370-nél indítja a napot a forint, a holnapi kamatdöntésre figyelünk 21

370-nél indítja a napot a forint, a holnapi kamatdöntésre figyelünk

Kifulladt a forint lendülete, de sikerült 370 alatt maradnia az euróval szemben

Többször hirtelen irányváltások jellemezték a forint napját, az euróval szembeni jegyzések végül a délutáni kereskedésben jellemzően a 368-369,5 közötti sávban hullámoztak. Mindezzel párhuzamosan a török líra a tegnapi 10% feletti zuhanás után ma csak 4%-ot tudott erősödni, továbbra is nagyon bizonytalan a török piacok iránya és részben ez is táplálja a dollár erejét, amely délutánra 1,12 alá tudott erősödni az euróval szemben. A dollár ereje és a forint gyenge szinten hullámzása együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések a 330-as szint közelében ragadtak, ami másfél éves mélypontot jelent. Közben a forint erősödésével párhuzamosan az állampapírok másodpiacán 8-25 bázispont közötti hozamesés volt a 3 éves és hosszabb kötvényeknél, azaz korrekció volt a megelőző napok gyors hozamemelkedése után.

Az elmúlt két hónapot tekintve a forint kissé alulteljesítő a régiós devizák szűkebb mezőnyében, azaz nagyobbat gyengült, mint a korona és a zloty, de tendenciájában továbbra is együtt mozog a régióval.

Meddig gyengül még a forint? Jön a 400-as euró?

Sosem látott szintre zuhant a forint az euróval szemben, áttörte a 370-es szintet is és kérdéses, hol lesz ennek a vége. De vajon tud-e érdemi intézkedéssel az MNB javítani a helyzeten vagy sokkal inkább a külső tényezőktől függ a forint sorsa? A Portfolio holnapi Private Investor Day rendezvényén erről is szó lesz. Az akár ingyenesen látogatható online eseményen te is kérdezhetsz a szakértőktől!


Tovább a cikkhez

Ennyi volt a nagy roham?

Fokozatosan kezd elfogyni a forint ereje, már 369,2-nél jár az euró jegyzése, ami még minfig 0,2%-kal alacsonyabb a tegnapinál.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Egyre erősebb harapófogóban az MNB – Mit léphet a jegybank a rekordgyenge forint láttán?

Szinte biztosra lehet venni, hogy tovább emeli majd az irányadó egyhetes betéti kamatot az MNB csütörtökön, csak ennek mértéke a kérdés. A 370 körüli euróárfolyamot elnézve minden bizonnyal megállja helyét a múlt héten emlegetett „piaci feszültségek” kitétel, amihez a heti kamatmeghatározást kötötték. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az egyetlen kérdés az lehet, hogy a jelenlegi kamatfolyosón belül eleget tud-e szigorítani az MNB, vagy rendkívüli kamatdöntő ülést is össze kell hívni.


Tovább a cikkhez

Nincs megállás, szinte szárnyal a forint

Délelőttre 367,5-ig erősödött a forint, ez már 0,7%-kal alacsonyabb a kedd esti értéknél. Ezzel a forint felülteljesítő a lengyel zloty 0,3%-os erősödése és a cseh korona stagnálása mellett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kapaszkodik tovább a forint

Már 368,8-nál jár az euró jegyzése, ami 0,3%-kal alacsonyabb a kedd estinél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

