10 technológiai trend, amely átalakítja a világunkat 14

10 technológiai trend, amely átalakítja a világunkat

A negyedik ipari forradalom abban különbözik a korábbi ipari forradalmaktól, hogy egyszerre több technológiai trend konvergál és lép kölcsönhatásba egymással. Ebben a cikkben felsoroljuk azt a tíz fő technológiai trendet, amelyek a negyedik ipari forradalmat mozgatják – olyan trendeket, amelyek feltehetően örökre megváltoztatják az üzleti és mindennapi életünket.

Trend 1: Mindenütt jelenlévő IT

Napjainkban a számítógépek mindenütt ott vannak körülöttünk: a zsebünkben, a csuklónkon, az autónkban, sőt még a háztartási készülékeinkben is…

A feldolgozási teljesítmény növekedésével és a számítógépes mikrochipek méretének csökkenésével gyorsan hozzászoktunk ahhoz, hogy a számítógépek és eszközök egyre kisebbek, könnyebbek, olcsóbbak, erősebbek és mindenütt jelen vannak. (Egy átlagos okostelefon például ma már nagyobb teljesítményű, mint a 10 évvel ezelőtti szuperszámítógépek). A jövőre nézve valószínűleg a következő nagy ugrást a számítási teljesítményben a kvantumszámítógépek jelentik majd – olyan gyors és nagy teljesítményű szerkezetek, amelyekkel olyan új, korábban lehetetlen feladatokat lehet elvégezni, amelyekre a hagyományos számítógépek nem képesek.

Trend 2: Minden összekapcsolt és intelligens

Kétségtelen, ismerjük a dolgok internetét (Internet of Things, IoT) az olyan eszközöknek köszönhetően, mint az okostévék, az okosórák és az intelligens termosztátok. Az IoT az intelligens, összekapcsolt eszközök és tárgyak egyre növekvő számára utal, amelyek képesek adatokat gyűjteni és továbbítani.

A jövőben minden, ami csatlakoztatható, az lesz. Nem csak az eszközök és termékek tekintetében – bár ez nyilvánvalóan kulcsfontosságú szempont a vállalkozások számára -, hanem a terek is, amelyekben élünk és dolgozunk. Az intelligens, összekapcsolt gyáraktól és irodáktól kezdve az egész intelligens városokig a körülöttünk lévő terek egyre inkább képesek lesznek arra, hogy nyomon kövessék, mi történik, és ennek megfelelően cselekedjenek.

Trend 3: A világunk adatosítása

A mindenütt jelenlévő számítástechnika és az IoT egyaránt nagyban hozzájárul a naponta keletkező adatok hatalmas mennyiségéhez. A gépek által generált adatok mellett azonban mi, emberek is rengeteg adatot gyártunk a mindennapi tevékenységeink során, és ez nem mutatja a lassulás jeleit.

A jó hír az, hogy a vállalkozások felhasználhatják ezeket az adatokat jobb termékek és szolgáltatások kialakítására, az üzleti folyamatok javítására, a döntéshozatal fokozására, sőt új bevételi források létrehozására. A vállalkozásoknak azonban tisztában kell lenniük az adatok által jelentett kockázatokkal is, különösen az adatvédelem és az adatbiztonság terén.

Trend 4: Mesterséges intelligencia (AI)

Az összes keletkező adat a mesterséges intelligencia egyik legfontosabb eszköze, amely hihetetlen ugrásokat tett az elmúlt néhány évben, különösen a “társalgási mesterséges intelligencia” terén. Csak 2020-ban az intelligens hangszórók 100 milliárd hangutasításra válaszoltak, ami 75 százalékkal több, mint 2019-ben – mindez az AI-nak köszönhetően.

A vállalkozások számára a tanulság az, hogy ahogy a gépekkel való interakcióink egyre intelligensebbé válnak, az ügyfelek mindenféle terméktől és szolgáltatástól elvárják majd, hogy valamilyen AI-képességgel rendelkezzenek.

Trend 5: Bővített valóság (XR)

Az XR egy gyűjtőfogalom, amely a lenyűgöző technológiák spektrumát jelenti: virtuális valóság, kiterjesztett valóság és kevert valóság.

