Az első tíz év című utazó kiállítás 22

Az első tíz év című utazó kiállítás
A Magyarság Háza utóbbi tíz évben folytatott tevékenységét, a magyarság kulturális örökségét mutatja be Az első tíz év című utazó kiállítás, amely először a budapesti Szent Máté Kulturális Központban látható.

A kiállítás január 20-ig ingyenesen látogatható a Damjanich utcai Szent Máté (D50) Kulturális Központ első emeletén, majd a tervek szerint bejárja a Kárpát-medencét és a diaszpórába is eljut majd.

1071 Budapest, Damjanich utca 50., keddtől-szombatig, 10:00 és 18:00 óra között.

A Magyarság Háza az elmúlt tíz évben több ezer eseményt szervezett a Kárpát-medencében és a diaszpórában több mint kétezer előadó részvételével – idézte fel a kiállítás hétfői megnyitóján az intézmény igazgatója.

Csibi Krisztina elmondása szerint a rendezvényeik sokféle tematikát öleltek fel: a színházi, filmes és zenei programok és mese-előadások mellett kiemelte a Határtalanul! program rendhagyó óráit és a borsi Rákóczi-kastélyban októberben megtartott négynapos fesztivált is. Tegnap adták át első alkalommal a Magyarság Háza-díjakat – emlékeztetett.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő (Fidesz), a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke hangsúlyozta: csodálatos tíz év van a Magyarság Háza mögött. Mint felidézte, száz éve a trianoni döntés kötötte gúzsba a magyarságot, majd a kettős állampolgárságról szóló népszavazás okozott “lelki Trianont”, ezért köszönet jár azoknak, akik a nemzetegyesítés ügyét szolgálták, többek között a Magyarság Házának – fogalmazott.

Pánczél Károly kiemelte, hogy a szétszakítottság felett érzett gyász mellett keresni kell a megoldásokat is, a válasz pedig a határokon átívelő nemzetegyesítés.

Ennek első pillére az alkotmányos alapok megteremtése volt a nemzeti összetartozásról szóló törvénnyel együtt, majd következett a nemzet közjogi egyesítése, az állampolgárság és a választójog megadása a határon túli magyarok számára. Fontos elem az identitás megőrzése – például ösztöndíjprogramok, hétvégi iskolák, óvodaépítési program, diáktáborok és a Magyarság Háza programjai segítségével – és a gazdaságélénkítés is, a nemzetegyesítés ötödik pillére pedig a külhoni etnikai magyar pártok támogatása – fejtette ki a képviselő.

Elmondása szerint az elmúlt tíz évben sikerült kialakítani a nemzetpolitika intézményrendszerét: van a nemzetpolitikának miniszterelnök-helyettese, államtitkársága, működik a Nemzeti Összetartozás Fóruma, a Magyar Állandó Értekezlet és a Diaszpóra Tanács, de létrejött a Bethlen Gábor Alapkezelő szervezete és azon belül a Magyarság Háza is.

Az elmúlt tíz év egyik kiemelkedő eseménye volt a Magyarság Háza Mi, magyarok című kiállítása, és az intézmény most megnyílt tárlata is egy pozitív magyarságképről, az egymás iránti felelősségérzetről szól – méltatta az intézmény programjait Pánczél Károly. Az első tíz év című kiállítás tíz, nagy méretű utazóbőröndben idézi meg a Magyarság Háza eddig megvalósított ötleteit, kezdeményezéseit, programjait.

A tárlat bemutatja a külhoni magyar tájak természeti és épített ékességeit, a kortárs magyar képzőművészet, irodalom, zene és színjátszás induló és már úton lévő nagyköveteit, a mesék birodalmát és a magyar konyha gazdag ízvilágát. Végül a látogató belehallgathat rendhagyó tanórákba és bepillanthat Hunyadi Mátyás királyi udvarába is.

