380 éve hunyt el Galileo Galilei 15

380 éve hunyt el Galileo Galilei

Albert Einstein csodálta, nevezték a „modern tudomány atyjának”, megfordult az inkvizíció előtt, élete utolsó éveit pedig házi őrizetben töltötte, ráadásul meg is vakult. Nevéhez fűződik a Jupiter holdjainak, a Szaturnusz gyűrűinek, valamint a napfoltoknak a felfedezése, először használta az égbolt vizsgálatára a távcsövet, és kutatásai jelentősen hozzájárultak Newton törvényeinek felállításához. 1642. január 8-án hunyt el Galileo Galilei.

A pisai, majd a padovai egyetem matematika professzoraként tevékenykedő Galilei az 1610-es években került az egyház látókörébe a Kopernikusz által megfogalmazott heliocentrikus világkép propagálása miatt.

Csodálója, VIII. Orbán pápa 1623-ban történő beiktatása után arra kérte a tudóst, hogy a konfliktus elkerülése érdekében egyszerű hipotézisként fejtse ki nézeteit.

Galilei azonban Párbeszédek címmel kiadott munkájában az egyház hivatalos álláspontja, a geocentrikus világkép képviselőjének a Simplicius, azaz Együgyű nevet adta, akinek bizonyos megnyilvánulásai megegyeztek a pápa által hangoztatott véleménnyel. Galilei elvesztette VIII. Orbán támogatását.

A tudós hiába védekezett azzal, hogy a hasonló nevű újplatonista filozófusról mintázta Simplicius alakját, az inkvizíció elé került, és nézetei visszavonására kényszerült. Bár először börtönre ítélték, büntetését házi őrizetre módosították.

A per alatt fényűző palotákban szállásolták el, utolsó éveit pedig viszonylagos nyugalomban, munkával töltötte otthonában.

Katolikus hite mellett a történtek ellenére élete végéig kitartott. A Vatikán 1992-ben, II. János Pál pápa kezdeményezésére visszavonta az inkvizíció által hozott ítéletet.

Galileit 1737-ben újratemették, és azóta neves társaságban, többek között Michelangelo és Machiavelli mellett fekszik a firenzei Santa Croce-bazilikában.

Újratemetésekor egy rajongó a holttest három ujját és egy fogát is ellopta. Jobb kezének középső ujja azonban előkerült, és ma is megtekinthető a firenzei Tudománytörténeti Múzeumban.

Forrás: mult-kor.hu

Forrás

ElőzőKövetkező

Zölden izzó tűzgömb húzott el Magyarország felett 6

Zölden izzó tűzgömb húzott el Magyarország felett

Csütörtökön, este hat óra után egy fényes meteor jelent meg Magyarország felett, ami több másodpercig látható volt – írja az Időkép.

A tűzgömb egy olyan meteor, melynek fényessége eléri vagy meghaladja a -5 magnitúdót, vagyis a Vénusz fényességét. A Föld légkörébe érkező meteorok esetén átlagosan minden ezredik számít tűzgömbnek.

Forrás

Az elektromos térdimplantátumok segíthetnek az ízületi porckopás fájdalmának kezelésében 4

Az elektromos térdimplantátumok segíthetnek az ízületi porckopás fájdalmának kezelésében

Az apró elektromos áramot generáló térdimplantátumok az ízületi gyulladás kezelésére alkalmasak lehetnek a porc újranövekedésének serkentésére – írta a NewScientist.

Az implantátumokkal ellátott nyulaknál, amelyek az állatok mozgása során mechanikus erőkből áramot termeltek, a porckopás után nagyobb mértékű gyógyulást tapasztaltak, mint azoknál, akik placebo-eszközt kaptak.

Az osteoarthritis az idősödő embereknél a térdfájdalom gyakori oka. Ez a porc, a csontok végeit borító gumiszerű réteg kopásával jár, amely általában megakadályozza, hogy a csontok egymáshoz dörzsölődjenek.

Számos kísérleti kezelés van fejlesztés alatt, például új gyógyszerek és őssejtek – éretlen sejtek, amelyek képesek bármilyen sejttípussá fejlődni – beültetése. Egyes kutatások szerint enyhe elektromos áram a térdben lévő porcsejteket szaporodásra és a károsodások helyreállítására ösztönözheti.

Annak érdekében, hogy ne kelljen elemeket helyezni a testbe, a Storrs-i Connecticuti Egyetemen Thanh Nguyen és kollégái kifejlesztettek egy biológiailag lebomló, körülbelül fél milliméter vastagságú membránt, amely áramot termel, amikor összenyomják és megnyújtják. Az anyag állványzatszerű szerkezettel rendelkezik, hogy a sejteket arra ösztönözze, vándoroljanak bele.

Nguyen csoportja úgy tesztelte a mostani ötletet, hogy lyukakat hoztak létre nyulak térdporcán, és azokat befoltozták az anyaggal. Egy hónapos pihenés után a kutatók napi 20 perces ugrálásra ösztönözték a nyulakat, lassan mozgó futópadokra helyezve őket, hogy megmozgassák a lábukat és elektromos áramot generáljanak.

Két hónappal később a csapat szövetmintákat vett az ízületekből, és mikroszkóp alatt pontozták, hogy mennyire tűnnek épnek és egészségesnek. A csapat megállapította, hogy a porcsejtek beköltöztek a foltokba, és az ízületek épebbnek tűntek. “A csontvelőből származó őssejtek toborzódtak az állványzatba” – mondja Nguyen.

Az ezekből a nyulakból származó porcok átlagosan 15 pontot kaptak a 18-ból, míg egy olyan nyúlcsoport, amely hasonló anyagból készült foltokat kapott, amelyek nem termeltek áramot, körülbelül 5 pontot kapott.

Ha embereknél alkalmazott, az implantátum készítéséhez használt anyag körülbelül két hónap után feloldódna – bár Nguyen szerint lehet úgy módosítani, hogy tovább tartson.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...