Az XR elsősorban az immerzív játékokról volt ismert, de manapság már az iparágak széles körében alkalmazzák, ahol még magával ragadóbb, személyre szabottabb élményt nyújtanak az ügyfeleknek és az alkalmazottaknak. Az ügyfelek például már virtuálisan is kipróbálhatnak termékeket – így akár digitálisan elhelyezhetnek egy új kanapét a nappalijukban, hogy megnézzék, hogyan néz ki -, az alkalmazottak pedig egyes szám első személyű virtuális valóságban, rendkívül érdekes új módokon tanulhatnak.

Minden bizonnyal a jövőben a világról szerzett tapasztalataink egyre inkább a valós és a digitális világ közötti elmosódó térben fognak zajlani, és az XR csak felgyorsítja ezt az elmozdulást. A vállalatoknak ezért el kell kezdeniük mérlegelni, hogyan fognak ehhez alkalmazkodni, és hogyan teremthetnek immerzív élményeket ügyfeleik és alkalmazottaik számára.

Trend 6: Digitális bizalom

A digitális bizalom lényegében az a bizalom, amelyet a felhasználók a szervezetekbe vetnek, hogy biztonságos digitális világot építsenek ki, ahol a tranzakciók és az interakciók veszélyek nélkül, biztonságosan és egyszerűen történhetnek.

Sokan úgy vélik, hogy a blokklánc és az elosztott főkönyvi technológia központi szerepet fog játszani a digitális bizalom növelésében és az interakciók biztonságosabbá tételében. Ennek ellenére a technológiának még van egy kis tennivalója, mire valóban minden típusú szervezet számára elérhetővé válik. Sok vállalkozás számára a válasz a blokklánc területén valódi előrelépést eszközlő számos új innovátorral és vállalkozóval való partnerségben rejlik.

Trend 7: 3D nyomtatás

Manapság a 3D nyomtatáshoz használt anyag nagyjából bármi lehet: műanyag, fém, por, beton, folyadék, sőt még csokoládé is. Ma már egész házakat lehet 3D nyomtatni.

Ez képes átalakítani a gyártást. Röviden, a 3D nyomtatás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy olyan dolgokat készítsenek, amelyeket hagyományos módszerekkel nem lehet könnyen előállítani, hogy racionalizálják a gyártási folyamatot, és hogy rendkívül személyre szabott termékeket (akár teljesen egyedi, egyszeri példányokat) hozzanak létre, mindezt úgy, hogy közben kiküszöbölhető a hulladék és csökkenthetők a költségek.

Trend 8: Génszerkesztés és szintetikus biológia

A génszerkesztés különösen előnyös lehet, ha “rossz” géneket fedeznek fel – olyan géneket, amelyek veszélyeztethetik egy szervezet vagy annak leszármazottai egészségét. Az új génszerkesztési technológiának köszönhetően ezek a káros tulajdonságok elméletileg megváltoztathatók. Ily módon a génszerkesztés drasztikus előrelépést hozhat a betegségek elleni küzdelemben – emberekben, állatokban és növényekben egyaránt.

Míg a génszerkesztő eszközökkel a DNS-en apró változtatásokat lehet végrehajtani, addig a szintetikus biológia hosszú DNS-szálak összefűzését és beillesztését jelentheti egy szervezetbe. Ennek eredményeként a szervezet másképp viselkedhet, vagy teljesen új képességekkel rendelkezhet.

Mi köze van ennek a vállalkozásokhoz? A szintetikus biológia és a génszerkesztés drasztikusan megváltoztathatja a termékek előállításának módját. Gondoljunk csak az olyan izgalmas új termékekre, mint a tenyésztett hús, és könnyen beláthatjuk, hogy ezek a technológiák milyen átalakító hatással lehetnek a világra.

Trend 9: Nanotechnológia és anyagtudomány

Az anyagtudomány (az anyagok tanulmányozásának és kezelésének tudományága), valamint a nanotechnológia (az anyag apró léptékű, atomi és molekuláris szintű tudománya) már eddig is hihetetlen eredményeket hozott számunkra, az apró számítógépes chipektől kezdve az okostelefonok kijelzőin és a lítiumion-akkumulátorokon át a foltálló szövetekig.

Ha előre tekintünk, ez a tendencia jelentős áttörést hozhat az elektromos autók akkumulátorai terén, megfizethetőbbé teheti a napenergiát, és egyéb, a világot jobb hellyé tevő fejlesztésekkel szolgálhat.

Trend 10: Új energetikai megoldások

A nukleáris fúziót gyakran a jövő tiszta és potenciálisan kimeríthetetlen energiamegoldásaként reklámozzák, de van egy probléma – a fúziós reakció fenntartásához több energiára van szükség, mint amennyit termel! Most azonban a mágneses technológia fejlődésének köszönhetően 2035-re egy nukleáris fúziós reaktor már nettó energiatermelést biztosíthat.

Egy másik izgalmas, szén-dioxid-mentes energetikai megoldás a zöld hidrogén (amely különbözik a hagyományos “szürke hidrogén” előállításától). A zöld hidrogén esetében a vizet elektrolízis útján hidrogénre és vízre bontják, melléktermékek keletkezése nélkül. Korábban ez a folyamat olyan sok villamos energiát igényelt, hogy a zöld hidrogén alapvetően megvalósíthatatlan volt. A megújuló áramforrások azonban megváltoztathatják ezt. Például, mivel a hálózaton egyre több megújuló villamos energia áll rendelkezésre, ezt a többletenergiát elméletileg fel lehetne használni a víz elektrolízisének működtetésére.

Mindezen trendek legfontosabb tanulsága, hogy a folyamatos és gyors fejlődés korszakába lépünk, ahol több technológiai trend kombinálódik és egymásból táplálkozik, hogy hatalmas változásokat eredményezzen. A vállalkozások számára ez azt jelenti, hogy a fokozatos technológiai fejlesztések napjai örökre elmúltak. A folyamatos változás a jövő útja.

Forrás

ElőzőKövetkező

Minek ide 585 lóerő? Teszten a Kia EV6 villanyautó 11

Minek ide 585 lóerő? Teszten a Kia EV6 villanyautó

Enyhén megosztó, de legalább nem ásítóan unalmas formaterv, tágas utastér, korrekt menetdinamika és teljesen vállalható fogyasztás. Röviden és tömören ezt tudja a Kia 15 millió forinttól induló új elektromos autója – meghajtottuk az Év Autója 2022 finalista EV6-ot.

Tavaly februárban a Hyundai egy méretes sziklát dobott a villanyautók tavába, ez volt az általunk is alaposan letesztelt Ioniq 5, mely konkrétan így mutat:

Egy hónappal később aztán megérkezett a Kia gondozásában készült testvérmodell, mely ebben a teljesen eltérő gúnyában kínál meglepő módon szinte teljesen azonos technikát:

A kétpetéjű ikrek közül most a Kia EV6-ot mutatjuk be részletesen, melynek ráadásul az egyik leginkább ésszerű kivitele a nálunk járt tesztautó.

Más világ Míg az Ioniq 5 a maga Minecraft-szerű pixeles életérzésével és semmi máshoz nem hasonlítható szögletes vonalvezetésével toborzott maga köré igen komoly rajongótábort, addig a Kia EV6 sokkal inkább a lágyabbra hangolt megjelenésével próbál hódítani.

A szépséget meglehetősen nehéz objektíven megítélni, így inkább nem is próbálkozunk meg vele, azt azonban bátran kijelenthetjük, hogy jelen tesztalanyunk külseje abszolút egyedire sikeredett. Bár egyesek számára már soknak tűnhet a rengeteg dizájntrükk, az összhatás mégsem olyan sokkoló, mint az újabb Sportage vagy Niro esetében.

Csíkot húzós index, szupervékony fedett hűtőrács, vagány visszapillantó-tükrök, rejtett kilincsek, gigantikus könnyűfém-felnik, egyedi felső légterelő és teljes szélességben végigfutó hátsó lámpa. No és persze az új Kia embléma, mely először ezen a modellen vehető szemügyre.

Egy biztos: az EV6-nak igen sokan utánafordulnak.

Hogy milyen okból, az már más kérdés, mindenesetre a tervezők végülis korrekt munkát végeztek, elérték a kívánt hatást.

A képek becsapósak lehetnek, az EV6 az életben egy hatalmas ötajtós modell. A 4,68 méteres hossz messze nem az aktuális Volkswagen Golf méretkategóriája, olyannyira nem, hogy a Passat mindössze 8,7 centiméterrel hosszabb nála. És ugyebár ez utóbbi német versenyző egy hagyományos vonalvezetésű szedán.

