Amerika betiltja az iPhone-t Oroszország számára 16

Amerika betiltja az iPhone-t Oroszország számára

Washington arra készül, ha Moszkva megtámadná Ukrajnát, az “súlyos és elsöprő” költségekkel járjon számára – jelezték a Fehér Ház tisztviselői a médiának a mérföldkőnek számító amerikai-orosz tárgyalások előtt.

A szankciók a jelentések szerint ugyanolyan szigorúak lehetnek, mint az Irán, Kuba és Észak-Korea elleni szankciók, és a pénzügyi, technológiai és katonai szektorra összpontosítanának.

A múlt hónapban a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Washington fontolóra vette a fogyasztói és ipari technológiák – például az okostelefonokhoz és repülőgépekhez szükséges alkatrészek – Oroszországba irányuló exportjának betiltását.

Több amerikai hírügynökség szombaton meg nem nevezett kormánytisztviselőket idézett, részletezve, hogy Joe Biden elnök kormánya miként léphetne fel, ha a Kreml eszkalálná a helyzetet Ukrajnával.

Oroszország jelezte, hogy úgy érzi, biztonságát veszélyeztetik a nyugati kísérletek, amelyekkel Kijevet a NATO pályájára akarják vonni.

A lapok azt állítják, Washington betilthatja az érzékeny technológia és mikroelektronika – például az amerikai szoftverekkel készült vagy azokon alapuló számítógépes chipek – Moszkvába irányuló amerikai exportját.

A szankciók a repülőgép-elektronika és a szerszámgépek, valamint az okostelefonok, videojáték-konzolok, táblagépek és televíziókészülékek szállításának korlátozását jelentenék – mondta a Bloombergnek egy, a Fehér Házban folyó megbeszéléseket ismerő személy.

A CNN jelezte, hogy a szankciók az autóalkatrészek Oroszországba irányuló exportjának korlátozására is kiterjedhetnek. Az intézkedések célja az lenne, hogy “súlyos és elsöprő költségeket okozzanak Oroszország gazdaságának”, amennyiben az megszállná szomszédját – mondta a forrás.

Az Egyesült Államok és Oroszország hétfőn tárgyalásokat tart, hogy megpróbálják enyhíteni az Ukrajna körül az elmúlt hónapokban elmérgesedett feszültséget. A felek várhatóan megvitatják Moszkva régóta fennálló sérelmeit is a NATO határaihoz közelebbi terjeszkedésével kapcsolatban.

Oroszország azt szeretné, ha az Egyesült Államok vezette katonai blokk jogilag kötelező erejű biztosítékokat nyújtana arra vonatkozóan, hogy nem fog keletebbre húzódni, ami gyakorlatilag megakadályozná, hogy Ukrajna valaha is csatlakozzon a szervezethez. Az Oroszország és a NATO közötti tárgyalásokat szerdára tervezik.

Nyugati tisztviselők azzal vádolják Oroszországot, hogy csapatokat és haditechnikai eszközöket halmoz fel azzal a szándékkal, hogy megtámadja Ukrajnát. Moszkva többször is tagadta ezeket az állításokat.

Oroszország azt mondja, hogy soha nem fog engedményeket tenni nyomás alatt

Oroszország nem táplál illúziókat, és nem vár gyors előrelépést az Egyesült Államokkal és a NATO-val ezen a héten folytatandó biztonsági tárgyalásoktól – mondta Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, hozzátéve, hogy a kollektív Nyugat nem érti Moszkvát.

“Reális elvárásaink vannak” – mondta vasárnap az Interfaxnak, hozzátéve, hogy “naivitás” lenne azt hinni, hogy a tárgyalások látható – nem is beszélve a “gyors” – előrelépéshez vezetnek.

“Jó esély van arra, hogy … szembesülni fogunk azzal, hogy az USA és a NATO nem hajlandó megérteni, hogy mire van valójában szükségünk” – válaszolta Rjabkov a RIA Novosztyi egy másik kérdésére. A találkozókat megelőzően a nyugati fővárosokból érkező “jelzéseket” is “kiábrándítónak” nevezte.

