrivnyát költöttek el az ukrán állampolgárok a koronavírus-védőoltás beadásáért járó szociális támogatásból – közölte Denisz Smihal miniszterelnök.

Mint mondta, a legtöbben könyvekre, mozira és vonatjegyre költik a pénzt.

Az összeget mintegy 7 millióan igényelték eddig. Csak emiatt 8,2 millió állampolgár nyitott bankszámlát.

A támogatást 4 hónapon belül használhatják fel a kedvezményezettek utazásra, sportolásra, kulturális intézmények látogatására.

A programban a Monobank, az Alfa-Bank, az A-Bank, a PrivatBank, az Oscsadbank és az Ukrhazbank vesz részt.

Forrás

Cîmpeanu: soha nem támogattam a kötelező oltás bevezetését 3

Cîmpeanu: soha nem támogattam a kötelező oltás bevezetését

Nem híve a kötelező oltásnak, de mindig is szorgalmazta a beadását – jelentette ki vasárnap az oktatási miniszter.

A Prima Tv-nek nyilatkozva Sorin Cîmpeanu vasárnap emlékeztetett arra, hogy tárcavezetőként támogatta a pedagógusok beoltását, illetve azt a múlt év novemberben bevezetett intézkedést, hogy a tanszemélyzet átoltottságától tegyék függővé az iskolák nyitva tartását.

Elmondta, erről a kritériumról végül azért mondott le a minisztérium, mert a koronavírus omikron-variánsának terjedését a vakcinák már nem tudják megállítani. ‘Menet közben alkalmazkodtunk a helyzethez. Ez nyilván ártott a tanügyben rendkívül fontos tervezhetőségnek’ – jelentette ki.

Cîmpeanu tájékoztatása szerint jelenleg 2838 iskola személyzetének átoltottsága száz százalékos, 14 ezer tanintézetben pedig 60 százalékos ez az arány. Országos szinten a tanügyi alkalmazottak közel 80 százaléka van beoltva.

Ezek az adatok a miniszter szerint azt mutatják, hogy a tanügyben az átoltottsági ráta az országos átlag kétszerese. Ezért úgy véli, hogy helyes döntés volt, amikor az átoltottsághoz kötötték az iskolák nyitva tartását

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...