Az EV6 pár centiméterrel hosszabb az Ioniq 5-nél, azonban érdekesség, hogy a tengelytávolsága 10 centiméterrel szerényebb. Nem kell megijedni, az utastér jelen esetben is hatalmas, és a már kezdettől fogva kizárólag villanyautónak fejlesztett modell teljesen síkpadlós kivitelű. Azért viszont kár, hogy az első ülések alá nem fér be a hátul utazók lábfeje.

A csomagtartó padlója magasan húzódik és a gyakorlatban 490 literesnél kisebbnek érződik a puttony, panaszra azonban mégsem lehet okunk. Egyrészt mert a raktér alatt és az első tengely felett is található egy-egy kisebb rekesz, melyekben kiválóan elrejthetők a töltőkábelek. A „frunk”, vagyis az első csomagtér kiviteltől függően 20-52 literes, vagyis akár két hátizsákot is képes elnyelni.

A 60/40 arányban osztott hátsó üléstámlák lehajtásával 1270 literesre bővíthető a csomagtér, ami nem éri el az Ioniq 5 szintjét, de vélhetően amúgy sem pont ezekkel az elektromos autókkal vágunk majd bele komolyabb költöztetési projektekbe.

Belső értékek A kormány kétküllős formája és a két darab remek minőségű kijelző ismerős lehet az Ioniq 5-ből, azonban az összhatás mégis nagyon más, csakúgy, mint a két testvérmodell külseje esetében.

Míg a Hyundai a puritán egyszerűséget kedvelők körében arathat sikert, a Kia inkább a német iskola rajongóinak igyekszik kedveskedni.

Kövér piros pont jár azért, hogy a kijelzők körüli vaskos káva ezúttal nem fehér, hanem fekete, az egész életképes felhasználói felület viszont nagyon hasonlít az Ioniq 5-ben lévőre. Apró figyelmesség, hogy indexeléskor az adott oldali kamerának a képe egy kis körbe ágyazva szépen megjelenik a kormány mögötti digitális műszeregységen.

Az utastérben vegán bőrrel és újrahasznosított műanyagokkal gazdagon találkozhatunk, a minőségérzet átlag feletti. Az anyósülés belső oldalán is találunk egy USB-portot, a hátsó ülések alatt pedig normál hálózati dugaljra lehetünk figyelmesek. Sőt, a külső töltőporton 3,6 kW-os teljesítményt képes leadni az autó, így akár komolyabb elektromos fogyasztók is meghajthatók róla.

Ma már egyre népszerűbbek a hagyományos indítógomb nélküli, szuper egyszerűen kezelhető villanyautók, azonban az EV6-ban még ott a konzervatív start/stop gomb, ami a lebegő középkonzolon kapott helyet. Csakúgy, mint a menetirányváltó méretes tekerőgombja, illetve az ülésfűtés/szellőzés és a kormányfűtés érintőgombjai.

Bár első blikkre úgy tűnhet, hogy a központi érintőkijelző alatt hagyományos klímavezérlő panelt helyeztek el a fejlesztők, a valóságban ez egy változtatható üzemmódú érintőfelület, mellyel nemcsak a légkondi, hanem többek közt a rádió is vezérelhető. Remek dolog a két tekerőgomb, ezzel együtt az egyedi kialakítású felület kezelése némi megszokást igényel.

A kiterjesztett valóság támogatású HUD a szélvédőre vetít, de lehetne picit jobb minőségű, mint ahogy a hifi hangminőségétől is egy picit többet vártunk. A teljesen LED-es fényszórók kiválóan világítanak és a magasabb felszereltségi szintek esetén adaptív kivitelűek. Negatívum, hogy nemcsak az Ioniq 5-ről, hanem erről a koreai e-autóról is lespórolták a hátsó ablaktörlőt.

Közel 600 lóerő Szinte hihetetlen, de a GT csúcsmodell duplamotoros szettje 585 lóerős teljesítményt és 740 Nm-es nyomatékot produkál, ami 3,5 másodperces 0-100-as szintidőt és 260 km/h-s végsebességet tesz lehetővé. Ez az erőfitogtató kivitel azonban egyelőre még nem került gyártásba, másrészt nem igazán indokolható a létezése.

Többek közt azért sem, mert a tesztautó hátuljában elhelyezett egyetlen villanymotor 228 lóerős, illetve 350 Nm-es produkciója is több mint elegendő a szürke hétköznapokban. A 7,3 másodperces 0-100-as sprint teljesen korrekt, csakúgy, mint a 185 km/h-s legnagyobb tempó, az előzések gyorsan és biztonságosan megoldhatók.

A 18-19 kWh magasságában alakuló fogyasztás pedig már-már parádés, főleg annak ismeretében, hogy az autó téli körülmények mellett, 21 fokra állított fűtés és tempós haladás mellett virította ezt. A tesztautóban a kettő közül a nagyobb kapacitású, 77,4 kWh-s akkumulátor rejtőzik, ami ily módon körülbelül 420 kilométeres hatótávot biztosít – hangsúlyozuk, téli körülmények mellett.

Tavasszal és ősszel vélhetően az 500 kilométer is benne lehet a pakliban, csakúgy, mint az Ioniq 5 esetében, és megjegyzendő, hogy az ikrek közül az EV6 rendelkezik szerényebb légellenállással. Az akkumulátor minden esetben hűtött/fűtött, a hőszivattyú azonban csak a legdrágább GT esetében alapáras. Tetőbe szerelt napelem csak a Hyundai testvérmodellbe rendelhető.

A kormányzás a kategóriaátlagnak megfelelően szintetikus, a futómű nem adaptív, de remekül hangolt, így nemcsak a tempós kanyarokban remek társ, hanem a kisebb úthibákat is egész jól elnyeli, a 20 colos kerekek ellenére is. A regeneratív fékezés ereje a kormány mögötti fülekkel manuálisan is állítható, de érdemes mindent az automatikára hagyni, az egypedálos üzemmód gyorsan megszerethető.

A rövidebb távokra autót választók számára jó vétel lehet az 58-as teleppel és 170 lóerős motorral szerelt alapmodell, melynek összkerekes kivitele 235 lovas. A nagyobb akkumulátoros verzióból is létezik egyébként élhető teljesítményű, 325 lóerős duplamotoros változat.

Az 1,8-2,2 tonnás EV6 kisebb aksis modelljei maximum 180 kW-tal tölthetők DC-n, a többi kivitel pedig akár 240 kW-ot is képes felvenni, ami már-már a méregdrága Porsche Taycan szintje. Lényeg a lényeg, egy 10-80 százalékos töltés ideális esetben akár 18 perc alatt megoldható, azért viszont kár, hogy AC-n 22 helyett csak 11 kW vehető fel.

Konklúzió, árak +: egyedi formaterv, tágas utas- és csomagtér, korrekt menetdinamika és hatótáv, gyorstöltési lehetőség, jó ár-érték arány.

–: egyeseknek túl nagy és nehéz lehet, a hőszivattyú feláras, nincs 22 kW-os AC-töltés és hátsó ablaktörlő.

A méretes Kia EV6-tal nem feltétlenül egyszerű a városban történő közlekedés, cserébe azonban hatalmas utasteret és egész jól használható csomagtartókat kapunk. A teljesítményre még a szimplamotoros változat esetében sem lehet panaszunk, ezenkívül pedig a hatótáv és a gyorstöltés is nagyon rendben van.

Ki merjük jelenteni, hogy a Kia EV6 napjaink egyik legjobb elektromos autója, csakúgy, mint a Hyundai Ioniq 5. A kettejük közötti választás egyéni preferencia kérdése, és messze nem véletlen, hogy mindkét koreai villanyos bekerült az Év Autója 2022 választás hét finalistája közé

A kis akkumulátoros leggyengébb EV6 kedvezményesen 15 millió forinttól indul, a tesztre kapott nagyobb telepes hátsókerekes kivitel 17,5 millió forinton nyit, a később érkező 585 lóerős csúcsmodellt pedig 27 millió forintos listaáron jegyzik.

Az Ioniq 5 árcéduláján kiviteltől függően 15-17,3 millió forintos összegek olvashatók, ez esetben viszont “csak” 306 lóerős a csúcsverzió.

Az e228 RWD GT Line kivitel 19,3 millió forintos alapárral bír © László Ferenc Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Forrás

Mélyponton a Bitcoin árfolyama, jöhetnek az olcsóbb videokártyák? 8

Mélyponton a Bitcoin árfolyama, jöhetnek az olcsóbb videokártyák?

Ahogy azt minden videokártyás hírnél megjegyezzük, az elmúlt években komoly hiány tapasztalható ezekből a hardverekből. Ez főként két okra vezethető vissza: a koronavírus nyomán kialakult magas kereslet és a chiphiány miatt eleve szűkösek a készletek, a kriptovaluták szárnyalásával vérszemet kapott bányászok pedig még azelőtt felvásárolják a kártyák nagy részét, hogy azok eljutnának a boltokig.

Ehhez jönnek még a nyerészkedők, akik botokkal vadásszák le a beérkező példányokat, hogy aztán többszörös áron dobják fel őket az apróhirdetési oldalakra. A végeredmény az, hogy ha van is megvásárolható GPU, azért iszonyú sokat kell fizetni, még használtan is. Jó példa erre, hogy a lassan 4 éves GeForce RTX 1060 6GB 100 ezer forint felett mozog az egyik legnépszerűbb hazai hardveres piactéren.

Az AMD, az Nvidia és a GPU-bizniszbe idén belépő Intel leghamarabb csak jövőre jósolják a kereslet és a kínálat kiegyenlítődését, most azonban felcsillant a remény, hogy korábban is bekövetkezhet az enyhülés, méghozzá a kriptovaluták árfolyamának látványos zuhanása miatt. Cikkünk írásakor a legnépszerűbb valutáért, a Bitcoinért már csak 36 ezer dollárt adnak, ami közel 47%-os esés a tavaly novemberi 67 ezer dolláros csúcshoz képest. De hasonlóan gyengélkedik a második legnépszerűbb Ethereum, a Solana és a Cardano is.

A TechPowerUp ebből arra következtet, hogy az árfolyam tartós bezuhanásával a bányászok elkezdhetnek megszabadulni a videokártyáiktól, ami lenyomhatja a használtpiaci árakat. Ez pedig a vadonatúj GPU-kon ülő nyerészkedőket is arra kényszerítheti, hogy kisebb haszonnal kínálják a portékájukat. Ehhez jön még, hogy az idén a bányászgépekben utazó Bitmain és az Intel is új célhardvereket (ASIC-eket) mutat be, ami negatívan befolyásolhatja a meglévő GPU-k teljesítmény/dollár arányát, váltásra kényszerítve a kriptofarmereket.

Habár kétségkívül jól hangzik a dolog, nem árt megjegyezni, hogy kissé sok a “ha” a képletben: ha tartós lesz a kriptók gyengélkedése, ha a bányászok erre eladással reagálnak, ha ez tényleg lenyomja az új kártyák árát is, ha mindez a magyar piacon is lecsapódik stb. Másrészt a remény ingyen van, a jelenlegi helyzetben pedig nem is akad más, mint bizakodni, hogy egyszer ismét lehet majd értelmes GPU-t kapni 200 ezer forint alatt.

Forrás

politikon.hu Feliratkozás a legfrissebb hírekről és frissítésekről szóló értesítésekre.
LEGKÖZELEBB
ENGEDÉLYEZEM
Share to...

Ez a weboldal sütiket használ, hogy látogatóinknak a lehető legjobb élményt tudjuk nyújtani. Ha tovább böngészi weboldalunkat, hozzájárul a sütik használatához. A testreszabáshoz kattintson a beállításokra, vagy lépjen tovább az "Elfogadom" gombra kattintva.

WeePie Cookie Allow cookie category settings icon

Sütik beállításai

Az alábbiakban kiválaszthatja, hogy milyen típusú sütiket engedélyez ezen a weboldalon. Kattintson a "Beállítások mentése" gombra a választás alkalmazásához.

OperatívWeboldalunk operatív cookie-kat használ. Ezek a sütik szükségesek ahhoz, hogy weboldalunk működhessen.

AnalitikaiAz analitikai sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

Közösségi médiaA közösségi média kiszolgáűlását célzó sütik engedélyezése, hogy harmadik féltől származó tartalmakat, például YouTube és FaceBook tartalmakat jelenítsen meg Önnek.

HirdetésA hirdetések elhelyezésének nyomon követésével kapcsolatos sütik engedélyezése, mely honlapunk elemzését és optimalizálását szolgálja.

EgyébAz összes egyéb, nem analitikai, nem közösségi média- vagy reklámcélú szolgáltatásoktól származó, harmadik féltől származó sütik engedélyezése.

WeePie Cookie Allow close popup modal icon