Az USA és szövetségesei azt állítják, hogy Oroszországnak “ezt vagy azt kellene tennie”, és egy ilyen álláspont “nem lehet alapja semmilyen produktív vitának, nemhogy megállapodásnak” – véli a diplomata. Kifejtette, hogy amire Moszkva törekszik, az “jogilag kötelező garanciák arra, hogy a NATO nem terjeszkedik tovább Kelet felé”. A szövetségnek továbbá le kellene bontania “mindazt, amit 1997 óta az oroszellenes fóbiák és az Oroszország politikájáról alkotott téveszmék által vezérelve hozott létre” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

Ha az USA és a NATO ismét a nyomásgyakorláshoz és a fenyegetésekhez folyamodik a párbeszéd helyett, az csak zsákutcába vezetné a tárgyalásokat – figyelmeztetett Rjabkov.

Nem fogunk engedményeket tenni, miközben nyomásgyakorlással és fenyegetésekkel nézünk szembe, amelyeket jelenleg ellenünk intéznek.

A magas rangú diplomata szerint Oroszország eltökélt abban, hogy nem hagyja, hogy a nyugati blokk “ugyanazon kérdések vég nélküli megvitatásába” temesse a tárgyalásokat, mint ahogyan az az Oroszország-NATO Tanácsban 2019-ig történt. Azt is elismerte, hogy Moszkva “egyáltalán nem” optimista a tárgyalások lehetséges kimenetelét illetően.

Szavai a január 10-re tervezett amerikai-orosz találkozó előtt hangzottak el a svájci Genfben. Ezt követi majd január 12-én az Oroszország-NATO Tanács ülése – 2019 óta az első. Január 13-án pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében biztonsági konzultációk kezdődnek.

A megbeszéléseket az Oroszország és a Nyugat között az elmúlt hónapokban eszkalálódó feszültségek váltották ki. A nyugati nemzetek aggódnak Moszkva állítólagos ukrajnai inváziós tervei miatt – amit a Kreml többször is tagadott, és az oroszellenes “hisztériát” okolta.

A helyzet arra késztette Moszkvát, hogy egy sor biztonsági javaslatot terjesszen elő, amelyek a NATO-bővítés korlátozását és Oroszországnak nyújtott biztonsági garanciákat tartalmaznak. E követelések egy részét az Egyesült Államok és szövetségesei máris elutasították, mivel mind a NATO, mind Washington kijelentette, hogy a szövetség soha nem ígérné meg, hogy nem terjeszkedik.

Forrás

ElőzőKövetkező

Prémium összehajtható mobilokkal készül a Xiaomi és az Oppo 3

Prémium összehajtható mobilokkal készül a Xiaomi és az Oppo

Állítólag még az idei évben megjelennek ezek a prémium készülékek, vélhetően igen magas vételárak mellett.

Az összehajtható mobilok piacán a Samsung Galaxy Z Flip 3 kavarta fel a legjobban az állóvizet, de a Huawei P50 Pocket és az Oppo Find N is nagy siker Kínában. A többi gyártó sem szeretne kimaradni, a piacon lévők pedig újabb és újabb modellekkel jelentkeznek majd, köztük a Motorola is.

Digital Chat Station szerint 2022-ben a Xiaomi és az Oppo egyaránt prémium összehajtható mobilokkal jelentkezne a piacon, kagylóformátumban (mint a Galaxy Z Flip 3 és P50 Pocket).

Ahogyan a Motorolra harmadik összehajtható Razr készüléke, úgy a Xiaomi és az Oppo is Snapdragon 8 Gen 1 chipet használnának a jelentések szerint, 120 Hz-es, full HD+ felbontású kijelzővel és 50 megapixeles főkamerával. Digital Chat Station szerint az üzemidő azonban majdnem minden készüléknél katasztrófa lesz, a vékony és kompakt kialakítás érdekében ugyanis kicsi akkumulátort építenek a készülékekbe a gyártók. Ennél persze még nagyobb gond lehet, hogy az ilyen mobilok vételára továbbra is az 1500-2500 dolláros magasságokban mozog.
Forrás

Iskolán és lakóépületeken keresztül csempésztek volna több mázsa kokaint 3

Iskolán és lakóépületeken keresztül csempésztek volna több mázsa kokaint

Súlyos, 13-18 év közötti szabadságvesztésre ítélte csütörtökön egy moszkvai bíróság az “argentin kokainügy” négy vádlottját, akik a Buenos Aires-i orosz nagykövetség iskola- és lakóépületének igénybevételével csempésztek csaknem négy mázsa kokaint Argentínából Oroszországba.