370-nél indítja a napot a forint, a holnapi kamatdöntésre figyelünk

Szerda reggel 370-nél járt a forint az euróval szemben, ez megegyezett a kedd esti árfolyammal. Az elmúlt napokban a magyar deviza új történelmi mélypontra esett, tegnap 372 felett is járt egy pillanatra a jegyzés. Onnan aztán jött egy kis korrekció, de az egy hét alatt mutatott 1,6%-os esés így sem néz ki jól. A rossz nemzetközi hangulatban a befektetők elsősorban a jegybank monetáris politikájától várják az új impulzusokat, holnap egyhetes betéti tendert tart az MNB, melyen várhatóan tovább emelik majd az irányadó kamatot. A múlt héten két lépésben összesen 70 bázisponttal szigorítottak, de a jelek szerint ez sem győzte meg a piacot. Kérdés, hogy a mostani helyzetben, amikor a dollár erősödik és kockázatkerülés jellemzi a feltörekvő piacokat, érdemes-e még további kamatemeléssel próbálkozni látva a múlt heti szigorítások sikertelenségét. Az MNB valószínűleg megpróbálkozik a további szigorítással, csak annak mértéke kérdéses. A dollárral szemben most 329,12-nél járunk, míg az angol font most 440,45 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a lengyel zloty is gyengült a forint mellett, bár az egy hét alatt látott 0,9%os gyengülés még jobb, mint a forint teljesítménye. Közben rövidtávon a cseh korona is 1,1%-kal gyengült, vagyis a feltörekvő piacok általános kockázatkerülése mellett

Kelet-Közép-Európát kiemelten büntetik a befektetők.

Az utóbbi napokban azonban így sem a régiónk járt a sor legvégén, hiszen a török lírát nehéz überelni. A dollárral szemben a deviza egy hét alatt több mint 22,5%-kal értékelődött le, gyakorlatilag napról napra zuhan egyre mélyebbre a szakadékba. Szerda reggel újabb 1,7%-os esést látunk, így 13 felett jár a dollár-líra árfolyam.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Említettük már, hogy a feltörekvő piaci devizák esése mögött részben a dollár erősödése áll. Az amerikai fizetőeszköz 1,1247-nél jár, ezzel az utóbbi egy hónapban 3,4%-kal erősödött az euróval szemben. Tegnap már látszottak annak a jelei, hogy megtorpant a dollár erősödése, kérdés, hogy csak átmeneti megnyugvásról van szó vagy akár vissza is fordulhat, amivel enyhülne a nyomás a régiónkon is. A japán jen szerda reggel 0,2%-kal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font egyelőre alig mozdult.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Kapaszkodna vissza a forint – Itt a lejtő alja?

Hétfő estére sem csillapodott a forint gyengülése, így ma reggel is 370 felett kezdi a napot az euróval szemben, a reggeli órákban pedig tovább gyengült, és már a 371-et is átvitte. A magyar deviza tegnap új történelmi mélypontra esett, és már ma is megvolt az új mélypont.


Tovább a cikkhez

ElőzőKövetkező

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok! 13

Orbán Viktor: Isten veled, Bajnok!

Orbán Viktor a közösségi oldalán vett búcsút a hétfőn ötvenegy éves korában elhunyt Csollány Szilvesztertől, a 2000-es sydney-i olimpia bajnokától.

A miniszterelnök egy képet mellékelt bejegyzéséhez az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászról.

Csollány Szilveszter 1998-ban Szentpéterváron Európa-bajnok, 2000-ben Sydneyben olimpiai aranyérmes, 2002-ben Debrecenben pedig világbajnok lett gyűrűn.

Forrás, fotó: Facebook

Forrás

Csollányi Szilveszterre emlékeztek Felvidéken is 8

Elhunyt Csollány Szilveszter, a „gyűrűk ura”

Ötvenegy esztendős korában, hétfőn elhunyt Csollány Szilveszter olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász.

A gyűrű egykori kiválósága koronavírus-fertőzés okozta betegség miatt került kórházba december elején. Halálának hírét a Magyar Torna Szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság jelentette be.

Csollány 1970. április 13-án született Sopronban. A tornával átlagon felüli fizikai képességeinek és tanulékonyságának köszönhetően már ötévesen megismerkedett, Győrben. Amikor követte volna a bátyját, és inkább futballozni akart, az édesanyja és az edzője meggyőzték a folytatásról, és az is sokat számított, hogy már egészen fiatalon voltak sikerélményei a versenyeken.

