A budai Vár főterén bont modern épületet a jegybank alapítványa, hogy háború előtti külsőt állítson a helyére 14

A budai Vár főterén bont modern épületet a jegybank alapítványa, hogy háború előtti külsőt állítson a helyére

Október közepén elsőként számoltunk be a Budai Várnegyed változásának egy újabb fejezetéről, hírt adva arról, hogy új tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) néhány hét alatt teljesen kibelezte a szocializmus építészetének egyik legérzékenyebb és legjobban sikerült darabjának tartott, a Szentháromság téren álló, 1997-től három évvel ezelőttig szállodaként működő egykori diplomata lakóházat, hiszen azt tudományos konferenciaközponttá alakítják.

A Mátyás-templom, a régi budai városháza, illetve az eredeti méreteit épp most visszanyerő Pénzügyminisztérium épületének tőszomszédságában álló Szentháromság téri épület történetét, részleteit, illetve jelentőségét bemutató cikkünkben az átépítés terveit nem tudtuk megmutatni, hiszen a projekt még túl korai szakaszban állt, így a PADME kérdéseinkre adott válaszában csak arról számolhatott be, hogy

a régi bútorzat, illetve a belsőépítészeti megoldások eltávolítása a statikai felmérés szempontjából nélkülözhetetlen, a ház tartószerkezetének bontása a közeljövőben biztosan nem várható, az átépítés tervezése pedig még nem zárult le.

Kapcsolódó Teljesen átalakul a budai Várnegyed egyik legértékesebb szocmodern épülete Az idén épp negyven éve átadott, a Mátyás-templommal szemben lévő egykori diplomataházat a nemzeti bankhoz kötődő alapítvány építi át. A Jánossy György és Laczkovits László tervei szerint született, épp negyven évvel ezelőtt átadott épület tér felőli állapota azóta sem változott, a háttérben zajló folyamatok azóta azonban jócskán előrehaladtak.

Cikkünk megjelenése után előbb a magyar építészszakma számos tagja, majd november elején a Magyar Építész Kamara (MÉK), majd a Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) elnöksége, végül pedig a Várnegyedben zajló projektek, illetve a kiemelt beruházások ellen szavát felemelő Huszonkettesek építészcsoport is felszólalt az ügyben. A MÉK állásfoglalásában javasolta a helyi védelem alá helyezését, ezt pedig a MÉSZ is támogatta, azóta azonban jó eséllyel semmiféle előrelépés nem történt.

Galéria Marjai János / 24.hu 24huGaléria A budai Vár főterén bont modern épületet a jegybank alapítványa, hogy háború előtti külsőt állítson a helyére A budai Vár főterén bont modern épületet a jegybank alapítványa, hogy háború előtti külsőt állítson a helyére 1/6 Marjai János / 24.hu Fotó megosztása: 2/6 Marjai János / 24.hu Az épület arca 2021. októberében Fotó megosztása: 3/6 Marjai János / 24.hu Fotó megosztása: 4/6 Marjai János / 24.hu A belsőépítészeti részletek eltávolítása után csak a csupasz falak maradtak Fotó megosztása: 5/6 Marjai János / 24.hu Fotó megosztása: 6/6 Marjai János / 24.hu Fotó megosztása: Kapcsolódó cikkek Teljesen átalakul a budai Várnegyed egyik legértékesebb szocmodern épülete ismeretlen budapest A két legnagyobb építészszakmai szervezet is kiállt a Várnegyed egykori diplomataházának túléléséért diplomata lakóház A Széchenyi Akadémia is tiltakozik a Szentháromság téri modern ház eltűnése ellen csomay zsófia A modern építészet zsenije, Jánossy György munkáiból nyílt életműkiállítás a FUGA-ban csónakház Húsz budapesti szellemház, amit azonnal meg kéne menteni budapest Fotó megosztása: Az épületet érintő, látható munkák azóta is állnak, az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszerben (ÉTDR) azonban november 15-én elindult egy részleges bontási engedélykérés, ami miatt újabb kérdésekkel kerestük meg a PADME alapítványok sajtóosztályát.