Forrás

ElőzőKövetkező

Zenészportrék kiállítása a kassai FiguratiF Galériában 31

Zenészportrék kiállítása a kassai FiguratiF Galériában

Hosszú bizonytalanság után, amit a járványhelyzet kedvezőtlen alakulása okozott, most már biztos, hogy 2022. január 11-én, kedden, 17.30 órai kezdettel megnyílik Zászkaliczky Ágnes festőművész kiállítása Kassán, a MaJel Rovás Központ FiguratiF Galériájában (Erzsébet utca 42.)

A kiállításon fotórealisztikus stílusban festett portrék szerepelnek majd, többek között a 2014-ben megkezdett zenészportrék sorozat közül Fischer Annie, Einojuhani Rautavaara, Várdai István, Bogányi Tibor, Uli Soyka, Al di Meola, Lenny Kravitz és a Leonard Bernstein sorozat. Ez utóbbi megjárta a floridai Palm Beachen a Paul Fisher Galériát, továbbá Bostont és New Yorkot, legutóbb pedig a budapesti Forrás Galériában láthatta a közönség.

A Bécsben élő magyar művésznő eredetileg zenész, orgonaművész, aki a Bartók Konzervatórium és a salzburgi Mozarteum elvégzése után kezdett el érdeklődni a festészet iránt, Oroszországban és Finnországban képezve magát.

Nem meglepő hát, hogy témaválasztása sem esik messze a zene világától. Képei a világ számos pontján mutatkoztak be Cannes-tól Monacón át az Egyesült Államokig vagy Finnországig.

„A portréfestés az a terület, ahol leginkább megmérettetik a művész technikai tudása. Hosszú évek tanulmányai vezettek ahhoz, hogy elérjem azt a szintet, hogy bárkiről vállaljak portré festését. A klasszikus portréfestés technikáját sajátítottam el, orosz mesterektől tanultam. Később George Gheorghe a Bukaresti Nemzeti Múzeum restaurátora lett a mesterem, aki megtanított Caravaggio festési technikájára. Így a portréim készítésében Caravaggio és a régi mesterek technikáját is alkalmazom” – árulta el a művésznő.

Ám Zászkaliczky Ágnes számára a portréfestés mégis jóval túlmutat a technikai kihívásokon. A láthatón túl az igazi cél az egyéniség, a lélek visszaadása, ami ráül minden arcra, tekintetre.

A kiállítást 2022. február 2-ig láthatja a közönség a kassai FiguratiF Galériában, minden hétköznap 10 és 14 óra között (a korlátozások feloldása esetén 18 óráig).

(Sajtóközlemény/Felvidék.ma)

Forrás

VersZeneMűhely a közönségért 13

VersZeneMűhely a közönségért

A kialakult járványhelyzet határozza meg az életünket már második éve, vannak olyan gazdasági ágazatok, amelyek a túlélésért küzdenek, de talán a legnagyobb vesztesei a megszorításoknak a kulturális élet szereplői, értve ez alatt a zenészeket, kiszolgáló személyzetet és a szervezőket is.

Egészséges lélek, egészséges test – tartja a mondás, ezért is szorgalmazták az egyházi vezetők a szentmisék megtartásának fontosságát, de vonatkozik ez a kulturális és közösségi élmények megélésére is.

Ennek kapcsán szólalt meg Zsapka Attila, levélben keresve támaszt munkásságához. Zsapka Attila a Kor-Zár zenekar tagja, és számos más formációval, de szólóban is ismertté vált.

Amikor 2020 márciusában először zárták le az országot a járvány terjedésének megakadályozása érdekében, még mindenki fegyelmezett volt, néhány zenész szobakoncerttekkel szórakoztatta közönségét, ezeknek sikerük is volt, a közösségi hálón nagyon sokan követtük ezeket, hiszen magyarságunkhoz hozzátartozik a kultúránk is.