A fővárosba 1986-ban költözött, az Újpesti Dózsa sportolója lett, három esztendővel később bekerült a felnőtt válogatott keretébe, 1990-ben pedig – a korosztályos versenyek érmei után – első alkalommal állhatott dobogóra a nemzetközi felnőtt mezőnyben, miután harmadik lett az Európa-bajnokságon.

Szókimondó magatartása következtében, a szakvezetőkkel folytatott vitái után 1993-ban eltiltották, és fegyelmi büntetése miatt nem engedték indulni a vb-n, vagyis kizárták a válogatottból. Pedig ekkor már világbajnoki ezüst- és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes volt, a barcelonai olimpián pedig a hatodik helyen végzett gyűrűn.

Ekkor az Egyesült Államokba költözött, és előbb St. Louisban, majd Sacramentóban fiatalokat oktatott. Nehéz körülmények között dolgozott, közben pedig egyedül, edző nélkül készült az atlantai ötkarikás játékokra. Megváltozott, és fegyelmezett emberként ezüstérmet nyert.

Egy év múlva hazaköltözött, Sydneyben pedig rendkívül tudatosan, magabiztosan versenyzett, és látványos gyakorlata emlékezetes körülmények között olimpiai aranyérmet jelentett számára.

A világversenyeken csak gyűrűn nyert érmeket, ezért manapság már sokan szerspecialistaként emlékeznek rá, pedig akkoriban erre még nem volt lehetőség. Sikertörténete a 2002-es debreceni világbajnokság megnyerésével vált teljessé, így a következő évben egy olimpiai arany- és ezüst-, egy világbajnoki arany- és öt ezüst-, illetve egy Európa-bajnoki arany-, egy ezüst- és négy bronzérem után visszavonult, mert megelégelte a folytonos fogyókúrát, a kemény edzéseket, és már a motivációja is hiányzott, hiszen mindent elért, amit akart.

Versenyzőként a torna száz százalékban kitöltötte az életét, ezért az edzések mellett nem tudott komolyan tanulni, de a civil életben elsősorban nem emiatt szembesült nehézségekkel. Miután 2005-től elkezdte kapni az olimpiai életjáradékot, felvettek egy svájci frank alapú, biztosítással egybekötött hitelt a családi házukra, aminek a törlesztőrészlete az egekbe szökött a 2008-as gazdasági világválság után. Mindez ha nem is tette tönkre, mert nélkülözniük nem kellett, de rendkívül nehézzé vált a megélhetésük.

Előfordult, hogy több különböző állása volt egyszerre. Minden munkát elvállalt, tevékenykedett egy önkormányzat sportosztályán, játszótereket gyártó cégnél, volt újságíró és középiskolában testnevelő, másfél évig pedig egy kocsmában csaposként dolgozott, de így is nehezen éltek meg.

Először 2008-ban foglalkozott gyerekekkel Sopronban, de a kezdeti sikerek és népszerűség után ellehetetlenítették a saját tornaiskoláját. Két évig, 2011 és 2013 között Izlandon egy klubcsapatnál dolgozott, amit szintén nagyon szeretett, ám két év után a felesége honvágya miatt hazatértek. Csollány ezután másfél éven át Sopron és Svájc között ingázott, ahol szintén tornaedzőként dolgozott, ahogyan később Ausztriában is.

Időközben a magyar szövetség segítségével a soproni klubhoz került, ám végül ott sem volt maradása, pedig tevékenységét a szövetségi kapitány is méltatta.

Később főállású édesapaként intézte a négytagú család dolgait, emellett az ELTE szombathelyi központjában heti kétszer külsős torna-szakoktatóként tanította a leendő tornatanárokat arra, hogyan oktassák majd a testnevelést, illetve Sopronban egy táncegyesületben tanított talajakrobatikát.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon