5 különleges okostelefon és -kiegészítő 32

5 különleges okostelefon és -kiegészítő, melyeken érdemes elgondolkodnia karácsonyra

A különféle okoseszközök már évek óta a karácsonyi szezon slágertermékei. Cikkünkben olyan készülékeket gyűjtöttünk össze, melyeket nemcsak a papírforma, hanem saját tapasztalataink alapján is bátran merünk ajánlani. Ez a hvg.hu karácsonyi kütyüajánlója.

A telefon

2021 az év, a Galaxy Z Flip 3 pedig a készülék, amelyre azt mondhatjuk: az összehajtható képernyős okostelefonok beléptek a szélesebb tömegek által megfizethető és szerethető kategóriába.

A Samsung-féle Foldokkal és a Huawei Mate X-modelljeivel ellentétben a Flip 3-ból nem varázsolható egy kézmozdulattal kisebb táblagép. A kézmozdulat itt ahhoz kell, hogy egy normál méretű okostelefonná nyissuk ki az eszközt, amely a régen sokak által imádott kagylómód szétnyíló mobilokat idézi. A különbség természetesen az, hogy szétnyitás után nem a „fent képernyő, alul fizikai billentyűzet” felosztás fogadja az embert, hanem teljes terjedelemben egy 6,7 hüvelykes képernyő.

Az év közben részletes tesztben is bemutatott Samsung Galaxy Z Flip 3 gyorsan merül, cserében lassan töltődik. Ám a versenytársakhoz képest alacsony akkus értékek csak papíron mutatnak rosszul, a mindennapok során a mobil ezekkel együtt is magával ragadja a használóját: kedves, otthonos okostelefon.

Összehajtva a külső kijelző használható az értesítéseink, egészségügyi értékeink vagy éppen az időjárás-előrejelzés megtekintésére, valamint zenevezérlésre és különféle órafunkciókra. Félig kinyitott állapotában megoldódik az asztali mobiltartás kérdése. Kinyitva pedig a megszokott androidos telefon élményét adja.

A 400 ezer forintos – szolgáltatói kedvezményekkel jóval lejjebb tornászható – listaár nem alacsony, de ezzel együtt tartjuk a „megfizethető” jelzőt: legalább ennyit ma már nagyon sokan kiadnak egy csúcstelefonért.

A fülhallgató

A mindenféle mobillal használható Huawei FreeBuds 4 két világ határán mozog, és ez azoknak nagyon jó hír, akik ki nem állhatják az „agybadugós” fülhallgatókat, viszont mégiscsak szeretnének részesedni a jellemzően azoknál elérhető zajszűrésből.

A kütyü tokja lehetne kicsit praktikusabb – a négyszögletű kialakítás nemcsak a fogáson javítana, hanem még több hely lehetne az akkumulátornak –, de ami a tokot kinyitva elénk tárul, arra nem sok panasz lehet.

A FreeBuds 4 formatervezői jó munkát végeztek: az általunk próbált, ezüst színű eszköz megjelenése nők fülében nőies, ha pedig férfiak használják, akkor elegáns érzetet kelt.

A mérnökök is kitettek magukért. Az open-fit (azaz hagyományos) kialakításának köszönhetően a legtöbbek kényelmesnek fogják érezni a fülhallgatót. Amely bármilyen mobillal párosítható, ehhez a Bluetooth bekapcsolásán túl semmi másra nincs szükség. Így is jól szól, csak így – egy „buta” fülesként még nem igazán éri meg a pénzét.

Az érdekesebb funkciók az iPhone-okra és androidos készülékekre is letölthető Huawei AI Life alkalmazásban lévő Audio Connection Center segítségével érhetők el. Itt lehet bekapcsolni a véleményünk szerint elég jól működő zajszűrést, illetve szabályozni annak mértékét. Valamint beállítani azt, hogy mi történjen, ha megérintjük a fülhallgatót. A bal és jobb oldali fülesre külön-külön határozhatjuk meg, hogy koppintásra, csúsztatásra és rövid érintésre hogyan reagáljanak. A csúsztatásnál persze a hangerő csökkentése/növelése logikus, az egyéb lehetőségeknél pedig a hívás elutasítását, fogadását és befejezését vagy éppen a zenelejátszóban lépegetést mozgósíthatjuk.