Mint Zsapka Attila levelében írja: „meglehetősen magam alatt vagyok, mivel a járvány, mint megannyi az életét nagyrészt a színpadon élő sorstársamat, engem is megfosztott valamitől, amit nem könnyű megmagyarázni és még nehezebb megélni annak hiányát.“

Levelében kiemeli, nem a megélhetése miatt bánkódik, mert azt sikerült gyorsan rendeznie egy pedagógusi állassal, és még csak nem is a nyüzsgés hiányzik, egy kis pihenésnek kollégáival együtt még örült is, persze a járvány ilyen elhúzódására ők sem számítottak.

„Nem voltam celeb, sztár, messze földön ünnepelt zenész sohasem. Regionális szinten voltam ismert és valamennyire talán elismert előadó szűkebb régiónkban, a Felvidéken. Itt szeretett a közönségem és én is szerettem őket, hiszen rengeteget kaptam tőlük. Egy jól sikerült koncert hihetetlen energiákkal tudott feltölteni, amiért örökre hálás leszek mindenkinek, akitől kaptam, és amiért érdemes volt járni ezen az úton. Ez hiányzik nagyon! Ez a kölcsönös szeretet és rajongás, mert a koncert végén én is rajongok ám mindannyiotokért, akik őszinte örömmel az arcotokon tapsoltok.“

Zsapka Attila arra is kitér, hogy nem tudja, meddig tart a járványhelyzet, nem tudja, mikor lehet majd újra koncerteket szervezni, s azt sem tudja, lesz-e még igény az ő zenéjére. De „arra jutottam, hogy nem várok tovább, megpróbálom kézbe venni ezt a dolgot, és utat keresek hozzátok az online térben. Akadt egy segítőtársam is Melisek Blanka személyében, akivel elindítottuk a „VersZeneMűhely” című kezdeményezést. Ennek keretében rendszeresen jelentkezem majd kis élő adásokkal, dalpremierekkel és klubestekkel (utóbbival remélhetőleg hamarosan nemcsak online). De hogy ne csak rólam szóljon ez az egész, próbálunk alkotótársakat is találni és közös munkával még színesebbé tenni a VersZeneMűhely műsorait.“ – írja Attila a levélben.

„Egyelőre ketten csináljuk, de remélem, hogy csatlakoznak mások is. Melisek Blanka alkotótársakat is keres, olyanokat, akik szintén verseket zenésítenek meg és akkor bővülhet a repertoár. Még a kezdeményezés elején vagyunk“ – nyilatkozta Zsapka Attila a Felvidék.ma megkeresésére, aki bízik benne, hogy mások is kedvet kapnak és bővülhet a csapatuk.

Azt szeretnék bizonyítani, hogy van igény a tevékenységükre, ezért azt kéri, aki tud, iratkozzon fel Youtube-csatornájukra.

A közösségi hálón is követni lehet Zsapka Attilát. Aki közvetlenül szeretne információkat kapni az új dalokról, jelezheti azt a [email protected] címen, vagy kattintson az alábbi honlapra.

Zsapka Attila kérdésünkre elmondta: a kezdeményezés elején vannak, bízik benne, hogy hamarosan koncerteket is tarthatnak, de folytatni kívánják majd ezt a programot is. „Folyamatos lenne az új számok feltöltése, amíg ki nem fáradunk, illetve amíg van rá igény“.

A 2020 márciusában tartott szobakoncertek is inspirálták Zsapka Attilát. „Eléggé sikeres volt az a néhány online szobakoncert, ami megjelent a világhálón. Ahhoz képest, hogy nem vagyok világsztár, sokan nézték. Egyébként ez nem az én ötletem volt, Huzella Péter kezdte, és a Kanadai Magyar Rádióból Bede Fazekas Zsolt hívott fel, hogy nem volna-e kedvem csatlakozni a mozgalomhoz.“ Attila videói akkor számos nézőt vonzottak. Reméljük, most sem lesz másként.

(Neszméri Tünde/Felvidék.ma)

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...