ÉTDRA válasz meglepő volt, hiszen a tulajdonosi jogokat gyakorló szervezet az épületet

a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusban kívánja újjáépíteni, így az épület homlokzati képe és magassága megegyezik majd a háború előtti eredeti állapottal,

mikor három, egymástól merőben eltérő különálló épület állt itt egymás mellett.

Kurutz Márton, illetve Krámer István dr. / Fortepan Az 1906-os (felül), illetve a Budapest ostroma utáni, 1945-ös állapot A levélből a terveket jegyző építész nevére is fény derült: azokat a RAPA Architects Kft. készíti el, a projekt felelős vezető tervezője pedig az irodát irányító, korábban Pro Architectura-díjjal is elismert, a 2012-es Év Háza-pályázaton egy balatonszéplaki villával (Basa Péterrel közösen) a MÉSZ különdíját is elnyert Reisz Ádám.

Reisz neve korábban az összedőlés szélére került Karczag-villa felújítási terve kapcsán is előkerült, sőt, a hosszú évekkel ezelőtt elkészült, de legkorábban csak 2022-ben megnyíló Sorsok Háza tervezésében is részt vett. Legfontosabb munkái persze nem ezek, hiszen az építész a Tetris ház (társtervezők: FBIS Architects, Vadász Tamás, Fernezelyi Gergely, 2019), a Kapás 21 (Fernezelyi Gergellyel, Kiss Dáviddal, illetve az FBIS-sel, 2019), sőt, Fernezelyivel együtt ő tervezte a Melinda úti Hármas villát is (2017).

A RAPA Architects saját honlapján közzétett ars poeticájának első mondatait látva az építészek a Szentháromság téren is egy kreatív tervet terelnek majd –

Alkotó építésznek lenni komoly kihívás. Ellenállni a könnyű gagyinak, sablonos biztonsági játéknak. Újrakezdeni, mikor már majdnem kész, de egy apróság nem stimmel. Felülemelkedni aktuális trendeken, és mélyebb értékek mentén megújulni minden alkalommal. Nem ismételni magunkat. Nem látható hibákat javítgatni. Nyomot hagyni, anyagból verset írni

–, ez azonban nem változtat a lényegen, miszerint a munkák során egy értékes épület tűnik el a város képéből, hogy a helyét átvegye egy, a tér felé a telken állt elődöt idéző, a bejárat mögött azonban modern arcot mutató konferenciaközpont.

ElőzőKövetkező

Egy évre is blokkolhatja az átverős pénzügyi szolgáltatók oldalait az MNB 2

Egy évre is blokkolhatja az átverős pénzügyi szolgáltatók oldalait az MNB

A január 15-től életbe lépett törvénymódosítás szerint akkor blokkolható egy pénzügyi szolgáltatásokat kínáló oldal, ha felmerült vagy bebizonyosodott annak gyanúja, hogy a honlap engedély vagy bejelentés nélküli pénzügyi tevékenységet segíti elő, és a befektetők érdekeit a honlapon elérhető információk veszélyeztetik – közölte az MNB.

Ha az eljárás végül jogsértést állapít meg, az MNB szükség esetén akár egy évig is elérhetetlenné teheti az adott weblapot, és ez az intézkedés további egy évvel meghosszabbítható. Ha a jogosulatlan pénzügyi szolgáltató esetleg időközben új honlapon reklámozná szolgáltatásait, a jegybank természetesen azt is lezárhatja.

A jegybank a saját honlapján közzéteszi az elérhetetlenné tett honlapok listáját is, amint elrendelte azok blokkolását.

Forrás

Sorozatos, nevetséges hazugságokkal próbál magyarázkodni a baloldali milliárdos, Bige László 3

Sorozatos, nevetséges hazugságokkal próbál magyarázkodni a baloldali milliárdos, Bige László

Azért indultak ellene büntetőeljárások, mert a baloldalt támogatja a közelgő parlamenti választáson – erre célozgatott Bige László, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalt finanszírozó vörösbáró egy közelmúltbeli interjúban. A vagyonára részben erkölcsileg elítélendő módon, részben bűncselekmények által szert tevő Bige ritka nagyot hazudott, hiszen azután állt ki nyilvánosan a baloldal mellett, hogy a büntetőügyei elindultak. A milliárdos ugyanis a baloldaltól reméli, hogy megússza majd a felelősségre vonást. Mint ismert, Bige László köztörvényes bűncselekményeket követett el, korábban házi őrizetben is volt, amelynek során nyomkövetőt kellett viselnie.

“Van elég feladatom, nem a családi dolgok kötik le az időmet. Egy csomó gyalázatos feladatom. Méltatlan emberek, méltatlan feladatokat adnak. 63 éves vénember vagyok, büntetlen előéletű, a világ egyetlen bíróságán sem büntettek meg. Legfeljebb gyorshajtásért vagy tilos parkolásért” – így siránkozott a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal finanszírozója, Bige László, aki a közel egyórás, amúgy rendkívül közhelyes propagandainterjúban végig áldozati pózban próbálta mutatni magát.

“Nincs ebben semmi érdekes”

Amikor Juszt László, az ismert baloldali televíziós, aki végig hízelgett Bigének, megkérdezte tőle, hogy mégis miért került a vádlottak padjára, a baloldali milliárdos megpróbált ironizálni, azt állítva, hogy mert “elloptuk a saját pénztárcánkat”. Bige az adás első másodpercétől kezdve feltűnően feszült volt. Nem csoda, hiszen állításával ellentétben nem azzal vádolják, hogy saját magát károsította meg, hanem azzal, hogy a magyar gazdákat. Cégei kartelleztek, ezzel 36 milliárd forintos kárt okozva a kistermelőknek.

Bige híres arról, hogy szeret kérkedni a gazdagságával, ez most is így volt. Azt állította az első ügye kapcsán, hogy az őt feljelentő személyt valaki, vagy valakik 100-150 millió forinttal lefizették, a műsorvezető ezt “szép pénznek” nevezte, amire az üzletember nevetve azt mondta, hogy “igen, ez már szabad szemmel is látható”.

Bige az adás során végig hazudozott, egy pillanatig sem próbált szembenézni a valósággal, Juszt László pedig természetesen hagyta neki, egyetlen valódi kérdést sem próbált feltenni.

Azzal igyekezett védekezni, hogy egyes hatóságok bármikor bíróság elé tudják állítani, majd összefüggéstelenül hozzátette, arra megy ki a játék, hogy megszerezzék a vagyonát, a gyárait.

Abban sem mondott igazat a magát műtrágyakirálynak neveztető milliárdos, hogy 2010 előtt nem kapott egyetlen forint állami támogatást sem az államtól. Ahogy az Origo többször is beszámolt róla, Bige olyannyira beférkőzött a baloldali kormányzat legfelsőbb köreibe, hogy az IMF-hitel felvétele után vállalkozása több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott a Gyurcsány-kormánytól. Abban az időszakban, amikor a brutális kormányzati megszorítások következtében a magyar emberek túlnyomó többségének csökkent a fizetése, sokan pedig utcára kerültek.

“Ha csak azt nem vesszük ide, amit most írogatnak ezek a bohócok, hogy kaptunk hitelt” – tette hozzá ingerülten, majd azt hazudta, hogy “nagyon szigorú” feltételekkel kaptak csak hitelt. Ez konkrétan nem igaz, hiszen az akkori baloldali kormány semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe.

Rettenetesen nagy hazugságok

Második büntetőügye kapcsán szintén szánalmasan védekezett, szerinte az ügyészség olyan dolgot kér rajta számon, mintha egy disznóvágáson afelől érdeklődnének, hol van a levágott sertés vére (a szellemesnek szánt hasonlat meglehetősen suta, egy igazi disznóvágáson ugyanis a vért is felhasználják).

Bige kitért a 11 milliárd forintos GVH-bírságra is, amit “nem létező ügynek” nevezett. “A Holdból jött, a nem létező Holdból jött ” – jelentette ki zavarosan. Mint ismert, tavaly októberben a Gazdasági Versenyhivatal a teljes hazai műtrágyapiacot érintő összejátszást, kartellt tárt fel, amely a 2009 és 2016 nyara közötti időszakra vonatkozott. 2017 őszén indult a versenyfelügyeleti vizsgálat 11 társaság ellen. Közülük végül nyolc kapott bírságot, amely együtt rekordösszegre, 14,1 milliárd forintra rúgott. A hivatal leginkább hat, Bige érdekeltségébe tartozó vállalatot talált vétkesnek, mivel megállapításai szerint ezek szervezték a kartellt.

Bige azóta sem fizette ki a bírságot, és Juszt László internetes műsorában nemes egyszerűséggel “mesének” nevezte a történteket. Kérdés, hogy mit gondolnak erről azok a gazdák, akiket a gátlástalan manőverrel megkárosított.

A beszélgetés végén a milliárdos arról beszélt, hogy az ellene indított eljárásokat felülről irányítják. “Valaki megengedi ezt” – jelentette ki mindenféle konkrétumok nélkül az oligarcha, hozzátéve, hogy valaki utasította a belügyminisztert, amikor 300 rendőr kiszállt az egyik gyárához. Ezzel arra célzott Bige, hogy azért indultak ellene a büntetőügyek, mert kiállt a baloldal mellett. Csakhogy ez konkrétan nem igaz, ugyanis

a gátlástalan milliárdos csak az eljárások megindulása után kezdte pénzelni Márki-Zayt, éppen azért, mert tőle és Gyurcsánytól reméli, hogy elkerüli a felelősségre vonást. Sőt, az eljárás megkezdése utáni első interjújában még "ajánlatot" is megpróbált tenni a miniszterelnöknek, nem fogja pénzelni a baloldalt, ha futni hagyják. Természetesen az ajánlattal senki nem foglalkozott.

Úgy néz ki, Bige annyira fél a felelősségre vonástól, hogy a legdurvább hazugságoktól sem riad vissza.

Milyen büntetőügyek indultak Bige ellen?

Tavaly októberben kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint vesztegetés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige László és öt munkatársa ellen. A vád szerint kétmilliárd forinttal károsították meg egy vállalkozó cégét, miközben a vezető több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott. Az ügyészség korábban

bűnügyi felügyeletet rendelt el az ügyben, így Bigének hónapokon keresztül nyomkövetőt kellett viselnie, és csak engedéllyel hagyhatta el a házát.

A hatóságok álláspontja az, hogy a műtrágyakirály cégcsoportjának két alvállalata játszott össze a bűncselekményben, a növénytermesztéshez használt termékeket gyártó és az azt értékesítő cég.

A termelés során rendszeresen keletkezett olyan áru, amely nem felelt meg a gyártói előírásoknak, de a növénytermesztés más területén még fel lehetett azokat használni. Ezeket Bige utasítására leértékelték, de annyira, hogy az még az önköltségi árat sem érte el. Ezeket aztán a vállalkozó által kijelölt cégek vették meg, amelyek ugyanakkor úgy adták el azokat a végfelhasználóknak magasabb összegért, mintha nem lennének termékhibásak.

A kijelölt cégek vezetői az így befolyt „nyereségből” 2011 és 2016 között jelentős összeget, összesen 764 millió forintot osztottak vissza Bigének.
Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért Bigére, és azt indítványozta, hogy az eljárást egyesítsék a Nyíregyházi Törvényszéken a vállalkozóval szemben már folyamatban lévő – szintén vesztegetés miatt indult – büntetőperrel, amelyben a vád szerint műtrágyaeladás manipulálásával 135 milliót keresett a vállalkozó törvénytelenül.

A baloldalt pénzeli

Ahogy a fentiekből kitűnhet, meglehetősen nehéz helyzetbe került a vörösbáró, aki úgy akarja elkerülni a felelősségre vonást, hogy anyagilag támogatja a baloldalt, egész pontosan Gyurcsány Ferenc jelöltjét, Márki-Zay Pétert.

Eddig legalább hatvanötmillió forinttal támogatta a baloldal kampányát. Ez onnan derült ki, hogy Márki-Zay elárulta: Bige László egy ötmillió forintos számláját már kifizette. Szerinte ez a módszer teljesen legális.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, tavaly decemberben Márki-Zay és Bige luxusétteremben, félmillió forintos bor mellett egyeztetett, a számlát vélhetően az üzletember finanszírozta.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...