A kormányt bíráló diplomatákat rúgtak ki Lengyelországban 12

A kormányt bíráló diplomatákat rúgtak ki Lengyelországban

Elbocsátottak egy lengyel diplomatát, akinek a megbízatása a zsidó diaszpórával való kapcsolattartásra szólt. Az AP írása szerint a diplomatának az után kellett távozni, hogy élesen bírálta saját kormányának holokauszttörvényét, amely a vészkorszakról szóló beszéd mikéntjét szabályozza. Jaroslaw Nowak meghatalmazott „hülyeségnek” minősítette az országa kormánypártja által beterjesztett majd elfogadott holokausztbeszéd-törvényt egy, a Nagy-Britanniában megjelenő Jewish News című hetilapnak adott interjújában. Nowak azt is mondta, hogy Lengyelországnak új törvényt kellene elfogadnia a tulajdon-visszaszolgáltatásról, ami további bírálatot jelentett a hatalommal szemben. Lengyelországban nemrég ugyanis olyan törvényt fogadtak el, amely megszakítja a visszaszolgáltatás vagy kártérítés lehetőségét azok számára, akiknek tulajdonát a kommunisták foglalták le. Az érintettek között vannak holokauszt-túlélők és örököseik is.

Zbigniew Rau külügyminiszter szombaton menesztette Nowakot – jelentette be Lukasz Jasina, a külügyminisztérium szóvivője hétfőn a Twitteren, de a döntést nem indokolta.

A Nowak által bírált 2018-ban elfogadott jogszabály eredeti célja, hogy megpróbálta visszaszorítani azokat az állításokat, amelyek Lengyelország felelősségét firtatják a holokauszttal összefüggésben. A törvény felháborította Izraelt, ahol sokan úgy érezték, hogy ezzel próbálták elfedni azt a tényt, hogy egyes lengyelek a második világháborúban a német megszállás alatt valóban megöltek zsidókat.

A kirúgott diplomata az 1980-as évek óta vesz részt a lengyel-zsidó párbeszédben, és csak tavaly júliusban lett a zsidó diaszpórával való kapcsolattartás meghatalmazottja.

Lengyelország pár nappal Nowak menesztése előtt visszahívta új prágai nagykövetét is, miután a diplomata egy interjúban bírálta hazáját. A diplomata ebben az ügyben azt kifogásolta, hogy Lengyelország miként viszonyul egy állami szénbányával kapcsolatos vitához Csehországgal összefüggésben. Miroslaw Jasinski nagykövet „arroganciáról” beszélt a lengyel fél részéről, amit a kormányszóvivő „rendkívül felelőtlenségnek” nevezett.

Forrás

ElőzőKövetkező

Az ukrán minisztérium szerint Oroszország felelős a kormányoldalakat ért kibertámadásért 2

Az illetékes ukrán minisztérium szerint Oroszország felelős a kormányoldalakat ért kibertámadásért

Minden bizonyíték arra mutat, hogy a kijevi kormány több internetes oldala ellen a héten elkövetett kibertámadásért Oroszország a felelős, amelynek célja az ukrán állampolgárok megfélemlítése és az ország belső destabilizálása – jelentette ki vasárnap kiadott közleményében a digitális fejlesztésért felelős ukrán minisztérium.

A tárca rámutatott: a Moszkva által folytatott hibridháborúnak részei az információs és a kibertérben végrehajtott támadások. A közlemény szerint orosz kiberbűnözők a leggyakrabban Ukrajna és az Egyesült Államok ellen hajtanak végre támadásokat.

„Oroszország célja nem csupán a társadalom megfélemlítése, hanem az ukrajnai helyzet destabilizálása a kormányzati szféra munkájának blokkolásával és az ukránok kormányba vetett bizalmának aláásásával. Ezt úgy érhetik el, hogy álhíreket dobnak be az információs térbe a kritikus információs infrastruktúra sebezhetőségéről és az ukránok személyes adatainak elszívásáról. Ezért arra kérjük az ukránokat, hogy ne essenek pánikba! Valamennyi személyes adat megbízható védelem alatt áll az állami nyilvántartásokban” – szögezte le a minisztérium.

Hozzáfűzte, hogy az Állami Speciális Kommunikációs Szolgálat az Ukrán Biztonsági Szolgálattal (SZBU) és a kiberrendőrséggel együtt folytatja a nyomozást a kibertámadás ügyében.

Ismeretlenek péntekre virradóra hackelték meg az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát.

Támadás érte a kormány több tárcája, köztük a külügyminisztérium, az oktatási, az energetikai, a sport- és az agrárminisztérium informatikai rendszerét, valamint az állami katasztrófavédelem honlapját, és a Covid-igazolásokat is tartalmazó Gyija elnevezésű internetes portált.

Forrás

Magyarországon is érzékelték a tongai vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozást 2

Magyarországon is érzékelték a tongai vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozást

Szombaton helyi idő szerint a késő délutáni órákban (magyarországi idő szerint kora reggel) a Csendes-óceán nyugati részén fekvő – Magyarországtól mintegy tizenhétezer kilométerre lévő – Tonga-szigetek térségében vulkánkitörés történt, amely miatt szökőárriadót is elrendeltek. A vulkán hamufelhője húsz kilométeres magasságba tört, hatalmas robaját több mint ezer kilométeres távolságban is hallották. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint Magyarországon is érzékelhető volt a tenger alatti vulkánkitörés okozta légköri nyomásváltozás.

A hirtelen kialakuló légköri nyomáshullám körbeérte a bolygót, így a Föld minden egyes pontjában érzékelték. A meteorológiai szolgálat azt írta: a magyarországi mérőállomások is regisztrálták a hirtelen bekövetkező nyomásváltozást. A nyomási zavar az összes állomáson átment, jellemzően 0,5 és egy hektopascal közötti változásokat okozva, egy-két helyen azonban több mint egy hektopascalos változást produkált. A meteorológiai szolgálat érdekességként azt is kiemelte, hogy mivel a lökéshullám két irányból érte el Magyarországot, így kétszer figyelhető meg a mérésekben a zörej. Az illetékes hatóságok szombaton közölték, hogy szökőárriadót rendeltek el a Csendes-óceán déli térségében, miután kitört egy tenger alatti vulkán Tonga közelében. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán kitörése szökőárhoz (cunami) vezetett Tongán. A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ (PTWC) vasárnap fújta le a szökőárriadót.

Forrás: MTI; Fotó: MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...