Andrej Kovalcsuk üzletember 18 évi fegyházat és 1,8 millió rubel (mintegy 7,4 millió forint) bírságot, Ali Abjanov, a külképviselet gazdasági vezetője 17, Viktor Kalmikov 16, Istimir Hudzsamov pedig 13 évi szabadságvesztést kapott, kábítószer-csempészés és -kereskedelem címén. Az elítéltek bűnösségüket nem ismerték el és közölték, hogy fellebbezni fognak.

A hivatalos verzió szerint 2017 decemberében Moszkvában nemzetközi akció keretében őrizetbe vettek három orosz állampolgárt. A férfiak – Hudzsamov, Kalmikov és Abjanov – éppen átvettek egy szállítmányt, amelyben tudomásuk szerint Argentínából érkezett kokain volt. A kábítószert azonban, amelyet korábban a Buenos Aires-i orosz nagykövetségen felfedeztek, ártalmatlan anyagra cserélték le. Az akció során több mint 362 kilogramm, az argentín nyomozók szerint nagy tisztaságú kokaint foglaltak le.

A kábítószer-csempészés szervezője, Kovalcsuk ellen nemzetközi körözést adtak ki, amelynek alapján 2018 márciusában Berlinben őrizetbe vették, majd július végén az orosz főügyészség kérésére kiadták Moszkvának.

Az esküdtszék tavaly december 13-án az esküdtszék mind a négy vádlottat bűnösnek találta, ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy mindannyiuknál mérlegelendők az enyhítő körülmények, aminek köszönhetően elkerülték a kábítószer-csempészésért kiszabható életfogytiglani börtönbüntetést.

Kovalcsuk azzal védekezett, hogy az argentin rendőrség által az amerikai különleges szolgálatok bevonásával szervezett provokáció áldozata lett, amelynek célja az orosz diplomáciai képviselet lejáratása volt. Ragaszkodott ahhoz, hogy az argentínai orosz nagykövetség iskolájában talált, kokaint tartalmazó bőröndökben eredetileg kávé, alkohol, valamint ajándékok és személyes tárgyak voltak. Az orosz média szerint Kovalcsuk kapcsolatban állt biztonsági szolgálatokkal.

Patricia Bullrich argentín külügyminiszter korábban azt állította, hogy az elkövetők orosz diplomata gépeket akartak felhasználni az akciójuk során, de az orosz külügyminisztérium korábban valótlannak minősítette azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint a kábítószert diplomáciai csatornákon keresztül próbálták meg Oroszországba eljuttatni. Az argentin hatóságok 2018-ban őrizetbe vették Alexander Chikalo orosz-argentin kettős állampolgárt, aki a gyanú szerint a logisztikáért volt felelős és Ivan Blizniouk rendőrt, akinek feladata annak biztosítása volt, hogy a kábítószer átjusson az argentin vámon. A drogfogás oroszországi “utcai értéke” az argentin hatóságok szerint 61 millió dollár volt.

Forrás

Amerika betiltja az iPhone-t Oroszország számára
Get our web app. It won't take up space on your phone.
Install
See this post in...
Amerika betiltja az iPhone-t Oroszország számára
Chrome
Add Amerika betiltja az iPhone-t Oroszország számára to Home Screen
Bezár

For an optimized experience on mobile, add Amerika betiltja az iPhone-t Oroszország számára shortcut to your mobile device's home screen

1) Press the share button on your browser's menu bar
2) Press 'Add to Home Screen'.
politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon