Adománygyűjtő kampányt indított a Szövetség Női Tagozata a menstruációs szegénység enyhítésére 13

Adománygyűjtő kampányt indított a Szövetség Női Tagozata a menstruációs szegénység enyhítésére
Egy nő élete során megközelítőleg 500 menstruáción esik át, minden nő hozzávetőlegesen 10-13 000 menstruációs eszközt használ. A koronavírus csak rontott az egyébként is szegénységben élők helyzetén, megnőtt a szegénységben élők száma, jelentősen drágult a rezsi, az alapélelmiszerek is többe kerülnek. Sok nőnek egyszerűen nincs esélye, hogy menstruációs termékeket vásároljon, holott a nem megfelelő higiénia komoly egészségügyi problémákhoz vezethet, s az ezzel járó szégyenérzet, önbizalomvesztés lelkileg is megterhelő.

„Fontos, hogy a szociális tabukat együtt döntsük le! Azt látom, a nőkben különösen élénk a segítő szándék, és ez a kampány jó példája lehet annak, hogy közös erővel, szorgosan gyűjtve és együttműködve tudjunk enyhíteni a menstruációs szegénységen.

Ehhez sok-sok jó szándékú felvidéki lány és nő igyekezete kell, akik hajlandóak majd begyűjteni a csomagokat, vagy elvinni a gyűjtőpontokra és ugyanilyen áldozatos munkát követel majd a táskák elosztása is, melyben az önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek segítségére is számítunk”

– mutatta be a kezdeményezést Bauer Ildikó, a Szövetség elnökségi tagja.

„Fontos, hogy a kifejezetten női témák a hátrányosabb helyzetű régiók politikájában is hangsúlyos szerepet kapjanak. Magyarországon már zajlik egy hasonló kampány, a mi célunk azonban kimondottan a felvidéki nők segítése, akik az ilyen jellegű szlovák nyelvű kampányokból jellemzően kimaradnak, és mivel nagyon alacsony számban vesznek részt a döntéshozatalban, az őket leginkább érintő problémák sokszor nyilvánosság elé sem kerülnek”

– hangsúlyozta Gergely Papp Adrianna, a Szövetség politikusa.

A Szövetség Női Tagozata tehát Felvidék-szerte gyűjtést szervez. A kezdeményezők arra kérik a segíteni szándékozókat, hogy azokat a mindennapi higiéniai termékeket, amelyekre minden nőnek, lánynak szüksége lehet, egy neszesszerbe vagy vászontáskába csomagolva juttassák el a gyűjtőpontokra.

A mellékelt dokumentumot kitöltve a gyűjtéshez azok is csatlakozhatnak, akik magánszemélyként vállalják, hogy lakóhelyükön vagy tágabb régiójukban átveszik és a táskák szétosztásáig megőrzik az adományokat.

A szervezők az elkövetkező napokban megszólítják az önkormányzatok szociális osztályait, a hajléktalanszállókat, anyaotthonokat, ahol az adományok célba érhetnek. Az adományokat magánszemélyként is lehet juttatni az arra valóban rászorulóknak.

A kampányba itt lehet bekapcsolódni gyűjtőként vagy elosztóként.
Az érdeklődők pedig a [email protected] címen kaphatnak további információt.

AZ ADOMÁNYGYŰJTŐ KAMPÁNY FELHÍVÁSA

Egy feleslegessé vált neszeszerbe vagy vászontáskába a következő higiéniás termékek kerüljenek:

LÉTFONTOSSÁGÚ:

– Egészségügyi szárnyas betét
– Szappan, tusfürdő
– Sampon (és opcionálisan hajbalzsam)
– Testápoló vagy kézkrém
– Maszk (lehet mosható vagy egyszerhasználatos is)
– Kézfertőtlenítő
– Dezodor
– Fogkefe
– Fogkrém
– Kedves személyes üzenet tőled

NE RAKJ BELE:

– Tampon, mosható betét, illetve intim tölcsér – ezeket azért ne, mert bár környezetvédelmi szempontok miatt ezeket aktívan támogatjuk, a rászorulóknak viszont sokszor nincs napi hozzáférésük pl. a folyóvízhez.
– Éles kés vagy borotva
– Bármilyen élelmiszer
– Bármilyen ruhanemű
– Gyógyszer

NEM LÉTFONTOSSÁGÚ, DE JÓLESHET:

smink, körömlakk, fésű, hajgumi, hajdísz, deo, parfüm, körömreszelő, papírzsepi, nedves törlőkendő, óvszer, arclemosó+korong

LÉGY GYŰJTŐPONT VAGY SEGÍTSD AZ ELOSZTÁST!

Várjuk mindazok jelentkezését, akik saját régiójukban segítenék a gyűjtést – akik a felajánlóktól átveszik és az elosztásig megőrzik az adományokat.
Várjuk azok jelentkezését, akik az elosztásban segítenének – itt elsősorban önkormányzatok, szociális munkások, civil és egyházi szervezetek jelentkezését várjuk, akik segítenének abban, hogy a megfelelő helyekre jussanak el az adományok. Ha te is ismersz valakit, aki örülne a szeretettáskának, jelentkezz!

Forrás

ElőzőKövetkező

Nagy előrelépés a vizuális kétnyelvűség terén: hatályba lépett a jogszabály 20

Nagy előrelépés a vizuális kétnyelvűség terén: hatályba lépett a jogszabály
Tavaly októberben fogadta el a szlovák parlament Gyimesi György (OĽaNO) képviselő indítványát, melynek lényege, hogy a szlovák mellett még egy kisebbség nyelvén is fel lehet tüntetni az információkat az útirányjelző táblákon – mindezt a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló törvény módosításának köszönhetően.

Bár a törvénymódosító javaslat benyújtását a Most-Híd erősen kritizálta arra hivatkozva, hogy a javaslat eredeti formája nem jelentene előrelépést a közlekedési táblák kétnyelvűsítése terénꓼ még fel is szólították a parlamenti képviselőt, vonja vissza javaslatát. Ezt követően Forró Krisztián, akkor még az MKP elnökeként, egy, a módosításról szóló szakmai konzultáció lefolytatását javasolta, Horony Ákos jogász, a kisebbségi nyelvhasználat szakértője bevonásával.

Így született meg a végül októberben elfogadott törvénymódosító javaslat, amely nagy előrelépést jelent a vizuális kétnyelvűség terén.

Ma a kisebbségi kormánybiztos hivatala sajtóközleményben tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy hatályba lépett az új jogszabály. „A kisebbségi nyelvtörvény módosítása értelmében 2022 januárjától megváltozott a kisebbségi nyelvek közlekedési táblákon való használatának jogszabályi környezete. A szóban forgó módosítás a közúti jelzésekre vonatkozó rendelkezések módosítását és kiegészítését tartalmazza.

A szlovák belügyminisztérium közúti jelzésekről szóló rendelete szerint a közúti jelzéseken a feliratokat államnyelven kell feltüntetni, ám más nyelv is használható olyan külön rendelet és nemzetközi szerződés alapján, amelyhez a Szlovák Köztársaság csatlakozott.

Az egyik ilyen különleges szabályozás a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatáról szóló 184/1999 sz. törvény” – fogalmaznak.

Bukovszky László kormánybiztos hivatala megjegyezte, hogy a közlekedési minisztériummal tartott tavaly decemberi megbeszélést követően a minisztérium illetékes szervezeti egysége iránymutatást adott ki a nemzeti kisebbségek nyelvének közúti jelzéseken való használatáról.

„A minisztérium felkérte a 36 járási hivatalt és a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását (ZMOS), hogy a hatályos jogszabályok és a függőleges közúti jelzések műszaki szabályzata alapján folytassák le a kisebbségi településeken a közúti jelzések használatának meghatározására vonatkozó napirend végrehajtását” – olvasható közleményükben.

A kormánybiztos hozzátette, üdvözli a minisztérium konstruktív hozzáállását. Ennek köszönhetően megállapodtak abban is, hogy a közúti útjelzőtáblákon szereplő szövegek eltérő fordításait és jelentésbeli összetévesztését elkerülendő, a kisebbségi kormánybiztosi hivatal módszertani segítséget nyújt a kötelezetteknek.