Az már csak a Huawei mobilját és/vagy laptopját használóknak jár, hogy – akárcsak az AirPodsok az Apple-ökoszisztémán belül – a kínai gyártó fülesei is képesek ugrálni az eszközök között aszerint, hogy éppen melyik aktív használatát feltételezik rólunk.

Mindezt zajszűrés használata nélkül 3,5-4 órán át, zajszűréssel pedig bő két órán át biztosítja a FreeBuds 4. Ami tokba rakva persze erőre kap, összességében 20 óra körüli üzemidő hozható ki a kütyüből. Azután a füles USB-C kábellel tölthető – kényelmetlenség, hogy vezeték nélkül nem.

Fontos: a FreeBuds 4 és a FreeBuds 4i két különböző termék. A 4i az olcsóbb kivitel, mi inkább ajánljuk a profibb 4-est. Kereskedőtől, akciótól függően 40-50 ezer forintért szerezhető be.

És ha már karácsony meg ajándékok, nem érdemes elmenni szó nélkül a FreeBuds Lipstick mellett. Ez belülről pontosan ugyanazt tudja, mint az alapkiadás, csak hát így néz ki.

82 ezer forintos ára erősen véleményes, de megítélése akkor reális, ha figyelembe vesszük, hogy ennél a terméknél nyilvánvalóan nem egy ügyes ár-érték arány kialakítására játszott a gyártó, hanem egy stílusos, prémium kategóriás különlegességre. És hát beletaláltak.

Az óra

Okosórából ugyanazt ajánljuk most, az év végén, mint amit év elején mutattunk. A különbség csak annyi, hogy a TicWatch Pro 3-nak azóta van egy TicWatch Pro 3 Ultra névre hallgató kiadása, most már azon érdemes elgondolkodni.

Az androidos készülékekkel és iPhone-nal is használható óra különlegessége a kettős kijelző. Ez teszi lehetővé, hogy az alaphelyzetben egy remek Wear OS rendszerű óraként 3-4 napig üzemelő szerkezet, ha viselője úgy akarja, akár 40-45 napig is működjön. Jól jöhet ez a kényelem olyan helyzetekben, amikor az okosfunkciók helyett inkább egy töltést nem igénylő karórára van szükség. Az új, Ultra kiadás utóbbi helyzetben hoz újdonságot: az alapvető funkciók biztosítása közben elérhető másodkijelző ennél már 18 szín megjelenítésére képes.

A 300 eurós áron kínált óra lépéseink, mozgásunk és alvásunk mellett szívritmusunkat, sőt véroxigénszintünket (SpO2) is képes mérni.

A mobiltok

Vannak vicces figurás mobiltokok, vannak Swarovski-kristályokkal díszítettek és van a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Cellect Hungary közös mobiltelefontok-kollekciója. Mi ezúttal az utóbbiakat ajánljuk.

Egy magyarok körében végzett kutatás alapján a megkérdezettek több mint 95 százaléka védi valamilyen tokkal a mobiltelefonját, és ha azonos ár mellett választhatna egy hagyományos és egy környezetbarát tok közül, a válaszadók 70 százaléka zöld tokot választana. Itt a lehetőség: a Telenornál az Év madarának választott cigánycsukot ábrázoló tokok mellett a magyarok egyik kedvencét, a veszélyeztetett fecskéket ábrázoló védőborítások közül is lehet választani.

A Cellect GoGreen környezetbarát, komposztálható telefontokjai a környezetben 6-24 hónap alatt elbomlanak. Emellett az is a környezetvédelmet segíti, hogy minden eladott tok árából 500 forintot a madárvédelmi egyesület kap.

A vírusmérő

A szén-dioxid-mérőnek a gyerek hátizsákjában jó helye lehet például az ásványvíztartó hálóban. Így elég jól méri, mennyire használt a levegő az osztályteremben, ez pedig elég jó közelítéssel mutatja, hogy ha koronavírusok lebegnének a légtérben, mekkora lenne a fertőzésveszély.

Az Egyesült Államokban már szülők tömegei csempészik a hordozható – idehaza legolcsóbban 20 ezer forintért beszerezhető – készülékeket a táskákba.

A dolog tudományos háttere, hogy a koronavírust meglehetősen bonyolult kimutatni egy helyiség levegőjéből. Hogy a készülék miként segít ebben, arról korábbi cikkünkben olvashat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

ElőzőKövetkező

Titkosügynöknek adta ki magát, aztán 26 milliót csalt ki az áldozataitól 2

Titkosügynöknek adta ki magát, aztán 26 milliót csalt ki az áldozataitól

Jogerősen négy év börtönre ítélte a bíróság azt a férfit, aki magas beosztású titkosügynöknek adta ki magát. Így férkőzött áldozatai bizalmába, aztán több mint 26 millió forintot csalt ki tőlük. Az áldozatai között van a saját fia is.

A férfi különböző valótlan okokra hivatkozással nagyobb pénzösszegeket csalt ki emberektől úgy, hogy 2014-től 2017 őszéig fia ismeretségi körét felhasználva gazdag emberek közelébe férkőzött.

Minden esetben magas rangú titkosügynöknek, volt, hogy az Európai Határ- és Partvédelmi Őrség vezetőjének – adta ki magát, és rendszeresen hivatkozott széles körű kapcsolatrendszerére.

A férfi a legtöbbször azt állította, hogy

az édesapja és édesanyja külföldi gyógykezelésére, műtétre kell a pénz, majd édesapja halálát követően a temetési költségekre kért pénzt.

Az egyik gyanútlan férfit magával vitte egy általa irányított fedett akcióba, hogy ezzel győzze meg. Ez persze hazugság volt.

Volt olyan, aki többször is nagyobb összeget adott neki kölcsön, amit azonban soha nem adott meg.

Hat embertől, összesen 26 millió forintot csalt ki.

A saját fiától is többször kért kölcsön. Amikor a fiú már nem adott neki, telefonon kezdte zaklatni: százhetvenszer hívta fel azért, hogy pénzt adjon neki. A férfi az apja ellen zaklatás miatt magánindítványt terjesztett elő.

A csaló lakásában az elfogása után engedély nélkül tartott fegyvert és lőszert találtak.

Forrás

Djokovicot kiűzték az édenkertjéből: a szerb teniszsztárt bírálja a nemzetközi sajtó 2

Djokovicot kiűzték az édenkertjéből: a szerb teniszsztárt bírálja a nemzetközi sajtó

A nemzetközi sajtó egyöntetűen igazságos döntésről írt hétfőn annak kapcsán, hogy a címvédő és világelső szerb Novak Djokovic az ausztrál szövetségi bíróság vasárnapi ítélete értelmében nem indulhatott el az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Anglia:
The Guardian:
“Szomorú hét volt ez a kormány számára, de ez az ítélet is mutatja, hogy az ausztrál bevándorlási törvényeket nemcsak keményen fogalmazták meg, hanem keményen is alkalmazzák.”

Olaszország:
Corriere dello Sport:
“Djokovicnak ennyi volt, máris véget ért az Australian Openje.”

La Repubblica:
“Így ért véget a teleregény a teniszbajnok és az ausztrál kormány között. A bíróság igazat adott a kabinetnek, amely szerint Djokovic oltásellenesként nyílt veszélyt jelent a közösség számára.”

Gazzetta dello Sport:
“DjoKOvicot kiűzték az édenkertjéből. Az Australian Open, amelyet már kilencszer megnyert, már nem a paradicsomot jelenti a szerb számára, ebben az évben biztosan nem, és talán soha többé. Tizenkét valószerűtlen nap után lezárult a jelenkori tenisz- és sporttörténelem egyik legsötétebb és legvitatottabb fejezete.”

Corriere della Sera:
“Djokovic nem felelt meg sok millió rajongó elvárásainak. Minden megpróbáltatást elkerülhetett volna, ha felmutat egy oltási igazolást, ahogy a mezőny 97 százaléka. Fennen hangoztatta, hogy különengedéllyel rendelkezik, és nincs beoltva, ami hatalmas önteltség volt. A szerb sztár örökségéhez az is hozzátartozik majd, hogy el akarta titkolni pozitív tesztjét, és nyilvános eseményen vett részt maszk nélkül.”

Spanyolország:
El Mundo:
“A világelső nem tudott felnőni ehhez a feladathoz. A naponta több ezer emberéletet követelő pandémia kulisszái előtt azt választotta, hogy az illiberális populizmus ikonja lesz, amely összeesküvés-elméleteket hoz az oltások ellen. Ausztrália megnyerte az egészséges emberi értelem játékát, még ha ezért le is kellett mondania a világ legjobb játékosáról. A kormány mindenki számára ismert, hatalmas gazdasági érdekekkel szállt szembe eredményesen.”

La Vanguardia:
A szabályok mindenkire vonatkoznak. Djokovic szembeszállt a világgal, és veszített. Ha továbbra sem oltatja be magát, akkor nehéz év elé néz, mivel így többek között az Egyesült Államokban sem léphet pályára. A wimbledoni részvétele is bonyolulttá válhat, ami komolyan árthat a karrierjének.”

Franciaország:
L’Equipe:
“A melbourne-i szégyen után Djokovicra további bosszúságok várnak, mivel csak nézheti, ahogy a konkurencia utoléri őt.”

Le Figaro:
“Súlyosan károsodott Djokovic amúgy is ingatag imidzse a (jó esetben) hibái és (rossz esetben) hazugságai miatt. Rendkívüli önfejűségről tett tanúbizonyságot, és nem tudta irányítani a kommunikációját. Ez túl sok hiba volt egy eleve megosztó sportolótól.”

Liberation:
“Djokovic karrierje a következő kérdésen múlik: milyen szerepet szán magának ebben a cirkuszban? Az ellenállóét? A bűnbánóét? Meglátjuk a tetteiből, mert mondani aligha fog valamit.”

L’Est Republicain:
“Lehetetlen itt együttérzőnek lenni. Djokovicot megbénította a saját következetlensége, és nevetséges pszichodrámát mutatott be a világ előtt.”

Ausztria:
Kronen Zeitung:
“Djokovic idegőrlő vitát veszített el, amely túlnőtt a címvédő eredeti célján, azaz hogy begyűjtse rekordot jelentő 21. Grand Slam-trófeáját. Az állítólagos különengedély nemcsak az ő hírnevének ártott, hanem az ausztrál kormányénak is.”

Kurier:
“Sok országban nehéz vagy lehetetlen lesz a beutazás az oltatlanok számára. Djokovic pályára léphet a Roland Garroson, de csak ha a francia vezetés nem szigorít a szabályokon. Wimbledon előtt is tíznapos házi karanténba kellene vonulnia.”

Svájc:
Blick:
“A Djokovic körüli perpatvar egyik nyertese Rafael Nadal, aki ráhajthat a Grand Slam-rekordra.”

Lengyelország:
Gazeta Wyborcza:
Miért nem oltatja be magát? Miért hazudik és kertel inkább? Miért dobja ki a kukába az álmát, hogy a világ legnagyobb sportolója legyen?”

Przeglad Sportowy:
“Djokovic nehéz szezon elé néz. Hol léphet majd pályára? Sok múlik azon, hogy miként dönt az oltásról. Persze nem várható, hogy egyszer csak meggondolja magát – bár ez lenne a legegyszerűbb megoldás a problémáira.”

Oroszország:
Kommerszant:
“Djokovic outra ütötte magát. Itt csak politikai megfontolásokról volt szó, az oltásellenes hangok felerősödéséről és egy emberről, aki a pandémia kezdete óta rendszeresen a vakcinák ellen szólal fel. Most már Medvegyev a favorit.”

Csehország:
iSport.cz:
“A teniszben nincs döntetlen, mint ahogy Djokovic és az ausztrál kormány vitájának sincs győztese. Az ausztrálok bármi áron meg akarták mutatni, hogy senki sem élvezhet előnyöket. Djokovic pedig azért vezekel, mert híres emberként folyton a nyilvánosság előtt áll.”

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...