A törvény tehát ezentúl lehetővé teszi, hogy az útirányjelző táblákon feltüntetett településnevet államnyelven és a nemzeti kisebbség nyelvén is kiírják.

Eddig csak a település elején és végén levő községnévtáblán vagy a hivatali épületeken lehetett kiírni a település nevét a kisebbségek nyelvén azokon a településeken, ahol két egymást követő népszámlálás adatai szerint a lakosság legalább 15 százaléka valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak vallotta magát.

2022 januárjától azonban nemcsak az irányjelző táblákon szereplő települések neveit lehet majd magyarul – vagy más kisebbség nyelvén – kiírni, de a folyók megnevezéseit is, illetve a megye- és járáshatárokat jelző táblák is kétnyelvűek lehetnek.

A törvény szerint nemcsak az önkormányzati utakat lehet majd magyar felirattal ellátni, hanem a településen keresztül haladó magasabb rendű, állami/megyei utakat is. Ugyancsak előrelépés, hogy a magyarlakta városok és falvak településrészeinek neveit is fel lehet majd tüntetni magyarul – eddig ezt sem engedte a törvény.

Forrás

A Cargo társaságnál már nem várható tömeges elbocsátás 7

A Cargo társaságnál már nem várható tömeges elbocsátás

A Cargo Slovakia Vasúttársaságnál (ZSSK CARGO) tavaly év végén lezárultak a tömeges elbocsátások. A munkaerő-állomány optimalizálása az eredeti elképzelések szerint 442 alkalmazottat érintett volna, ezzel szemben végül 284 dolgozó munkaviszonyát szüntették meg.

„A tervezett optimalizálás átértékelésére a teljesítmény alakulásával és ebből adódóan főleg az üzemeltetésben dolgozók nélkülözhetetlenségével összefüggésben került sor“ – közölte a SITA hírügynökségnek nyilatkozva az állami teherszállító vasúttársaság vezérigazgatója, Roman Gono.

Az előző két évben a vasúttársaság összesen több mint ezer dolgozójától vált meg. Az idei év elején számuk elérte a 4283-at, a 2020-as esztendő végéhez képest 470-nel csökkent, a 2019-es év végéhez képest pedig 1088-cal.

2020 és 2019 között több mint 600 dolgozóval csökkent a Cargo alkalmazotti létszáma. A  létszám csökkentése és a szervezési struktúra piaci követelményekhez és az ügyfelek igényeihez való igazítása részét képezte a Cargo fellendítése megkezdett folyamatának.

Guno lényegében elégedett az elmúlt évi eredményekkel. „A szállított mennyiség és az elért nyereség évközi növekedése mellett pozitívan értékelhetjük a megkezdett élénkítő folyamatot is. Ennek keretén belül sikerült megvalósítani az egyik legfontosabb feltételt, az alkalmazotti létszám csökkentését és a szervezési struktúra piaci követelményekhez és az ügyfelek elvárásaihoz való igazítását“ – tájékoztatott a teherszállító vasúttársaság vezérigazgatója.

„Az alkalmazotti létszám észszerűsítése megmutatkozott a személyi költségek jelentős csökkenésében és a munka produktivitásának növekedésében“ – tette hozzá Gono.

A 2022-es évre szóló kollektív szerződés szerint a társaság az áprilisi munkabérrel együtt minden alkalmazottjának egyszeri jutalmat fizet, október elsejétől pedig megemeli az alapbéreket.

A munkáltató figyelembe vette azt is, mely szakmák nélkülözhetetlenek a társaság számára. Jelentősebb béremelésre számíthatnak az üzemeltetési pozíciókban lévő alkalmazottak, így a mozdonyvezetők, a diszpécserek, a tehervonatok főnökei, valamint a kocsimesterek és tolatómunkások. Ezek az alkalmazottak áprilisban egyszeri 400 eurós jutalomban részesülnek és 110 eurós béremelésre számíthatnak.

(NZS/Felvidék.ma/Webnoviny)

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...